שתף קטע נבחר

מפריז לטהרן: איראן לכדה את מנהיג המחאה

רוחאללה זאם, עיתונאי שברח מאיראן וחי בפריז, הנהיג מהטלגרם את המחאה הגדולה בשנים האחרונות. היום הכריזו במשמרות המהפכה שהוא נעצר: "הובילו אותו לאיראן והוא נפל בפח, למרות העזרה מארה"ב וישראל"

משמרות המהפכה של איראן עצרו עיתונאי גולה, שמילא תפקיד מרכזי במחאות נגד השלטון בתחילת 2018. סוכני מודיעין עצרו את רוחאללה זאם בן ה-46, ובמשמרות המהפכה התגאו היום (ב') במעצר ואמרו שמדובר ב"טרף מיוחד" ובניצחון על סוכנויות המודיעין של המערב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

בסוף 2017 פרצה מחאה גדולה באיראן, בתגובה למצב הכלכלי הקשה ולשחיתות של השלטון. המלחמה נמשכה גם בראשית 2018, והייתה הגדולה ברפובליקה האיסלאמית מאז 2009. לפחות 21 בני אדם נהרגו. אחד ממנהיגי המחאה היה זאם, ששנים קודם ברח מאיראן - אחרי שהואשם בשיתוף פעולה עם סוכני מודיעין זרים.

רוחאללה זאם ()
רוחאללה זאם
 

רוחאללה זאם, שחי בפריז, השתמש באפליקציית טלגרם כדי לשתף חדשות על ההפגנות ומידע שפורסם באתר החדשות שלו, "אמאד ניוז". ההודעות בערוץ כללו את מועדי ההפגנות ומיקומן, וגם סרטונים מהמחאות – כולל קריאות למותם של הנשיא חסן רוחאני והמנהיג העליון עלי חמינאי. לערוץ "אמאד ניוז" היו יותר ממיליון עוקבים. איראן דרשה להשעות את הערוץ וטענה שהוא מסית לאלימות. בטלגרם חסמו את הערוץ, אך במהרה הוא נפתח מחדש בשם אחר.

 

התקשורת האיראנית הודיעה היום שזאם נלכד ב"מבצע מסובך", אחרי שמשמרות המהפכה הצליחו "להוביל אותו לאיראן" לפני מעצרו. לא ברור מתי הוא נעצר. "למרות שהיה תחת הדרכתם של שירות המודיעין הצרפתי ותחת הגנת שירותי המודיעין של ארה"ב והציונים (ישראל) זאם נפל בפח של שירות המודיעין של משמרות המהפכה", אמרו באיראן. ערוץ הטלגרם של זאם נפרץ, והודעה על מעצרו נשלחה לכל העוקבים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

זאם נעצר במהלך הפגנות הענק באיראן ב-2009, שפרצו אחרי ש מחמוד אחמדינג'אד נבחר לכהונה שנייה. הוא בנו של עלי זאם, איש דת רפורמיסט שבעבר מילא תפקידים בכירים בשלטון האיראני. ביולי 2017 הבהיר עלי שהוא לא תומך בפעילות של בנו. "חצית את הקו האדום", כתב האב לבנו במאמר שפרסמה התקשורת האיראנית. "הקו האדום שלנו זה המנהיג העליון", אמר עלי בתגובה לקריאות למות חמינאי שפורסמו בטלגרם.

 

הגישה של השלטון האיראני לאינטרנט מורכבת. הגישה לטוויטר, לפייסבוק וליוטיוב חסומה עבור רוב האיראנים, שצריכים להערים על המערכת ולהשתמש בתוכנות VPN שמסוות את המיקום שממנו גולשים. עם זאת ההנהגה האיראנית, כולל המנהיג העליון עלי חמינאי, פעילה ברשתות החברתיות. חמינאי מפרסם ציוצים בטוויטר כמעט מדי יום באנגלית, פרסית וערבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים