שתף קטע נבחר

אחרי ה-NBA, גם "אפל" בתסבוכת סין-הונג קונג

ענקית הטכנולוגיה הסירה אפליקציה ששימשה את המפגינים הפרו-דמוקרטיים כי "פגעה בכוחות הביטחון". אתמול איים המשטר הסיני: "אפל מערבבת עסקים ופוליטיקה, יהיו השלכות". ברקע: הקרע בין בייג'ינג לליגת הכדורסל הטובה בעולם, שאחד מבכיריה הביע תמיכה במפגינים בהונג קונג

כוחה של סין להשפיע על מותגי ענק מתוקף היותה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם קיבל הבוקר (יום ה') חיזוק נוסף, כשחברת "אפל" הסירה מחנות האפליקציות שלה את האפליקציה HKmap.live, ששימשה עד כה מפגינים פרו-דמוקרטיים בהונג קונג לתיאום צעדיהם.

 

המהלך הזה בא כשברקע העיצומים שנוקטת סין נגד ה-NBA, ליגת הכדורסל הטובה בעולם, בעקבות הצהרת התמיכה של הג'נרל מנג'ר של קבוצת יוסטון רוקטס במפגינים בהונג קונג.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הונג קונג סין עימות בין בייג'ינג ל NBA (צילום: AFP,China Daily)
מימין: מפגינה בהונג קונג. משמאל: סמל ה-NBA עם "פצצת הפוליטיקה" בעיתון הסיני(צילום: AFP,China Daily)

יצרני האפליקציה שהוסרה סיפרו הבוקר כי קיבלו מאפל הודעה שבה נכתב: "האפליקציה שלכם נוצלה באופן שסיכן את רשויות אכיפת החוק ותושבים בהונג קונג".

 

החלטת החברה להסיר את היישומון באה אחרי שהעיתון הממלכתי הסיני "יומון העם", שופרו של המשטר הקומוניסטי, פרסם אתמול מאמר שבו נכתב: "איש אינו רוצה לגרור את אפל למהומה המתמשכת בהונג קונג, אבל לאנשים יש כל סיבה להניח שאפל מערבבת עסקים עם פוליטיקה ואפילו עם מעשים בלתי חוקיים. עליה לחשוב על השלכות החלטתה הפזיזה והלא חכמה".

האייפונים החדשים (צילום: טל שחף)
אייפון של "אפל". בתקשורת הסינית איימו: "לא רוצים לגרור את אפל למהומה"(צילום: טל שחף)

בהודעה ששלחה "אפל" ליוצרי האפליקציה נכתב שהיישומון מציג את מיקומם של שוטרים ומנוצל לפגיעה בהם ולאיום על ביטחון הציבור. "פושעים השתמשו בו כדי לפגוע בתושבים באזורים שהם יודעים שכוחות הביטחון אינם נמצאים בהם", נכתב. "השימוש הזה באפליקציה שלכם גרם פגיעה חמורה לאזרחים האלה".

 

על הכף: 4 מיליארד דולר

ברקע המהלך של אפל נמצא כאמור העימות בין סין לבין ליגת ה-NBA האמריקנית. אירועים של ה-NBA בסין שתוכננו לימים שלישי ורביעי השבוע בוטלו ונותני חסויות סיניים השעו או ניתקו את קשריהם עם הליגה, אחרי שהג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, דריל מורי, פרסם ציוץ תמיכה במפגינים נגד הממשלה בהונג קונג.

 

בעקבות דבריו של מורי הודיעו ערוצי טלוויזיה סיניים כי הם מבטלים את שידורם של שני משחקי הקדם-עונה של ה-NBA בסין, ואתמול הסירו פועלים מרחבי שנגחאי כרזות קידום ענקיות שנתלו לקראת אחד המשחקים, בין לוס אנג'לס לייקרס לברוקלין נטס, שנועד להיערך היום בשנגחאי. בכרזות נראו כוכב הלייקרס לברון ג'יימס ושחקנים אחרים.

סין הכנות ל משחק NBA לוס אנג'לס לייקרס ברוקלין נטס (צילום: רויטרס)
הכנות למשחק בין הלייקרס לנטס בשנגחאי(צילום: רויטרס)

הונג קונג, נזכיר, היא מושבה בריטית לשעבר שהוחזרה לשליטת סין ב-1997, ולטענת תושביה – מאז הולך ומחזק השלטון הקומוניסטי את אחיזתו בה אף שבעבר התחייב לאפשר לה להתנהל במידה רבה מאוד של אוטונומיה. בחודשים האחרונים מנהלים מפגינים פרו-דמוקרטיים מחאה, לעתים אלימה, נגד השלטונות וכוחות הביטחון שם.

 

ביום שלישי השבוע התייצב הקומישינר של ה-NBA אדם סילבר לצד מורי, והדגיש את זכותו לחופש הביטוי, ובכך הכעיס עוד יותר את בייג'ינג. לפי הערכות, עסקיה של ליגת ה-NBA בסין – עסקים שנדרשו שנים כדי לטפח אותם – שווים יותר מארבעה מיליארד דולר.

סין הכנות ל משחק NBA לוס אנג'לס לייקרס ברוקלין נטס (צילום: AFP)
האצטדיון שבו ייערך משחק הראווה. "תביאו דגלים אדומים"(צילום: AFP)

התקשורת הממלכתית בסין המשיכה ביממה האחרונה לפרסם תכנים ביקורתיים נגד ה-NBA, והעיתון הסיני China Daily היוצא לאור באנגלית פרסם היום קריקטורה שבה שוּנה סמל ה-NBA כך שבמקום כדורסלן מכדרר נראית בידי הספורטאי פצצה עם הכיתוב "פוליטיקה".

 

חברי קונגרס נגד "הכניעה לסינים"

למרות המתיחות, הנהלת ה-NBA ממשיכה לקדם את משחק הראווה בין הלייקרס לנטס שאמור להתקיים בצהריים (שעון ישראל). גולשי אינטרנט סינים קראו בשעות האחרונות לצופים המגיעים למשחק להניף באולם את דגלי סין בהפגנת פטריוטיות והזדהות.

 

"אלה שהולכים למשחק – אנא זִכרו להביא את דגל הלאום", כתב גולש אחד ברשת החברתית הסינית "ווייבו". "מקווה לראות ים של דגלים אדומים נושאי כוכבים מתנופפים ברוח".

  ()

בארה"ב יש מי שלא אוהבים את ההתרפסות, לראייתם, של ה-NBA בפני סין. במכתב גלוי שפרסמו אתמול קראו חברי קונגרס אמריקנים, הן דמוקרטים והן רפובליקנים, ל-NBA להשעות את כל פעילותה בסין עד שהחברות וערוצי הטלוויזיה הסיניים יחדלו מהחרם שלהם על הליגה בעקבות ההתבטאות. במכתבם קראו לקומישינר של הליגה אדם סילבר לנקוט עמדה: "אין זה בלתי-הגיוני לצפות מחברות אמריקניות לתת עדיפות לזכויות היסוד הדמוקרטיות שלנו על פני רווח כלכלי".

 

פוליטיקאים בארה"ב טענו כי האופן שבו ניסח סילבר את תגובתו הראשונית על דברי מורי היה כניעה לסין. הם הדגישו כי רק אחרי שנתקל בביקורת על תגובתו הביע סילבר תמיכה בחופש הביטוי של מורי. שחקן הרוקטס ג'יימס הארדן, הנמצא ביפן לצורך משחק ראווה אחר, התנצל בפני סין אף שלא הביע קודם לכן עמדות בנושא, וגרם גם הוא להרמת גבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP,China Daily
מפגינה בהונג קונג והמחאה בעיתון הסיני
צילום: AFP,China Daily
מומלצים