שתף קטע נבחר

קיבלתם טופס 5329? רשות המיסים אחריכם

אם קיבלתם דרישה למלא "דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל" – היזהרו. כנראה שאתם על הכוונת. אז מה עושים? מדריך

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דו"ח רשות המיסים הדורש מכם דיווח על פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה, הידוע כטופס 5329, הוא כלי נוסף בידי הרשות לאתר מעלימי מס. הטופס נשלח בדואר על ידי אגף המודיעין של רשות המיסים לאזרחים אשר אין להם תיקים ברשות, וחשודים בהעלמת הכנסות עקב מיידעים וסממנים מחשידים, כגון: יציאות מרובות לחו"ל במשך השנה; בעלות על כמה דירות ללא דיווח על הכנסות מדמי שכירות; בעלות של חשבון בנק לא מדווח בחו"ל או חשבון בנק בארץ שבו בוצעו עסקאות לא מדווחות ומידע מודלף על העלמות מס.

 

מהו טופס 5329?

הטופס ממוען אליכם אישית, בציון מספר תעודת זהות שאותו מבקשת רשות המסים לדגום. בטופס אתם נדרשים למסור לרשות פרטים כגון מקורות ההכנסה שלכם ושל בן או בת זוגכם בישראל או מחוץ לישראל, לרבות מקומות עבודה, מניות בחברות, נדל"ן, כלי רכב, חשבונות בנק ועוד. את הטופס המלא אתם נדרשים להחזיר לרשות המסים תוך 30 יום מקבלתו, ואם לא תשיבו לדרישה הראשונית יישלח אליכם "מכתב תזכורת".

 

משמעות אי-מילוי הטופס

אין להקל ראש בדרישת הדיווח. הן משום שאי עמידה בחובת הדיווח מהווה עבירה פלילית (סעיף 216(1) לפקודת מס הכנסה) הגוררת עונש של עד שנת מאסר, והן משום שמסירת פרטים כוזבים בטופס הדיווח אף היא מהווה עבירה (סעיף 220 לפקודה) שבצידה עונש של עד שבע שנות מאסר.

 

חשיבות המידע

המידע שיימסר בטופס ייבחן על ידי רשות המסים ויהווה שיקול מרכזי להחלטה באם להמשיך בהליכי בדיקה או חקירה או האם לסגור את התיק נגדכם. לפיכך, חשוב למלא את הטופס בזהירות ובקפדנות תוך קבלת ייעוץ מקצועי מעורך דין הבקיא הן בפן האזרחי והן בפן הפלילי של דיני המסים.

 

כדאי לפנות להליך של גילוי מרצון?

עורכי דין רבים ממליצים להגיש בקשה לגילוי מרצון מיד לאחר קבלת הדרישה להגשת טופס 5329 על מנת לזכות בהגנה מפני תיק פלילי. ובכן, מדובר בטעות, שכן אחת הדרישות לאישור הליך גילוי מרצון היא כי לרשות המסים אין מידע בקשר לנושא הגילוי או שהיא עדיין לא החלה בבדיקה או חקירה. ואולם, ברור שבמקרה שבו רשות המסים שלחה טופס 5329 יש בידיה מידע והיא החלה בבדיקה או חקירה כך שהגשת בקשה לגילוי מרצון במצב כזה תידחה בהכרח.

 

כיצד עליכם להתמודד?

מאחר שמרגע שקיבלתם טופס 5329 המשמעות היא שיש כנגדכם חשד לביצוע עבירת מס ופוטנציאל לפתיחת חקירה פלילית, מומלץ מאוד לפנות לעורך דין מיד עם קבלתו.

 

בפן האזרחי, עורך הדין ייעץ לכם כיצד למלא את הטופס בצורה נכונה ואף ייצג אתכם בהמשך בדיונים מול פקיד השומה, כשהמטרה היא לחתום במהירות על הסכם שומה שיסדיר את כלל החובות בתיק.

 

בפן הפלילי עורך הדין ייעץ לכם כיצד לנהוג בחקירה הפלילית ככל שתתבצע, וייצג אתכם בהליכי מעצר, שימוע לפני הגשת כתב אישום וניהול ההליך הפלילי. במידה שניתן, עורך הדין יפעל לסיום ההליכים הפליליים על-ידי המרת החשדות בתשלום כופר מס שהוא מעין קנס, וכך ימנע ניהול הליך ארוך ומתיש, שאף עלול להסתיים בעונש מאסר וקנסות.

 

  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד עמית בר-טוב עוסק בתחום המיסים ומייצג בתיקי עבירות מס, עבירות צווארון לבן והלבנת הון ומיסוי אזרחי
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
סטודיו תומאס
עו"ד עמית בר-טוב
סטודיו תומאס
מומלצים