שתף קטע נבחר

מחור שחור ועד עצלנים: הרצאות מדעיות ליום כיפור

איך נוצרה התמונה הראשונה של החור השחור, המקומות המרתקים שהמדענים לא חוקרים, החיים המוזרים של היונק האיטי בעולם וגם: האם יש חייזרים במערכת השמש? אספנו עבורכם כמה הרצאות מדעיות מרתקות

 

 

 

בתוך תמונת החור השחור שעשתה היסטוריה

במרכז גלקסיה במרחק 55 מיליון שנות אור מכאן, ישנו חור שחור מדהים בעל מסה של כמה מיליארד שמשות. וכעת, בפעם הראשונה בהיסטוריה, אנחנו יכולים לראות אותו. האסטרופיזיקאי, שפרד דולמן, מנהל פרויקט Event Horizon Telescope מדבר עם כריס אנדרסון מצוות TED על התמונה האיקונית, הראשונה בעולם של חור שחור - והמאמץ העילאי והעולמי שנדרש להשיג אותה.
 
 

האם אפשר להשמיד חור שחור?

חורים שחורים הם מהעצמים הכי הרסניים ביקום. כל מה שמתקרב מדי לחור שחור, אם זה אסטרואיד, פלטנה, או כוכב, מסתכן בלהיקרע על ידי שדה הכבידה העצום שלו. לפי כמה הנחות, היקום אולי לבסוף יכיל רק חורים שחורים. אבל האם יש דרך להשמיד חורים שחורים? פאביו פאקוצ'י חוקר את האפשרות. שיעור מאת פאביו פאקוצ'י, בימוי של סטודיו פרובינציה.

 

 

שינוי האקלים: הטיעון המוחץ מדוע יש לפעול עכשיו

גרטה טונברג, פעילת האקלים השבדית בת ה-16, יוצאת בקריאה חדורת-להט לפעולה ומסבירה מדוע יצאה מבית ספרה באוגוסט 2018 כדי לארגן שביתת מחאה מחוץ לפרלמנט השבדי להגברת המודעות להתחממות הגלובלית, שמשכה את תשומת הלב העולמית וגם מספרת על היותה על הספקטרום האוטיסטי.

 

 

המקורות המסתוריים של החיים על כדור הארץ

לפני מיליארדי שנים, תרכובות אורגניות פשוטות התרכבו לקבוצות מורכבות שיכלו לגדול ולהשתכפל. בזמנו, בכדור הארץ הייתה פעילות וולקנית נפוצה ואטמוספירה עויינת שהפכה אותו לכמעט נטול סביבות מחיה מתאימות לחיים. אז היכן הם החלו? לוקה רייט מחפש את מקור החיים שהביא לעליה של מיליארדי מינים שמאכלסים את הפלנטה שלנו.

 

 

המקומות המרתקים שהמדענים לא חוקרים

אנחנו לא עורכים מחקרי תגליות ראשוניות בחלקים עצומים של העולם - המקומות שאותם ממשלות תייגו כעוינים מדי או תחת מחלוקת. מה אנחנו עלולים לפספס בגלל שאנחנו לא חוקרים שם? בשיחה אמיצה, מצחיקה ומפתיעה, הפליאו-אנתרופולוגית, אלה אל-שמאחי לוקחת אותנו במסע לאי סוקוטרה שבתימן - אחת הסביבות הכי מגוונות ביולוגית בעולם - ומציגה את הטיעונים בעד מחקר אקדמי של המחוזות הבלתי יציבים שיכולים להיות המקור לתגליות מדהימות.

 

 

עתידה של הפסיכותרפיה בסיוע פסיכדילי

האם חומרים פסיכדלים יכולים לעזור לנו לרפא טראומה ומחלות נפש? החוקר ריק דובלין בילה את שלושת העשורים האחרונים בחקר שאלה זו, והתוצאות מבטיחות. בצלילה מרתקת זו למדע חומרים הפסיכדליים הוא מסביר כיצד תרופות כמו LSD, פסילוסיבין ו- MDMA משפיעות על המוח - ומראה כיצד, בשילוב עם פסיכותרפיה, הם יכולים לשנות את האופן בו אנו מטפלים ב- פוסט טראומה, דיכאון, התמכרות לסמים ועוד.
 
 

החיים המוזרים של היונק האיטי בעולם

העצלנאים קיימים על פני כדור הארץ כבר יותר מ40 מיליון שנה. מה הסוד להצלחתם? בשיחה מצחיקה, הזואולוגית לוסי קוק לוקחת אותנו לתוך חייו המוזרים של היונק האיטי ביותר בעולם ומראה כיצד אנחנו יכולים ללמוד מיכולת ההתאמה הגאונית שלהם.
 
 

יכול להיות שיש חייזרים במערכת השמש שלנו?

עמוק במערכת השמש, עידן חדש של חקר נפרש. מתחת למעטה הקרח העבה של אירופה; בפלומות האדים של אנסלדוס; ובתוך אגמי המתאן של טיטאן, מדענים צדים חיים חייזרייים. הירחים האלה הם "עולמות אוקיינוס" -- הם בעלי אוקיינוסים נוזליים, שיכולים לתמוך בהווצרות של חיים. האם החיים קיימים על עולמות אוקיינוס? אגוסטו קרבלידו חוקר את האפשרות.

 

 

השפה הסודית של העצים

רוב היערות חיים בצל הענקים שיוצרית את החופות הגבוהות ביותר. אלה העצים העתיקים ביותר, עם מאות ילדים ונכדים. הם בודקים מה קורה עם שכנייהם, חולקים אוכל, אספקה וחוכמה שנאגרה לאורך חייהם, הכל בעודם נטועים במקומם. איך הם עושים את זה? קמיל דפרנס וסוזן סימארד חוקרות את המערכות השורשים העצומות והתקשורת המורכבת בין עצים. בימוי: אבי עופר.
 
 

אבל ואהבה בממלכת החיות

מלווייתני אורקה מתאבלים לפילים במצוקה, האנתרופולוגית הביולוגית ברברה ג'יי קינג היתה עדה לאבל ואהבה ברחבי ממלכת החיות. בהרצאה מאירת עיניים זו, היא מסבירה את העדויות התומכות באמונתה שחיות רבות חוות רגשות מורכבים, ומציעה דרכים בהן כולנו יכולים להתייחס לבעלי חיים באופן יותר מוסרי - כולל בכל פעם שאנחנו אוכלים. "בעלי חיים לא מתאבלים בדיוק כמונו, אבל זה לא אומר שהאבל שלהם אינו אמיתי", היא אומרת. "זה אמיתי, וזה כואב, ואנחנו יכולים להכיר בזה אם נרצה". 
 
 

איך לגדל קרחון לבד?

במאה ה-13, גינגיס קאהן יצא למשימה להשתלט על ארו אסייה, וכבש במהרה מדינות והכניס אותן לתוך האימפריה. אבל, האגדות מספרות שהיה מכשול אחד שאפילו הוא לא הצילח לעבור: קיר מתנשא של קרח, שגודל על ידי מקומיים לרוחב מעבר הרים. מ ג'קסון חוקר את השיטות העתיקות של גידול קרחונים ואיך הן יכולות להיות בשימוש כדי להלחם בשינוי האקלים. שיעור מאת מ ג'קסון, במוי של סטודיו ארטייק.
 
 
 
 

פורסם לראשונה 07/10/2019 15:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: TED
מתוך ההרצאה על תמונת החור השחור
צילום: TED
מומלצים