שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    בחרו בכסף במקום בחופש הביטוי

    פרשת הציוץ התומך בהונג קונג הוכיחה שכל מה שחשוב ל-NBA זה לשמור על השווקים הרווחיים ביותר

    בשישי בערב, במהלך סבב משחקים של הקבוצה בסין, העלה הג'נרל-מנג'ר של יוסטון רוקטס דריל מארי ציוץ, שבו קרא "לעמוד לצד הונג קונג" לאור מחאות הענק במדינה נגד הסינים. הוא לא ציפה שהציוץ ישלוט בשיח בדיוק באותו שבוע שבו לברון ו-AD מתחילים לשתף פעולה וזאיון וויליאמסון דורך לראשונה על המגרש. הוא גם לא תיאר לעצמו שבעקבות הציוץ הוא כמעט יאבד את המשרה שלו. יוסטון היא ככל הנראה הקבוצה הפופולרית ביותר בסין בגלל סנטר אגדי אחד בשם יאו מינג. כן, האוהדים לא שכחו מי הקבוצה שבחרה אותו במקום הראשון בדראפט 2002.

     

    הציוץ נמחק במהרה, והנה הנזק המיידי: ליגת הכדורסל הסינית ומספר בעלי עסקים הפסיקו את השותפות עם הקבוצה. כרגע אי אפשר לאמוד את הנזק הפיננסי לקבוצה, אבל די ברור שהוא גבוה, שלא לדבר על הנזק התדמיתי מול אחד הקהלים הגדולים בעולם. הנהלת הליגה הוציאה הודעת התנצלות על "פגיעה ברגשות חברינו ואוהדינו בסין", ובהודעה נוספת הודיעו שמארי לא דיבר בשם הליגה, בדומה לטענת הבעלים של הרוקטס שטען אותו דבר לגבי הקבוצה.

     

    יאו מינג. חיבר את סין ליוסטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    יאו מינג. חיבר את סין ליוסטון(צילום: AFP)

     

    זו הפעם הראשונה זו תקופה ארוכה שבה הליגה יוצאת בצורה כל כך נחרצת נגד אמירה של דמות מתוך ה-NBA. הדוגמה המובהקת ביותר שעולה היא הגינוי והסילוק של בעלי הקליפרס דונלד סטרלינג בשנת 2014 לאחר שהתבטא בצורה גזענית. המקרה הנוכחי מזכיר מאוד את סטרלינג-גייט מהסיבה הפשוטה ששני המקרים כנראה יעלו לליגה המון כסף. על פי CNN, השוק הסיני אחראי לכ-10% מהכנסות הליגה, ולאור ביטולי המשחקים ואולי אפילו הסכמי השידור, ראשי ה-NBA החליטו לעמוד לצד הכיסים העמוקים במקום לצד האזרחים.

     

    מצד אחד, ההודעה הייתה מסורבלת, ושברה נוהל אולטרה-ליברלי של הליגה שנוטה לספק במה רחבה לחופש הביטוי ומתירה לשחקניה לקחת חלק במחאות פוליטיות. מצד שני, כנראה שלא הייתה ברירה אלא לבחור בצד שבחרה. כמו כל עסק אחר, גם ה-NBA הוא עסק שמטרתו העיקרית היא יצירת תזרים מזומנים. היא עושה זאת באמצעות מכירת גופיות (שמתחלפות כמעט כל שנה), חותמת על הסכמי שידור וחסות גבוהים (התחילה לאפשר חסויות על מדי הקבוצות בשנים האחרונות) ומייצרת שיתופי פעולה בינלאומיים. הצידוד שלה עם ממשלת סין נעשה כמעט בלית ברירה כשהמטרות האמורות עומדות לנגד עיניה - כסף, כסף ועוד כסף. והיא חוטפת על זה אש.

     

    כמה שזה אולי מעצבן, זו המציאות וצריך להבין אותה. לא חדש שהליגה פועלת בצורה שתבטיח לעצמה כספים, ראינו את זה בתחילת הקיץ כשעלתה סוגיית סרטי הראש בסטייל נינג'ה שהוצאו מהתקן עד לחתימת הסכם עם נייק על הצבת לוגו הליגה עליהם. אם המוצר לא רווחי לליגה - הוא נאסר. כלל ברזל ב-NBA הוא שמדובר בעסק לכל דבר ועניין. הסיפור עדיין מתגלגל ולכן נצטרך לראות אם וכיצד יגיבו השחקנים, שגם לחלקם יש הסכמי חסות אישיים בסין. בינתיים הכסף ממשיך לזרום וזה, בעצם, כל מה שחשוב לקומישנר אדם סילבר.

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: איגוד הכדורסל
    יאו מינג
    צילום: איגוד הכדורסל
    מומלצים