שתף קטע נבחר

טראמפ הורה להוציא את כל כוחותיו מצפון סוריה, צבא אסד הגיע לגבול

בארה"ב העריכו שרוסיה וסוריה ייחלצו לעזרתם של הכורדים - והחליטו לסגת מהאזור. כוחות אסד הגיעו לאזור הגבול. שר ההגנה אספר: "הטורקים יורים ללא הבחנה". מנהיגי המעצמות מנסים להפציר בארדואן להפסיק - אך בינתיים כוחותיו ניתקו את דרכי הגישה לעיירה אסטרטגית על הגבול

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה היום (ראשון) להוציא את כל הכוחות שנותרו מצפון סוריה בעקבות הפלישה הטורקית לאזור על מנת להימנע מקורבנות אמריקניים. שר ההגנה מארק אספר, שהתראיין לערוצי הטלוויזיה האמריקניים, אמר כי ההחלטה התקבלה בין היתר בשל ההערכות בארה"ב שהכורדים מנסים לחתום על הסכם עם הרוסים והסורים שימנעו את הפלישה הטורקית. 

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אספר לא השיב בריאיונות אם 1,000 החיילים המוצבים באזור יעזבו את המדינה לגמרי ומתי - אך הדגיש שהדבר ייעשה במהירות הנדרשת ובאופן שיבטיח את שלומם של הלוחמים. במקביל לניסיונות של וושינגטון להניא את נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארודאן, מהמבצע הקרקעי, היועצים הביטחוניים של טראמפ יתכנסו בהמשך היום על-מנת להחליט על הצעדים הבאים.

 

נשיא סוריה, בשאר אסד, שלח כוחות שיוצבו לאורך הגבול עם טורקיה, והערב הצבא הצליח להיכנס לעיר מנביג' שבצפון המדינה. הממשל הכורדי אמר כי בעקבות שיחות בין הצדדים הסכים המשטר הסורי לסייע לתושבים המקומיים ולהילחם לצידם.

 

  (צילום: EPA)
הכוחות הטורקיים בדרך לסוריה(צילום: EPA)

  (צילום: רויטרס)
טנק טורקי מתקדם בסוריה(צילום: רויטרס)

  (צילום: EPA)
ההפצצות בסוריה כפי שנראו מהצד הטורקי(צילום: EPA)

  (צילום: AFP)
לוחמים סוריים שתומכים בטורקים(צילום: AFP)

חלוקת הכוחות בסוריה ()
מוקדם יותר היום, כוחות פרו-טורקיים הצליחו לכבוש את הכביש שמחבר בין מזרח ומערב המחוז הכורדי שבסוריה - וניתקו את דרכי הגישה לעיר קובאני, שם מוצבים הכוחות האמריקניים. עדי ראייה סיפרו לרשת CNN כי הלוחמים הטורקיים נעו על הכביש המהיר M4 המחבר בין תל-תאמר לעין-עיסא.

 

סוכנות הידיעות הממלכתית בסוריה דיווחה כי כוחותיו של הנשיא אסד החלו לנוע לכיוון צפון המדינה לקראת עימות עם הטורקים. לפי הערוץ הלבנוני אל-מיאדין, הכוחות הסוריים צפויים להגיע למנביג' וקובאני, הנמצאות בגבול עם טורקיה, ב-48 השעות הקרובות.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שוחחה הערב עם ארדואן לבקשתו - והפצירה בו להפסיק עם המבצע הצבאי. גם נשיא צרפת עמנואל מקרון התערב, ואמר כי הוא הבהיר לארדואן ולטראמפ שהמבצע הטורקי חייב להיפסק. מלשכתו של מקרון נמסר כי בעקבות ההסלמה באזור הקבינט הצרפתי יתכנס לדיון בנושא בהמשך הערב. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, שוחח גם הוא עם ארדואן ואמר כי המבצע שהוא מוביל עלול לפגוע במאמצים להחלשת דאעש - וקרא גם הוא לנשיא הטורקי להפסיק עם המבצע.

 

שר ההגנה האמריקני ציין כי קבוצה קטנה של לוחמים אמריקנים נקלעה לתקיפה ארטילרית של הטורקים, אותה כינה "אש חסרת הבחנה", ואמר כי הוא עדיין לא יכול לקבוע אם הפעולה בוצעה במכוון. "ביממה האחרונה גילינו שהטורקים מתכננים להתקדם יותר ממה שהם תכננו מלכתחילה - וימשיכו לכיוון דרום ומערב", ציין אספר. 

 

אספר נשאל אם הוא חושב שטורקיה, החברה בנאט"ו, מסוגלת לפגוע בכוחות אמריקניים בסוריה - והשיב כי הוא לא יודע. לדבריו, ארצות הברית לא הייתה יכולה לעצור את 15 אלף הלוחמים הטורקים בדרכם לגבול הסורי כשהם מגובים בכוח אווירי. "אנחנו לא נילחם בטורקיה, חברה ותיקה בברית נאט"ו, בשם הכורדים", אמר אספר והודה כי מדובר ב"מצב נורא".

 

  (צילום: MCT, רויטרס)
מתקדם לעבר הצבא הטורקי. נשיא סוריה אסד וארדואן(צילום: MCT, רויטרס)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תושבים כורדים מתפנים לאחר התקיפה הטורקית בצפון מזרח סוריה (צילום: AFP)
הכורדים נמלטים(צילום: AFP)

בינתיים, הנשיא טראמפ שיבח את עצמו על החלטתו שלא להתערב בעימות שמסכן את הכורדים באזור. "ההחלטה שלא להתערב בלחימה בגבול טורקיה הייתה חכמה מאוד, לשם שינוי", צייץ הנשיא בטוויטר. "אלה שגררו אותנו באופן שגוי למלחמות של המזרח התיכון עדיין מעוניינים להמשיך להילחם. אין להם מושג כמה ההחלטה שקיבלו הייתה גרועה".

 

בהמשך הסביר טראמפ למיליוני עוקביו: "אתם זוכרים כיצד לפני שנתיים עיראק עמדה להילחם בכורדים בחלק אחר של סוריה? רבים רצו שנילחם לצד הכורדים. אני סירבתי, והכורדים בחרו שלא להילחם. כעת קורה אותו דבר - רק עם טורקיה שנלחמת בכורדים במשך שנים רבות. טורקיה רואה במחתרת הכורדית (PKK) כארגון הטרור הגרוע ביותר. מי שרוצה להילחם בשביל אחד הצדדים - מוזמן. אנחנו עוקבים מקרוב".

 

האמריקנים הודיעו כי הם בודקים דיווחים לגבי לכידתו והריגתו של מזכ"ל מפלגה כורדית יחד עם לוחמים מקומיים במסגרת המבצע. "הדיווחים האלה מדאיגים מאוד ומשקפים את חוסר היציבות באזור מאז הפלישה", אמרו במחלקת המדינה. שר האוצר סטיבן מנוצ'ין רמז כי האפשרות להטלת סנקציות נגד טורקיה קיימת. "אנחנו ממתינים לקבל עדכונים מהאזור - ומסוגלים להטיל סנקציות גם בהתראה קצרה", אמר מנוצ'ין. "הזהרנו את הטורקים, הם יודעים היטב מה יקרה אם הם לא יפסיקו את מעשיהם".

 

  (צילום: AP)
חוגגים את הפלישה בטורקיה (צילום: AP)

ארדואן הכחיש את הדיווחים על בריחתם של מאות אסירי דאעש מבתי הכלא באזור שנשלטו על-ידי לוחמים כורדיים - ואמר כי מדובר בדיסאינפורמציה שנועדה להתגרות במדינות המערב. מנגד, אספר אמר כי בוושינגטון מודעים לדיווחים ועוקבים אחריהם. "משעה לשעה זה רק מחמיר", אמר שר ההגנה. "זה בדיוק מסוג הדברים שהזהרנו את ארדואן מפניהם אם ימשיך להתעלם מקריאותינו שלא להיכנס לסוריה".

 

מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה היושב בלונדון, דיווח כי הטורקים הפציצו באזור ראס אל-עין שיירת רכבים שבה היו עיתונאים ואזרחים. לפי הארגון, תשעה בני אדם נהרגו. מנהל הארגון, רמי עבד אל-רחמן, אמר כי האזרחים שהיו בשיירה היו בדרכם מהעיר קמישלי כדי להביע את הזדהותם עם הכורדים.

 

לפי נתוני האו"ם, יותר מ-130 אלף בני אדם נאלצו לעזוב את בתיהם באזור תל אבייד וראס אל-עין בעקבות הפלישה הטורקית. מתאם האו"ם לעניינים הומניטריים אמר כי סוכנויות הארגון מזהירות כי קרוב ל-400 אלף בני אדם יזדקקו בסופו של דבר לסיוע ולהגנה בתקופה הקרובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מוציא את כל הכוחות מצפון סוריה. הנשיא טראמפ
צילום: MCT
מומלצים