שתף קטע נבחר

לטייל בעקבות המשמרים

עבודות השימור והשחזור באתרים היסטוריים וארכיאולוגיים מעניינות לפעמים לא פחות מסיפור המקום עצמו. שלושה אתרים שבהם תוכלו לבקר, לצפות בתהליכי שימור ושחזור, ועל הדרך ליהנות מטיול משפחתי בטבע

בשיתוף רשות הטבע והגנים

 

ציור קיר עתיק שזוכה לשימור קפדני, אבני ענק שמוחזרות בקפדנות אל החומה הקדומה שממנה התמוטטו או פסיפס שנחשף לאיטו באתר ארכיאולוגי. "נדמה שלפעמים עבודות השימור באתרי מורשת הן האטרקציה הגדולה ביותר", אומר זאב מרגלית, מנהל אגף שימור ופיתוח ברשות הטבע והגנים.

 

גן לאומי ירקון (צילום: דורון ניסים)
גן לאומי ירקון(צילום: דורון ניסים)

 

לדבריו, המגמה בעולם ולאחרונה גם בישראל היא ליצור שקיפות של עבודות השימור באתרים, המאפשרת הצצה מרתקת אל העבר, וקבלת זוויות ראייה חדשות על האתר המוכר. זאת לצד יצירת מעורבות פעילה יותר של המבקרים במקום. "לעיתים סיפור השימור מעניין לא פחות מהסיפור ההיסטורי של המקום. רואים זאת במקומות רבים, כשמצדה היא דוגמה מצוינת", מוסיף מרגלית. עד שהמיזם ייחנך במלואו, קבלו שלושה אתרים שבהם תוכלו לבקר, לצפות בתהליכי שימור ושחזור, ועל הדרך גם להרוויח טיול משפחתי בטבע.

 

המונפור: מה מסתתר למרגלות המבצר

המונפור ("ההר החזק") הוא מבצר מתקופת הצלבנים, הממוקם בקצה שלוחה צרה ותלולה בגדה הדרומית של נחל כזיב. המבצר חבוי היטב בין עצי החורש העוטפים אותו, וממנו נשקף נוף עוצר נשימה לערוצו של נחל כזיב. זהו אתר טיולים פופולרי, שבו נעשות עבודות שימור, כדי לחזקו ולשמור אותו מפני פגעי הזמן. עם זאת, מי שיירד מהמבצר בשביל האפלולי המוביל אל עומק הוואדי יגלה כי ממש לצד הנחל ניצב מכלול צלבני נוסף - מבנה גותי יפהפה, דו־קומתי, ולצידו שרידי סכר קדום. משערים כי המבנה שימש כחווה חקלאית ואולי כאכסניה, בתקופת הצלבנים.

מבצר מונפור  (צילום: אלעד גרשגורן)
מבצר מונפור (צילום: אלעד גרשגורן)

אך אלף השנים שחלפו מאז בניית המקום עשו את שלהן, ולאחרונה התמוטט במבנה קיר שלם. לכן, אנשי השימור של רשות הטבע והגנים החלו בעבודות הקמת פיגומים, באזור שבו מאתגר למדי לעבוד, כמו גם לשנע ציוד. מטרת הפיגום הענקי (כ־15 מטרים גובהו) היא לעצור את המשך ההתמוטטות. במקביל פועלים כאן להחזרת האבנים המקוריות שנפלו, תוך שימוש בשיטות עבודה כמו פעם. בכל זאת, שימור נאמן למקור. אי-אפשר להיכנס פנימה, אך קל מאוד להתקרב ולהבחין בעבודות השימור המקיפות הנעשות במקום, ולקבל רמז על המורכבות הכרוכה בשיקום נושן וייחודי מימי הצלבנים.

 

טיול מומלץ: מכביש 89 למעיליא חולפים על פני מצפה הילה וממשיכים עד לחניון המונפור. מכאן צועדים כשעה בשביל בסימון אדום, מבקרים במבצר ולאחר מכן יורדים לחווה החקלאית שלגדות הנחל (הירידה והעלייה מאתגרות מעט). מיטיבי לכת מוזמנים לבצע מסלול מים ארוך (כ-8 ק"מ) עד לעין טמיר. יש להצטייד במפת סימון שבילים.

 

גן לאומי ירקון תל אפק: לצלול אל העבר

צביקה צוק, הארכיאולוג הראשי ברשות הטבע והגנים, חשף בתיאטרון הרומי את "מדרגות כארון", מעבר תת־קרקעי הנחשב לייחודי מסוגו בעולם. בעבר סברו כי הוא שימש תעלת ניקוז מים, אך כעת נקבע כי מדובר במעבר סודי של שחקנים בתיאטרון. באופן זה, שחקני העבר יכלו לזחול פנימה, ולהופיע באורח פלא מול הקהל המופתע.

 

מתברר שגם מקום כה מוכר וידוע כגן לאומי ירקון לא מפסיק לחדש: תוכלו לראות כאן שכבות יישוב שונות - ממפעל המים המנדטורי שבנו הבריטים, דרך המצודה האדירה שהקימו העות'מאנים, הרחוב והתיאטרון הרומי, בית המושל המצרי הקדום ומתחתיו שרידי ארמון כנעני מתקופת הברונזה. וכך, בסיבוב של כ־300 מטר בלבד, תוכלו לצלול אלפי שנים בזמן. מומלץ לשים לב לשימור לבני הבוץ בבית המושל ולעבודות שחזור הטיח המקורי של הארמון הכנעני.

 

טיול מומלץ: כל האתרים שהזכרנו הם חלק מ"שביל החצבים", וזו העונה המתאימה ביותר לטייל בו. הוא מסומן היטב בשטח ואורכו כקילומטר בלבד. לסיום תוכלו לשבת לצד האגם הגדול או לשכשך עם הילדים בבריכות החמודות שבין מדשאות הגן.

 

הגן הלאומי נמצא בין צומת גנים בפתח־תקווה לראש־העין, כביש מספר 483 בין הקיבוצים גבעת השלושה ועינת מצד צפון.

 

גן לאומי ירקון (צילום: מנו גרינשפן)
בגן לאומי ירקון תוכלו לראות שכבות יישוב שונות: מפעל המים המנדטורי שבנו הבריטים, המצודה האדירה שהקימו העות'מאנים, הרחוב והתיאטרון הרומי, בית המושל המצרי הקדום ומתחתיו שרידי ארמון כנעני מתקופת הברונזה(צילום: מנו גרינשפן)
 

עין גדי העתיקה: הולכת ונחשפת

בית הכנסת של עין גדי, שנבנה במאה השלישית לספירה, התגלה ממש במקרה, בשנת 1965. הוא מהווה מוקד ביקור בפני עצמו, ובו סמלים יהודיים, מקווה טהרה, רצפות פסיפס מרהיבות ועוד. בית הכנסת מצוי בלב שרידי יישוב יהודי מתקופת המשנה והתלמוד, ובמרחב זה נערכות בשלוש השנים האחרונות עבודות חשיפה ושימור של היישוב העתיק עין גדי. כבר בימים אלו ניתן לטייל בין שרידי הכפר ששומר, וחושף את חיי היומיום של היישוב ששקק חיים מימי בית ראשון ועד התקופה הביזנטית. הטיול שלכם מקבל רובד נוסף, בזכות מפגש עם מרחב לא מוכר, שלא מפסיק להתגלות גם כיום, כאלפיים שנים לאחר הקמתו.

 

טיול מומלץ: לפני או אחרי שיטוט בבית הכנסת העתיק, תוך תצפיות סמוכות אל שרידי היישוב העתיק, מומלץ לטייל בנחל דוד — על מפליו, פלגיו וברכותיו. המסלול קל ומתאים למשפחות. בכניסה מקבלים דפדפת מידע עם פירוט המסלולים. הגעה מכביש 90 (מעט צפונית לקיבוץ עין גדי).

 

המטיילים שותפים בשימור

בסוכות מושק בישראל מיזם שאמור לשנות את האופן שבו אנו, המטיילים, נתייחס לעבודות שימור באתרי מורשת. רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות, המועצה לשימור אתרי מורשת ואגף מורשת ("ציוני דרך") חברו במטרה להכשיר מנהיגות ואמות מידה בתחום שימור המורשת שיגרמו לשינוי תרבותי בנושא השימור. המטרה היא שמכאן ייצא הדור הבא של מומחי השימור בישראל. שמו של המיזם, Open for Conservation ("פתוח לרגל עבודות שימור"), מרמז על הרעיון כולו: יצירת שקיפות מלאה ומעורבות של הציבור בעבודות השימור באתרים השונים, כך שהמטיילים יוזמנו להיות שותפים פעילים בשימור – בסיורים, בהתנדבות, בהיכרות מעמיקה עם התהליך כולו ועוד.

