שתף קטע נבחר

מבצע ההצלה הסודי של יוסף בורג מידי הנאצים

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נלכד יוסף בורג, לימים ח"כ ושר בממשלות ישראל, בשוויץ מוקפת הנאצים. מסמכים היסטוריים חושפים כיצד קיבל דרכון פולני מזויף וחולץ משם בעזרת השגריר הפולני. בנו, יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג: "הלוואי וזה נכון ויעטרו עוד חסיד אומות עולם"

מסמכים היסטוריים שנחשפו לאחרונה חשפו כי שגריר פולין בשוויץ לשעבר אלכסנדר לאדוש הציל בשנת 1940 את חייו של ד"ר יוסף בורג, שר וחבר כנסת ממנהיגי המפד"ל ותנועת המזרחי, מידיהם של הנאצים. כך גילה השגריר הפולני הנוכחי בשוויץ יעקוב קומוץ'. בורג, שנפטר לפני 20 שנה, היה חבר בכנסת הראשונה בשנת 1949 וכיהן בתפקידי שרים בין השנים 1951-1986.

יוסף בורג  (צילום: דוד רובינגר)
"היה אחד מרבים שניצלו באותה הדרך". בורג (צילום: דוד רובינגר)

בורג נולד בדרזן שבגרמניה בשנת 1909. בשנת 1936, עם האטת העלייה לארץ בשל המרד הערבי, החלה פתיחתם של מרכזי הכשרה לקראת עלייה לארץ ישראל. בורג סייע בפתיחת מרכזים לחינוך נוער בוגר ועם חבריו הרחיב את רשת ההכשרה. משנת 1937 ייצג בורג את "המזרחי" בהנהלת התנועה הציונית בברלין והיה פעיל בארגון העלייה לארץ. הוא נאבק למען חלקה של תנועתו בעליית הנוער ובעלייה ב' ועם סיפוח אוסטריה השתדל להקנות מניסיונו לתנועה שם.

 

באפריל 1939 עלה בורג ארצה כתלמיד מחקר של האוניברסיטה העברית, אך חזר לאירופה בשל נדרו להוציא את חברי ההכשרה של התנועה אל מחוץ לגרמניה. באוגוסט 1939 הגיע בורג לז'נבה עם משלחת של "הפועל המזרחי" לקונגרס הציוני ועם פרוץ המלחמה התבקש להישאר בעיר כמקשר עם התנועה בגרמניה וכשליח רשמי מטעם מחלקת העלייה של הסוכנות. הוא שב לארץ ישראל בנובמבר 1940.

המסמכים ההיסטוריים ()
מתוך המסמכים ההיסטוריים

על פי הודעת שגריר פולין בשוויץ קומוץ', בורג היה לכוד בשוויץ שהייתה מוקפת על ידי הנאצים והצליח לצאת משוויץ בעזרת דרכון פולני מזויף. הוא השתמש בדרכון כדי לברוח לספרד ומשם המשיך לארץ ישראל. "זה היה חלק ממבצע ההצלה שקודמי בתפקיד, השגריר אלכסנדר לאדוש, ביחד עם הקונגרס היהודי העולמי, ניהל כדי לסייע או להציל יהודים מהשואה", הוסיף קומוץ'.

 

בין המסמכים שהתגלו לאחרונה נמצא טופס משנת 1946 ובו בקשה לאזרחות בפלשתינה תחת שלטון המנדט הבריטי, שבה הודה בורג שקיבל אזרחות פולנית מזויפת. "זה היה בלתי אפשרי לקבל ויזת טרנספר ספרדית. לכן, הקונסול הפולני הסכים לאפשר לי לחזור לפלשתינה בכך שהנפיק לי דרכון פולני", העיד בורג בבקשתו.

 

במסמך נוסף מ-1960, כאשר בורג שימש כשר הסעד בממשלתו של דוד בן גוריון, משרד הפנים באותם הימים מודיע לבורג שהדרכון הפולני שלו אותר והועבר אליו.

המסמכים ההיסטוריים ()

המסמכים ההיסטוריים ()

השגריר קומוץ' אמר שהמסמכים האלה הושגו על ידי היסטוריונים ישראלים ופולנים, כולל ד"ר מרדכי פלדיאל, לשעבר ראש מחלקת חסידי אומות עולם ביד ושם. קומוץ' הוסיף כי למרות שבשנת 1995 מאמר שפורסם בפולין הזכיר את מבצע ההצלה, היסטוריונים וביוגרפים שכתבו על בורג, השמיטו את הסיפור הזה או שלא היו מודעים אליו.

 

"בורג שהיה ציוני דתי ומאוחר יותר אחד ממנהיגי תנועת המזרחי, היה אחד מאנשים רבים שניצלו באותה הדרך", הוסיף שגריר פולין בשוויץ. "דוגמה נוספת היא היהודי פייר מנדס פרנס שהיה לוחם מחתרת צרפתית ולימים ראש ממשלת צרפת".

  (צילום: משה מילנר, לע
בורג עם יצחק רבין ב-1975(צילום: משה מילנר, לע"מ)

באותה התקופה שגרירות פולין בשוויץ הנפיקה אלפי דרכונים פולנים לפליטים יהודים מכל רחבי אירופה הכבושה כדי להגן עליהם מגירוש או לסייע להם לברוח מאירופה. כמה חודשים לאחר מכן, דיפלומטים פולנים ניהלו מבצע הצלה דומה שבו זייפו דרכונים של מדינות מאמריקה הלטינית ללפחות 8,000 בני אדם. "באופן מעניין כתב היד על דרכונים פולניים משנת 1949 ועל דרכונים פרגוואיים משנת 1943 נראה בדיוק אותו הדבר", אמר השגריר קומוץ'.

 

על פי הודעת שגרירות פולין בשוויץ, בורג שהלך לעולמו ב-1999 מעולם לא הודה בפומבי בחלק הפולני של חייו. מ-1949 ועד פרישתו מהחיים הציבוריים ב-1988, בורג היה חבר כנסת שייצג את הפועל המזרחי והמפד"ל. בין השנים 1951 ל-1986 הוא שירת בכמעט כל ממשלות ישראל, תחת שבעה ראשי ממשלה. השגריר לאדוש והצוות שלו, פולנים ויהודים, נותרו בגלות אחרי 1945 כאשר פולין הפכה לקומוניסטית.

המסמכים ההיסטוריים ()

בשנת 1986 התפטר בורג מממשלת האחדות הלאומית. בשנים 1988-1987 הוא כיהן כנשיא "המזרחי" העולמי. משנת 1988 ועד לפטירתו שימש כיו"ר מועצת יד ושם.

 

בורג כיהן גם כיו"ר חבר השופטים בחידון התנ"ך העולמי לנוער הנערך מדי שנה ביום העצמאות, מיום ייסוד החידון בשנת 1963 ועד 1998. ביום העצמאות האחרון לחייו נבחר בורג להיות אחד ממדליקי המשואות בטקס יום העצמאות בהר הרצל בירושלים, אך בשל מצבו הבריאותי הדליקה רעייתו, רבקה, את המשואה בשמו.

 

בנו של בורג, אברהם בורג, היה יו"ר הכנסת ה-15 ומראשי מפלגת העבודה. השבוע הוא אמר: "שמעתי את הסיפור. אבא שלי אכן הגיע ארצה בשנת 1939 עם דרכון פולני. יותר מזה לא היה לנו על זה שום מידע. הלוואי וזה נכון ויאתרו ויעטרו עוד חסיד אומות העולם".


פורסם לראשונה 17/10/2019 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רובינגר
יוסף בורג
צילום: דוד רובינגר
מומלצים