שתף קטע נבחר

מה אתם יודעים על הרכב המעיים שלכם?

עולם החיידקים הטובים מעולם לא היה פופולרי יותר: חוקרים ומדענים מסכימים היום כי יש להם תפקיד מרכזי בגופנו והם מכתיבים היבטים רבים בבריאות שלנו. פרופ' רון שאול, מנהל מכון גסטרו ילדים ברמב"ם, מסביר מי הם אותם חיידקים וכיצד הם משפיעים על חיינו

בשיתוף אקטיביה דנונה

 

בתוך הגוף שלנו ישנם טריליוני חיידקים ידידותיים שביחד מרכיבים את המיקרוביום שלנו. מחקרים רבים בשנים האחרונות הקודשו לנושא והם מראים כי למיקרוביום יש השפעה מרחיקת לכת על המתרחש בגוף שלנו –מהמשקל שלנו, תחושת השובע והרעב ועד מצב הרוח שלנו.

 

"המיקרוביום היא מערכת מאוד מורכבת שקשורה לתהליכים מטאבוליים שונים בגוף", אומר פרופ' רון שאול, מנהל גסטרו ילדים בבית החולים רמב"ם.

 

"המיקרוביום נמצא בפלורה של המעי ובמקומות נוספים בגוף. אצל נשים למשל, הוא נמצא גם בנרתיק. לכל אזור בגוף יש את הרכב המיקרוביום הספציפי שלו".

פרופ' שאול מדגיש כי לכל אדם יש את הרכב המיקרוביום שלו.

 

"לאנשים שונים יש הרכבים שונים. ייתכן כי נטייה למחלות – או לחילופין הבריאות שלנו – קשורה להרכב המיקרוביום של כל אחד מאיתנו. במחלות מסוימות כמו קרוהן, שהיא מחלה דלקתית של המעי, מאמינים כי המיקרוביום משחק תפקיד חשוב. ישנן אף טענות כי מצבים פסיכיאטריים יכולים להיות קשורים לבעיות מטאבוליזם ששורשם במיקרוביום".

 

לכל אזור בגוף יש את הרכב המיקרוביום הספציפי שלו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לכל אזור בגוף יש את הרכב המיקרוביום הספציפי שלו(צילום: shutterstock)

 

מדוע הפך המיקרוביום לנושא כה מדובר בשנים האחרונות?

"מי שעיקר האיצה את העיסוק בנושא היא החוקרת הפינית אריקה איסולאורי, שמחקריה עוסקים במיקרוביום של ילדים. אני מעריך שהסיבה להתעניינות במיקרוביום קשורה לטרנד החזרה לטבע. אנשים שואפים לצרוך מרכיבים בריאים, שחלקם נמצאים בגוף שלנו".

 

איך אוכל לדעת מהו הרכב המיקרוביום שלי?

"יש מעבדות שעוסקות בזה, אבל הנושא עוד בחיתוליו ויש להיזהר משרלטנים בתחום, שמנצלים את חוסר הידע של הציבור. עדיין לא הוכח שניתן להתאים את התזונה על פי המיקרוביום. אני מעריך שאחרי שהמחקרים יתבססו, בהחלט יהיה ניתן להתערב ולמנוע תחלואות על פי בדיקה של המיקרוביום, אפילו בשלבים הראשונים של הינקות".

 

מדענית (צילום: shutterstock)
נבדק מדעית. השפעת הפרוביוטיקה על המיקרוביום(צילום: shutterstock)

 

 

האם ניתן לשפר את מצב המיקרוביום שלי?

"אחת הדרכים להעשיר את המיקרוביום היא באמצעות פרוביוטיקה, כבר במאה ה-19 גילו אותה. חוקר בשם איליה מצ'ניקוב, שעבד במכון פסטר בפריז והתעניין בהרגלי התזונה של אנשי הבלקן, מצא כי תוחלת החיים שלהם ארוכה יותר. הוא קשר את הסיבה לכך לתזונה שלהם, שמבוססת על מוצרי חלב ובייחוד יוגורט. הוא טען שכשאר מתסיסים את החלב עם חיידקים, אפשר לעכב את הצמיחה של החיידקים הפתוגנים ולהעשיר את המעי בחיידקים ידידותיים. כך רופאים התחילו לרפא אנשים עם "חלב חמוץ".

 

האם זה נכון שיש סוגים שונים של פרוביוטיקה?

"נכון. מספיק להיכנס לבית מרקחת ולראות את עשרות התכשירים המוצעים על המדפים. הבעיה היא שחלק גדול מהם לא נבדק מעולם. חלקם עובדים על בסיס חיידק בודד וחלקם עובדים בשילוב. אחת ההגדרות של החיידקים הטובים היא שהם צריכים לשרוד במערכת העיכול. כלומר, הם צריכים להראות חיות. לא כל התכשירים הפרוביוטיים הוכיחו את עצמם. חשוב לזכור שהדברים מורכבים יותר ממה שהם נראים ולקחת היום תכשיר פרוביוטי באופן רוטיני לא תמיד עוזר".

 

יש דרך טעימה לפרוביוטיקה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
יש דרך טעימה לפרוביוטיקה(צילום: Shutterstock)

 

האם עדיף לצרוך את הפרוביוטיקה באמצעות מוצרי יוגורט?

"אנשים צורכים יוגורט באופן קבוע ולא הייתי מגביל את הצריכה. הדבר הכי חשוב בכל מה שנוגע ליוגורט הוא לא לקנות יוגורט ממקור לא ידוע".

 

האם יש הבדל בין היוגורט הרגיל ליוגורט הפרוביוטי?

"ליוגורט הפרוביוטי מוסיפים כמויות משתנות של חיידקים פרוביוטיים. על חלק מהיוגורטים הפרוביוטיים נעשו מחקרים שהוכיחו את יעילותם המוספת במצבים שונים".

 

האם הפרוביוטיקה יכולה לשנות את הרכבו של המיקרוביום?

"המיקרוביום מתפתח בששת החודשים הראשונים של החיים ועד גיל 3, פחות או יותר, הוא מתבסס בגוף. לאחר מכן לכל אחד מאיתנו יש את הרכב המיקרוביום שלו. ניתן לשנות באופן זמני עם אכילת פרוביוטיקה.

 

"גם לתזונה מתאימה ולפעילות גופנית יש תרומה מסוימת לשינוי של המיקרוביום. היו ניסיונות לקשור בין הפלורה לנטייה להשמנה עם חיידקים מסוימים. אצל מטופלים שעוברים ניתוחים בריאטרים ויורדים הרבה במשקל, למשל, אפשר לראות שינוי בהרכב המיקרוביום".

 

בשיתוף אקטיביה דנונה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיידקי המעיים. איך הם משפיעים על הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים