שתף קטע נבחר

הפגישה המרגשת של הטייס והאיש שהכין אותו לשבי

סרן גיל פוגל לא הספיק להגיע למפגש שבו הסבירו מה לעשות אם ייפול בשבי. כדי להשלים את החומר החסר, הוא נפגש עם שלמה (מומו) יחזקאלי ושמע תדריך חפוז שארך 20 דקות. יומיים אחר כך נפל פוגל בשבי. השבוע, 37 שנה אחרי, נפגשו השניים לראשונה: "זו סגירת מעגל עבורי"

 

 

הטייס שנפל בשבי נפגש עם קצין החקירות שתידרך אותו לשרוד בשבי ()
סרן גיל פוגל (מימין) עם שלמה יחזקאלי במפגש המרגש

"מה עליי לעשות אם אני נופל בשבי?", שאל טייס הפאנטום סרן גיל פוגל את מפקד יחידת החקירות בחיל המודיעין שלמה (מומו) יחזקאלי, וביקש: "תן לי תדרוך מזורז לפני שאני יוצא לעוד גיחה". היה זה באחד מערבי חמישי ב־1982, תחילת מלחמת שלום הגליל. מומו, שהיה מומחה להישרדות בשבי ותידרך באותה תקופה את טייסי חיל האוויר, ישב עם סרן פוגל במשך 20 דקות ונתן לו תדרוך מהיר. הוא לא ידע שיומיים אחר כך ייפול פוגל בשבי הסורי, והתדריך החפוז אותו עבר יציל את חייו. השבוע, בערב ראש השנה, נפגשו השניים אחרי כמעט 40 שנה.

 

השנה היא 1982, ומלחמת "שלום הגליל" יצאה לדרך. חיל האוויר ביצע מדי יום גיחות רבות בשטח האויב. באותה תקופה כמעט כל הטייסים עברו דרך מומו יחזקאלי, מומחה להישרדות בשבי. "ידעתי כל מה שצריך לעשות כדי לשרוד. נתתי לטייסים את העצות הכי טובות, שמבוססות על מחקרים ועדויות", סיפר אתמול מומו ל"ידיעות אחרונות".

 

באותו שבוע שבו ערך מומו תדרוכים אינטנסיביים לטייסים, היה סרן פוגל, אז טייס צעיר, חולה והוא לא הגיע למפגש. כדי שיעבור בכל זאת איזושהי הכנה, נפגש מומו עם גיל, למשך 20 דקות בלבד, בפונדק דרכים קטן בגדרה. "לימדתי אותו מילים בערבית, מה לעשות בחקירות, מה צפוי בעינויים. המוטו שלי היה: אתה שומר על מרחק מעצמך, כאילו אומר לעצמך 'זה לא קורה', וככה שורדים", אמר מומו.

 

"הסברתי לו: אם המטוס שלך נפגע - תרד רק עם חליפת הטייס, ואם יש לך אקדח תעיף אותו. אם תגיד שאתה קצין - רוב הסיכויים שלא יפגעו בך. פתחנו בקבוק יין ושתינו קצת. על הבקבוק כתבנו 'להתראות אחרי המלחמה' בתקווה שנמשיך לשתות אותו אז. גיל הלך לדרכו ואני לדרכי, אחרי שקיבלתי את הרושם שהוא הבין היטב את החומר".

 

יומיים אחר כך, בשבת בבוקר, יצא סרן פוגל לגיחה, במהלכה נפגע מאש סורית. הוא והנווט, רס"ן אהרון כץ ז"ל, נטשו את המטוס בשטח סוריה, נטישה אותה לא שרד כץ. פוגל הגיע בחיים לקרקע ונפל בשבי, בו הוחזק במשך שנתיים - עד 1984. בכל תקופת שביו הוא עבר עינויים קשים מאוד, אבל למרות זאת לא שכח את התדרוך המזורז שעבר אצל מומו.

 

כעבור שנתיים, כשהוחזר לישראל דרך העיר קונייטרה שבגבול סוריה, ביקש קודם כל לפגוש את מומו, אך הדבר לא יצא לפועל. במשך השנים ניסו השניים להיפגש, אבל הדבר לא הסתייע. השנים חלפו, מומו כבר פרש לגמלאות, ופוגל השתחרר מצה"ל ובמהלך השנים החל לעבוד כטייס באל על.

 

אבל בערב ראש השנה הוא החליט להפתיע את מומו בביתו. "לפתע שמעתי דפיקות בדלת", מספר מומו. "אני פותח ורואה אדם גבוה עומד מולי: ‘אני גיל פוגל’", הוא אומר לי. זה היה מפגש מרגש, שנערך בעזרתו של קובי סגל, היסטוריון צבאי שמתעד את הקשרים של חיל האוויר עם מערכות נוספות בצה"ל. "ישבנו במשך שעות, שתינו וצחקנו. היה מרגש לשמוע מה עבר עליו. מבחינתי זו סגירת מעגל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיל פוגל (מימין) עם שלמה יחזקאלי
מומלצים