 

נחל דוד, עין גדי (צילום: ישראל יוסף)
נחל דוד, עין גדי(צילום: ישראל יוסף)
 

 

הנשיא מזמין אתכם לסוכתו

כמדי שנה, גם הפעם מזמין אתכם נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, לבקר בסוכת בית הנשיא הפתוחה לכולם - "מגלים אוצרות בסוכת הנשיא" - נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין מזמין את אזרחי ישראל להתארח בסוכתו, יום חמישי, י"ח בתשרי תש"ף, 17 באוקטובר, בין השעות 10:00-16:00. האירוע מתקיים בשיתוף משרד ירושלים ומורשת ובו מגוון פעילויות מיוחדות לכל המשפחה ומזכרת אישית למשתתפים. סוכת הנשיא תקושט ותעוצב בשיתוף משרד החקלאות ופיתוח הכפר. במהלך היום יצא הנשיא לפגוש את המבקרים מעת לעת. הכניסה חופשית.

 

הנה חלק מהאיגרת ששיגר. ניתן לקרוא את כולה כאן :

 

"קוראים יקרים,

 

מסורת מקובלת היא בחג הסוכות, לפיה פותח נשיא המדינה את משכנו בפני אזרחי ישראל וסוכתו הופכת להיות סוכת העם. זהו מנהג יפה, שיש בו מהזיכרון הקדום לעליית העם לירושלים. בית הנשיא הוא הבית של כל אזרחי ישראל וסוכת הנשיא היא סוכה של כל אחד ואחת מכם ומכן, הפתוחה בפני כל אחד ואחת. בכל שנה אני שמח וגאה לארח אתכם, לפגוש אתכם וללחוץ את ידכם בסוכת הנשיא, גם אם צפוף מעט, אנחנו פותחים את הלב. אני מזמין אתכם גם השנה להתארח בסוכת הנשיא, בבית הנשיא, בית העם כולו.

 

בחג הסוכות אנו מצווים לצאת מביתנו אל בית ארעי – הסוכה. הסוכה עומדת פתוחה לכל אדם, ללא מחסומים, ומזמינה אותנו להתבונן סביבנו באנשים ובטבע הסובבים אותנו. בסוכה הנמצאת תמיד בחוץ אפשר לשמוע ולהרגיש, את מי שמרוב קירות התקשינו לראות בשגרת היום-יום. הסוכה מוציאה אותנו מד' אמותינו ומזמינה אותנו להבחין במי ובמה שייתכן שלא שמנו לב אליו. האדם לא חי לבד. למעשינו יש השפעה מכרעת על הסביבה כולה. חג הסוכות, יותר מכל חגי ישראל, מסמל את החיבור האנושי עם הטבע והסביבה, חג המסמל את המסע שלנו לארץ ישראל. עלינו לזכור גם כשאנו פה בארץ, מסענו לא תם, עלינו להפריח את הארץ ולפתחה, להתבונן סביבנו ולהקשיב.

 

"חג שמח לכולנו, שסוכתנו תהיה סוכת שלום והקשבה אמתית וכי נזכה לשנה ברוכה, שנת פריחה ושגשוג.

 

"השנה יושק מיזם חדשני ' פתוח לרגל עבודות שימור 'בבית הנשיא. המיזם משותף לרשות הטבע והגנים, רשות העתיקות המועצה לשימור אתרים ואגף מורשת במשרד ירושלים. אתרי המורשת הם הנכסים התרבותיים של הארץ שלנו והעולם כולו. ירושלים, מצדה, קיסריה, בית שאן, ציפורי, תילים מקראיים, בתי כנסת עתיקים, מצודות, דרכים היסטוריות, נופי תרבות, אתרי קרבות, מבנים ומתקנים קדומים ועוד."

 

  • הכניסה מרחוב הנשיא 3, ירושלים, תתאפשר בהצגת תעודת זהות / דרכון בלבד.
  • לא תותר הכנסת נשק ולא תהיה עמדת הפקדה במקום. יש להימנע מלהגיע עם תיקים וחבילות.
  • האירוע מתקיים ברובו תחת כיפת השמיים, במקרה של מזג אוויר קיצוני - יש להתעדכן בתקשורת בנוגע לקיום האירוע.
  • לקבוצות כדאי להגיע לאחר השעה 14:00.
  • מומלץ להגיע בתחבורה ציבורית.

 

הכתבה מתפרסמת במסגרת "הסטורי של הטבע" - מוסף מסלול המצורף היום ל"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף רשות הטבע והגנים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מנו גרינשפן
משמרים ושומרים - גן לאומי ירקון
צילום: מנו גרינשפן
מומלצים