שתף קטע נבחר

להתגרש בחוכמה

שיעור הגירושים בישראל נמצא במגמת עלייה - ובעיקר בתקופת החגים. איך מפצלים את החשבון המשותף, מה לעשות עם המשכנתה ומי יקבל את נקודות הזיכוי במס על הילדים? טיפים לפרידה קלה

בשיתוף בנק הפועלים

איור של זוג המצוי במריבה (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תקופת החגים מלחיצה לא רק לרווקים ולרווקות בשולחן: בשנים האחרונות צצה תופעה חדשה המכונה גירושים של אחרי החגים, כאשר לעתים קשיי הזוגיות מתעצמים במהלך החגים - ומיד עם סיומם הזוגות מתקשרים בבהילות למשרדי עורכי הדין במטרה להתחיל בהליך הגירושים.

 

  • לכל הכתבות בפרויקט "משפחה בצמיחה 6" - לחצו כאן

 

אחוזי הגירושים בישראל במגמת עלייה - על פי הדוח השנתי של בתי הדין מחודש יוני האחרון, מספר המתגרשים בכל הארץ עלה במהלך 2018 בכמעט 5% ביחס ל-2017, זאת לעומת ירידה של אחוז אחד בדוח השנתי הקודם. מאחר שתהליך גירושים הוא אירוע מהותי שמשליך גם על אופי התנהלותנו מבחינה בנקאית-פיננסית, ריכזנו עבורכם שבעה טיפים וכלים שעשויים לסייע לכם ברגע המורכב הזה. סייעו לנו גלי אייזנקרפט, מנהלת מרכז תובנות לקוח בחטיבת מחזיקי עניין בבנק הפועלים, ועו"ד שלי פיירשטיין-טייאר ממשרד עו"ד בקרמן-אפרתי פיירשטיין-טייאר.

 

התנהלות נכונה בחשבון הבנק

אם קיים חשבון משותף מומלץ ששני בני הזוג יגיעו לסניף שבו התנהל החשבון כדי לבחון פתיחת חשבונות בנק נפרדים או המשך התנהלות בחשבון משותף. אם בחרתם לפצל חשבונות, תצטרכו להחליט גם על פיצול התשלומים הקבועים בחשבון - למשל משכורת, הרשאות חשבון וכרטיסי אשראי - וכן לחלק נכסים והתחייבויות בין בני הזוג. ניתן ליידע את הבנק שאתם מצויים לפני הליך פירוד כך שהבנק לא יאפשר פעולות חד-צדדיות בחשבון המשותף למעט התנהלות שוטפת של הבית.

 

הדירה הקיימת והמשכנתה

יש זוגות שמבקשים למכור את הנכס הקיים ולהתחלק בכספים שיתקבלו, ויש שמעדיפים שבן זוג אחד ירכוש את חלקו של האחר. מומלץ להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום הגירושים והפיננסים שייעץ לכם תוך התבוננות מה הכי נכון לכם לפי נתוניכם האישיים.

 

 

אם לצורך רכישת חלקו של בן הזוג או רכישת דירה חדשה תזדקקו להלוואה או למשכנתה, מומלץ לבחון מראש מה ההחזר החודשי שתוכלו לעמוד בו ומה גובה המשכנתה שתוכלו לקבל. גם בעניין זה כדאי לבדוק את הדברים מראש מול הבנק.

 

ללמוד להתנהל באופן עצמאי

במקרים רבים בחיי הנישואים אחד מבני הזוג פעיל ומעורב יותר בניהול הפיננסי של משק הבית מבחינת תשלום החשבונות, בדיקת ההוצאות השוטפות, ניהול התקציב וכדומה. ביום שאחרי הגירושים כל אחד מבני הזוג צריך לקחת שליטה על חייו הכלכליים, על כל האחריות הנלווית לכך.

 

אם לא הייתם פעילים מבחינה פיננסית במהלך הנישואים, חשוב להתחיל בהקדם להכיר ולהבין את אופן ההתנהלות מול הבנק, לעבור באופן שוטף על דפי החשבון ועל פירוט חיובי כרטיסי האשראי, לעקוב אחרי ההכנסות וההוצאות ולערוך בירורים עם המוסדות הפיננסיים שמולם אתם מתנהלים. תוכלו להיעזר בכלי לניהול התקציב באתר הבנק או לבקש מהבנקאי שלכם סיוע בהבנת מצב החשבון ובהתארגנות הפיננסית הבנקאית שלכם בהתאם למצב החדש. ייתכן שתגלו גם שמגיעות לכם הטבות שונות שיסייעו לכם להתארגן בתקופה מורכבת זו.

זוג במריבה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עו
גלי איזנקרפט(צילום: סיוון פרג')

 

 

תכנון והיערכות מוקדמת

תכנון והיערכות מוקדמת עשויים להקל על המציאות הכלכלית ולאפשר הסתגלות ביתר קלות למצב החדש. חלוקת הרכוש והנכסים בין בני הזוג כתוצאה מהליך גירושים מייצרת קניות והוצאות גדולות חדשות הנדרשות לאור השינוי - למשל קניית רכב או מעבר למקום מגורים חדש על כל המשתמע מכך, רהיטים, מכשירי חשמל וכדומה. עליכם להגדיר סדרי עדיפויות ולקבל החלטות לגבי רכישות אלו.

 

היכן להשקיע את הכסף?

בנו סדר עדיפויות שיהווה בסיס לניהול התקציב: הוצאות צפויות, חשבונות והתחייבויות. תחשבו על כל ההוצאות שהן חובה ולא ניתן לוותר עליהן והתחייבויות נוספות, ורכזו אותן בטבלה. בנוסף, נתחו את העלויות בגין הפרמטרים החשובים לכם - למשל מקום מגורים, סוג רכב, טיולים וכדומה והוסיפו אותם לטבלה. כעת רכזו רשימה משותפת של שני הסעיפים ובצעו תעדוף לפי סדר החשיבות הנכון עבורם. כדי לנהל היטב את התזרים השוטף החדש מומלץ להיעזר באתר או באפליקציה בנקאית.

 

פנסיה ונקודות מיסוי במס הכנסה

כספי הפנסיה של בני הזוג נחשבים לחלק מהרכוש המשותף, אך בעוד שהגירושים נעשים כיום, חלוקת החיסכון הפנסיוני צפויה להיעשות עם יציאת בני הזוג לגמלאות - עוד שנים רבות במקרים מסוימים. במהלך הגירושים יש לבחון היטב את מנגנון החלוקה הנבון של הזכויות הפנסיוניות - אם נכון לאמץ את המנגנון הקבוע בחוק לחלוקת חיסכון פנסיוני או מודל אחר, וזאת כדי למנוע את חשיפת הצדדים לתשלומי מס. לעת עריכת הדוח האקטוארי יש לדרוש התייחסות ממוקדת לנושא זה.

 

כמו כן, במשפחות עם ילדים קטינים נהנים בני הזוג מנקודות זיכוי במס שיכולות להתבטא בכסף רב שלא ינוכה משכרם. במהלך הגירושים יש לקבוע מי יהיה ההורה שייהנה מנקודות אלו לאחר פירוק התא המשפחתי.

 

מזונות ורכוש משותף

סוגיית הרכוש המשותף היא אחת הסוגיות שגורמות למחלוקות הגדולות ביותר בין בני הזוג, ואחד הפתרונות היצירתיים לכך הוא רישום חלק מהרכוש על שם הילדים. כך במצב שבו לדוגמה יש לבני הזוג שני בתים בבעלותם - ניתן לרשום את הבתים על שם הילדים תוך פתיחת חשבון בנק ייעודי לכך, ובכך לצלוח את המשוכה המשמעותית הזאת. אולם, עם בחירת מנגנון מסוג זה יש לקחת בחשבון את ההשלכות שתהיינה על הילדים לעת בגרותם, למשל השפעות מיסוי עתידיות, פגיעה בזכאויות שונות וכיו"ב.

 

האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה המלצה או ייעוץ אישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים