שתף קטע נבחר

ריבלין שב וקרא לממשלת אחדות: "העם זקוק למנהיגים"

נשיא המדינה פתח את הישיבה הראשונה של הכנסת ה-22 בקריאה לממשלת אחדות: "זו עת חירום לביטחון ישראל ולדמוקרטיה הישראלית. תוצאות הבחירות הן כרטיס אדום שהוציאו אזרחי ישראל לנבחריהם". נתניהו: "לא יכולים להרשות לעצמנו עוד בחירות"

הכנסת ה-22 יצאה לדרך מבלי לדעת אם חבריה יסיימו כהונה מלאה: נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין פתח אחר הצהריים (יום ה') את הישיבה הראשונה של הכנסת ה-22 בנאום שבו קרא שוב להקמת ממשלת אחדות.

 

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בנאומו למשבר הפוליטי החריף: "צריך לכבד את רצון העם ואת ההחלטות הדמוקרטיות בין המפלגות ובתוך המפלגות. למעלה ממיליון איש הצביעו עבורי לראשות הממשלה, אבל זה לא הספיק כדי להקים ממשלת ימין. וגם לבני גנץ הצביעו רבים – אבל זה לא הספיק עבורו להקים ממשלת שמאל ולכן הפתרון היחיד והנכון זה מה שהציע נשיא המדינה – ממשלת אחדות לאומית רחבה. אני קשוב לרחשי ליבם של אזרחי ישראל. אני אומר לכם: המדינה לא יכולה להרשות לעצמה עוד מערכת בחירות. צריך לעשות הכול - ואני עושה הכול - כדי להימנע מזה".

 

 

"בימים כאלה אנחנו מרגישים לפעמים שקשה, קשה לחיות את החלום, אבל בל נשכח לרגע - זכינו, זכינו לחיות את החלום", אמר הנשיא ריבלין בפתח דבריו. "מדינת ישראל היא נס, מדינה יהודית ודמוקרטית, דמוקרטית ויהודית בדיבור אחד, בית בטוח. בל נשכח לרגע לאן ולשם מה התחלנו ללכת".

 

 

 

טקס השבעת הכנסת ה-22 (צילום: אלכס קולומויסקי)
"זכינו להגשים חלום". ריבלין פותח את הישיבה החגיגית (צילום: אלכס קולומויסקי)

טקס השבעת הכנסת ה-22 (צילום: אלכס קולומויסקי)
"קשוב לרחשי לב העם". נתניהו בכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)

בעקבות הסבך שאליו נקלעה המערכת הפוליטית לאחר תוצאות הבחירות, אמר הנשיא ריבלין כי "קריאתי לממשלה רחבה זכתה לביקורת ממה שקרוי 'מימין ומשמאל'. אני קשוב לביקורת הזאת. זאת ביקורת לגיטימית שיש בה הרבה מהצדק.

 

"אני יודע שממשלה רחבה וממשלת אחדות היא לא הפתק ששלשלו כל אזרחי ישראל בקלפי. כל אחד בחר לפי רצונו. אני גם יודע שבמקרה שתקום ממשלה רחבה, חלקכם ימצא את עצמו באופוזיציה ואילו אני מעומק ליבי ותוקף תפקידי מתבקש ומבקש להיות נשיא גם שלכם, לא רק של הרוב, לא רק של האחדות שמטיבה משאירה חלקים נרחבים מחוץ למעגלי ההשפעה".

 

ריבלין הוסיף: "ועדיין, יש רגעים בודדים בחיי עם שבהם נדרש הנשיא מתוקף תפקידו הממלכתי להתערב, לפעול, לכינונה ולכיוונה של מערכת שמתקשה לשוב אל המסילה. כפי שאמר הנשיא הרצוג, הנשיא השישי של מדינת ישראל, 'קיימת סכנה לדמוקרטיה שלנו וללא משטר דמוקרטי המבוסס על רצון רוב העם אין עתיד למדינת ישראל, היום הגדול העורב לנו הוא מבית, הוא נובע מחוסר הסובלנות וההדברות בין דתי לדתי, בין דתי לחילוני, בין עדה לעדה, בין עם לעם'.

 

"כן, כך אמר הנשיא הרצוג ונדמה לפעמים כאילו דיבר על ימינו אנו. גם אני כוחי מוגבל, אני יכול רק להציע ואולי לנסות לגשר, ואני גם לא מתאים ביותר למשימה. זו עת חירום לביטחון ישראל, עת חירום לחברה הישראלית, עת חירום לדמוקרטיה הישראלית, לכל הדברים שיקרים לנו. הקמת ממשלה איננה משאלת לב חברתית. בימים אלה יותר מתמיד היא צורך כלכלי-ביטחוני שכמוהו לא ידענו כבר שנים רבות".  

 

"הזדמנות להקים ממשלה רחבה" 

ריבלין אמר עוד: "מורותיי ורבותיי, לצד התסכול שמעורר בנו המבוי הפוליטי הסתום שאליו נקלענו, תוצאות הבחירות הן גם תעודת כבוד לחברה הישראלית. הן כרטיס אדום, כרטיס אדום שהוציאו אזרחי ישראל לנבחריהם. כרטיס אדום לפופוליזם, לשיטה פוליטית שניזונה מחיטוט בקרעים, ורואה בפחדים של כולנו, אלה אל אלה, משאב לחצוב בו.

 

"מנהיגי העם - מונחת האפשרות וההזדמנות להקים ממשלה רחבה, כזאת שתאפשר לנו להשהות את המחלוקות בינינו ולעבוד בזיהוי מרחבי ההסכמה הנמצאים בתוכנו. לפעול למען אזרחי ישראל, למען הכלכלה, למען ביצור ביטחונה של ישראל ועל כך לאפשר לכולנו אפשרות לנשום קצת ולהחלים.

 

"בממשלה כזאת תצטרכו להצטיין, תצטרכו להצטיין בהישגים שקשורים בחיים עצמם, בהוזלת מחירי מעונות היום, בהתמודדות אפקטיבית עם חמאס, חיזבאללה ואיראן, בהעלאת הפיריון במשק, בטיפול בקשישים ובנכים, בשיפור איכות החיים ויצירת שוויון הזדמנויות אמיתי בפריפריה, במיגור הפשיעה והאלימות המשתוללת בחברה הערבית".

 

לסיום דבריו הדגיש הנשיא כי "ממשלה רחבה כזאת תהיה הדמנות עבור כולנו להיזכר שנכון, יש בינינו מחלוקות נוקבות, אבל לצדן יש אחוז נכבד של משימות שכולנו נסכים עליהם. עיני כל העם נשואות אליכם, המפלגות הקטנות כמפלגות הגדולות יותר. אין בידי פתרונות קסם, אבל העם לא זקוק לפתרונות כאלה, הוא זקוק למנהיגים, הוא זקוק לכם".

 

 

 

טקס השבעת הכנסת ה-22 (צילום: אלכס קולומויסקי)
הנשיא ריבלין לצד יו"ר הכנסת אדלשטיין(צילום: אלכס קולומויסקי)

טקס השבעת הכנסת ה-22 (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

מיד לאחר נאומו של הנשיא קמו חברי הכנסת החדשה בזה אחר זה ואמרו "מתחייב/ת אני".

 

ליום ההשבעה, שנערך בצל סיכוי אפשרי לפיזור הכנסת והליכה לבחירות לכנסת ה-23 כבר בעוד כמה חודשים, הגיעו חברי הכנסת הוותיקים והחדשים עם בני משפחותיהם. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לאירוע ברקע יום השימוע השני בתיקיו הפליליים.

 

שמונה חברי כנסת חדשים נבחרו לכנסת ה-22: יאיר גולן (המחנה הדמוקרטי), ווליד טאהא, ג'אבר עסאקלה וסמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת), אלכסנדר קושניר ומרק איפראימוב (ישראל ביתנו), מתן כהנא (הימין החדש) ומשה אבוטבול (ש"ס).

 

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד) התריע בפני חברי הכנסת החדשים מפני הגשת הצעות חוק באופן בלתי מוגבל. כך לדוגמה, בכנסת ה-21, שהייתה הקצרה ביותר בתולדות המערכת הפוליטית, הוגשו 500 הצעות חוק - ואולם, רק אחת מהן אושרה בשלוש קריאות: הצעת החוק לפיזור הכנסת, שאותה הוביל ראש הממשלה נתניהו אחרי שלא הצליח להרכיב ממשלה.

 

לצד שמונת חברי הכנסת החדשים, בכנסת ה-22 יש עוד תשעה שלא כיהנו בכנסת ה-21 אך נבחרו בכנסות קודמות וכעת שבים אל המשכן: אורלי לוי-אבקסיס, עמר בר לב ורויטל סויד (העבודה-גשר), נפתלי בנט ואיילת שקד (הימין החדש), ניצן הורוביץ וסתיו שפיר (המחנה הדמוקרטי), סעיד אלחרומי (הרשימה המשותפת) וחמד עמאר (ישראל ביתנו).

 

בכנסת שיוצאת לדרכה יכהנו 28 נשים בלבד - רק אחת מהן (איילת שקד) עומדת בראש רשימה. לוי-אבקסיס מובילה בהנהגה משותפת עם ח"כ עמיר פרץ את מפלגת העבודה-גשר.

 

הרשימה המשותפת נעדרה מהאירוע עקב השתתפות נציגיה במחאה נגד המשך הרציחות בחברה הערבית. "לא ייתכן שנמשיך לקבור את ילדינו בזמן ששאר חברי הכנסת יצטלמו בחגיגיות במליאה", הסביר יו"ר הרשימה ח"כ איימן עודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ כנסת
ריבלין בישיבה החגיגית
צילום: ערוץ כנסת
מומלצים