שתף קטע נבחר

עידן חדש

התאחדות קבלני השיפוצים שמה סוף לתופעת החאפרים בענף ומכריזה: מעתה גם קבלני השיפוצים עובדים תחת רישיון

כעת, אנו בתחילתו של עידן חדש - קבלן שיפוצים עם רישיון מטעם המדינה. קבלן ללא רישיון - יעבור על החוק. במאי 2018 חתם שר הבינוי והשיכון לשעבר, יואב גלנט, על תיקון לתקנות רישום קבלנים אשר קובעות סיווג קבלני חדש לענף השיפוצים לעבודות עד 350,000 שקלים.

 

אולה בלכר, ערן סיב, שרת הבינוי והשיכון ואתי ויצמן (צילום: כפיר סיון)
אולה בלכר, ערן סיב, שרת הבינוי והשיכון ואתי ויצמן(צילום: כפיר סיון)

 

ענף השיפוצים מגלגל למעלה מ־16 מיליארד שקלים בשנה, מתוכם כ־6 מיליארד שקלים בתחום השיפוץ במשקי הבית וכ־10 מיליארד שקלים בתחום עבודות שיפוץ ותחזוקה של מוסדות ומשרדים ממשלתיים. 18,000 קבלני שיפוצים עובדים בתחום, מתוכם עד היום רק כ־10% רשומים בפנקס הקבלנים וכפופים לפיקוח רגולטורי ומקצועי של משרד הבינוי והשיכון.

 

אולם מצב זה נמצא כעת לקראת שינוי, וזאת לאחר כ־18 שנים של פעילות לטובת הסדרת הענף שמובילה התאחדות קבלני השיפוצים. בישראל מתבצעים מידי שנה כ־300,000 שיפוצים של בתי אב, כאשר העלות הממוצעת לשיפוץ של דירה בגודל 100 מ"ר עומדת על 300-350 אלף שקלים (כולל עבודות פירוק, הריסה, פינוי, עבודות אינסטלציה, חשמל, גבס, איטום, ריצוף וחיפוי, צבע, התקנת כלים סניטריים, חומרי עבודה ועוד). עד היום, התנאים לרישום בענף השיפוצים היו נוקשים, וזאת מאחר והסיווג הקבלני הראשוני עמד על סך של 1.5 מיליון שקלים לפרויקט, ולכן כאמור, רק כ־10% מהקבלנים בענף הצליחו להירשם בפנקס הקבלנים ולהחזיק ברישיון לעסוק בעבודות שיפוצים.

 

כעת, אנו בתחילתו של עידן חדש – קבלן שיפוצים עם רישיון מטעם המדינה. קבלן ללא רישיון - יעבור על החוק. במאי 2018, חתם שר הבינוי והשיכון לשעבר, יואב גלנט, על תיקון לתקנות רישום קבלנים אשר קובעות סיווג קבלני חדש לענף השיפוצים לעבודות עד 350,000 שקלים. מהלך זה הושלם בחודש יוני האחרון, בו נבחנו ביום אחד כ־700 קבלני שיפוצים במבחני ההסמכה המקצועיים אשר מהווים תנאי לרישום בפנקס הקבלנים. את יום הבחינות המרוכז יזמה התאחדות קבלני השיפוצים בשיתוף עם משרד השיכון. כך, נפתח הצוהר וקבלני שיפוצים בעלי ותק של 5 שנים בענף יכולים כיום להתחיל בדרכם להסדרת מעמדם כקבלנים רשומים במשרד הבינוי והשיכון.

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מעתה כל קבלן שיפוצים אשר עומד בדרישות החוק ומבצע עבודות בענף השיפוצים יוכל להיות רשום בפנקס הקבלנים. המשמעות היא שחלק ניכר מקבלני השיפוצים הפועלים בתחום הביתי־פרטי יידרשו להחזיק ברישיון ויהיו נתונים גם כן לפיקוח ובקרה של משרד השיכון והבינוי ושל התאחדות קבלני השיפוצים. לפי הצפי של התאחדות קבלני השיפוצים כ־10,000 קבלני שיפוצים יוכלו לקבל רישיון בשנים הקרובות ולעבוד כחוק.

 

בין מאות קבלני השיפוצים שניגשו ועברו את מבחני ההסמכה שערכה ההתאחדות לפני כשלושה חודשים - אישה אחת - קבלנית גמר נתנייתית בשם אולה בלכר. "לקבלת הרישיון משמעות גדולה מאוד גם עבורי כמי שעובדת כבר מספר שנים בתחום וגם עבור הלקוחות. הרישיון מעיד על מקצועיות, אמינות ומאפשר ללקוחות להיות סמוכים ובטוחים שהם בידיים טובות. בזכות הרישום ברשם הקבלנים יש ללקוחות כתובת אליה הם יכולים לפנות, על מנת לבדוק מי הוא קבלן השיפוצים אותו הם שוקלים להעסיק ולוודא שהוא אמין". אולה, בת 35 ואמא לשלושה, בעלת תואר ראשון בקרימינולוגיה ומדעי המדינה ותואר שני במנהל עסקים. בלכר עומדת בראש חברת "שיא הגבס בע"מ" המעסיקה כ־50 עובדים ופועלת בתחום עבודות הגבס והגמר, ומצטרפת לאתי ויצמן שעד כה הייתה האישה היחידה שהחזיקה ברישיון.

 

יהודה שרעבי, קבלן שיפוצים מרחובות, הוא אחד מחמישה שסיימו את המבחנים בהצטיינות. שרעבי, קבלן שיפוצים בן 52 מרחובות, עובד בתחום כבר ארבעה עשורים כאשר מגיל 13 הועסק על־ידי אביו שהיה בעל העסק ולמד את רזי המקצוע. "ההסדרה של התחום חשובה והכרחית גם לקבלנים כדי שיעבדו באופן מסודר, חוקי ומקצועי וגם ללקוחות שיוכלו להיות בטוחים שהם מעסיקים קבלן רשום ואמין. לאחר כל כך הרבה שנים שאני עובד במקצוע, הרישיון הוא החותמת ליכולות שלי ולאמינות המקצועית. אף על פי שבמהלך השנים כבר בניתי את שמי - היה לי חשוב ללמוד, לעבור את המבחנים, לקבל את הרישיון ולעבוד בצורה חוקית ומוסדרת".

אולה בלכר, ערן סיב, שרת הבינוי והשיכון ואתי ויצמן (צילום: shutterstock)
אולה בלכר, ערן סיב, שרת הבינוי והשיכון ואתי ויצמן(צילום: shutterstock)

 

שני סגל ודני פריהד קבלני שיפוצים שותפים מתל אביב, עברו גם הם את המבחנים בהצטיינות. "ההסדרה של הענף חשובה מאוד ועושה הבדלה והפרדה בין קבלנים חוקיים, אמינים ומקצועיים לבין כאלה שפועלים ללא רישיון. לצערי, עד כה לקח המון זמן לעבור את הבירוקרטיה על מנת להירשם לקורסי ההסמכה ולמבחנים. התאחדות קבלני השיפוצים קידמה את התהליך ואפשרה לנו ולקולגות שלנו לסיים את התהליך המסורבל ולהגיע למעמד בו אנחנו מקבלים אסמכתה לידע, לניסיון ולמקצועיות שלנו. במסגרת הקורס התאפשר לנו גם לחדד את הידע שלנו בנושא הבטיחות בעבודה, נושא שכל עובד בתחום חייב לשלוט בו וליישם אותו", אומר שני סגל. סגל ופריהד בעלים של חברת "כפיים בנייה ישראלית" המתמחה בביצוע עבודות גמר בעיקר למשרדים.

 

ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ויוזם המהלך להסדרת הענף, "אני שמח ומתרגש לראות את המאמצים שלנו נושאים פרי. זו הייתה שנה פורצת דרך בענף השיפוצים. אנשי המקצוע אשר קיבלו את הרישיונות שלהם לאחר שעברו את המבחנים שערכנו לאחר הסדרת התקנה, המתינו זמן רב להיכלל ברשימת הקבלנים הרשומים על מנת לקבל אסמכתה רשמית ליכולותיהם המקצועיות. אני שמח שהגענו ליום שזה קורה ושהצלחנו לקיים את מבחני ההסמכה הגדולים ביותר שנערכו בישראל לקבלני השיפוצים. כמו כן, אני גאה שבתחום זה הנחשב לתחום מאוד גברי ישנן גם נשים אשר עובדות בתחום, וכעת שתיהן רשומות כקבלניות רשומות ואני מקווה שנשים נוספות יצטרפו לענף. אנחנו נמצאים בעידן חדש בענף השיפוצים – רישום מוסדר בפנקס הקבלנים בתנאים שווים לכל הקבלנים המקצועיים, לימודים והכשרות מקצועיות ברמה גבוהה ומבחנים אשר מהווים תנאי סף לכניסה לענף כקבלנים רשומים".

 

לפרטים נוספים: 1-700-700-426

או באתר: www.rcu.co.il

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר סיון
אולה בלכר, ערן סיב, שרת הבינוי והשיכון ואתי ויצמן
צילום: כפיר סיון
מומלצים