שתף קטע נבחר

המהומות בצ'ילה: 5 נהרגו בהצתה, מצב החירום הורחב

בוזזים הציתו מפעל לבגדים ליד הבירה סנטיאגו וחמישה בני אדם נהרגו. שר הפנים הודיע כי מצב החירום שהוכרז יורחב לצפון ולדרום בשל "החמרה באלימות ובוונדליזם". עוצר הוטל זה הלילה השני על הבירה ואלפי חיילים נפרסו ברחובות

 

מהומות אלימות בצ'ילה במחאה על יוקר המחייה  (רויטרס)
אחד המפגינים בבירת צ'ילה, סנטיאגו (רויטרס)

חמישה בני אדם נהרגו היום (שני) בצ'ילה לאחר שמפעל לבגדים הוצת על ידי בוזזים ליד הבירה סנטיאגו. בכך עלה לשבעה מניין ההרוגים בהפגנות האלימות שמתרחשות במדינה בעקבות העלאת מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית.

 

הרשויות הכריזו על עוצר בבירה סנטיאגו זה הלילה השני ברציפות לאחר שההפגנות האלימות נמשכו גם אתמול. הרשויות אף הודיעו כי ירחיבו את מצב החירום שהוכרז בבירה סנטיאגו ובאזורים נוספים - לערים נוספות בצפון ובדרום המדינה.

 

שר הפנים אנדראס צ'אדוויק אמר היום במסיבת עיתונאים בסנטיאגו כי ההחלטה להמשיך ולהרחיב את מצב החירום הגיעה בשל "הסלמה באלימות ובוונדליזם". הוא אמר כי התרחשו לפחות 70 מקרים של "אלימות חמורה" בהם 40 מקרי ביזה של סופרמרקטים ועסקים אחרים. עוד אמר כי נפרסו כ-10,500 חיילים ושוטרים ברחובות סנטיאגו והמספר אף יגדל בעת הצורך. הוא הוסיף כי מצב החירום שהוכרז בסנטיאגו יורחב לערים נוספות בצפון ובדרום כמו ולפראיסו ופונטה ארנס.

 

"אנו עומדים בפני הסלמה אמיתית שללא ספק מאורגנת, בכדי לגרום נזק קשה למדינה שלנו ולחייו של כל אחד מאזרחיה", אמר. צ'אדוויק הוסיף עוד כי שבעה בני אדם נהרגו עד כה בתקריות הקשורות להפגנות, מבלי למסור פרטים נוספים.

 

 

 

נשיא המדינה סבסטיאן פיניירה קיים אתמול ישיבת חירום והגן על החלטתו להכריז על מצב חירום ולפרוס חיילים ברחובות, בפעם הראשונה מאז רעידת האדמה הגדולה ב-2010, שבה נהרגו 562 בני אדם ברחבי המדינה. "לא רק שלדמוקרטיה יש את הזכות, אלא יש לה את החובה להגן על עצמה תוך שימוש בכל האמצעים שהדמוקרטיה עצמה מספקת", אמר הנשיא. "שלטון החוק חייב להילחם בכל מי שרוצה להשמיד אותו".  

   

מכבי האש במדינה אמרו כי חמישה בני אדם מתו היום במפעל לבגדים שנשרף עלך ידי פורעים ברנקה, פרבר צפוני של סנטיאגו. מוקדם יותר שתי נשים נשרפו למוות לאחר שחנות בבעלות רשת הקמעונות האמריקנית וולמארט הועלתה באש. אחת מהנשים, שהרשויות אומרות שמתה בבית החולים, סבלה מכוויות ב-75% מגופה.

 

הרשויות דיווחו על 103 תקריות חמורות ברחבי המדינה, 1,462 בני אדם נעצרו  - 614 בסנטיאגו ו-848 בשאר המדינה. המפגינים הציתו אוטובוסים, ריסקו תחנות מטרופולין, עקרו רמזורים, פשטו על חנויות והתעמתו עם שוטרים.

 

מהומות בעיר ולפראיסו, צ'ילה (צילום: רויטרס)
מהומות בעיר ולפראיסו(צילום: רויטרס)

מהומות בסנטיאגו בירת צ'ילה (צילום: AP)
תחנת רכבת שרופה בבירה. מאות אלפי נוסעים עוכבו(צילום: AP)

מהומות בסנטיאגו בירת צ'ילה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

מעט לפני הטלת העוצר אתמול, הודיע הנשיא פיניירה כי חזר בו וימתין עם העלאת מחירי התחבורה הציבורית. "הקשבתי בענווה לקולות המוחים", אמר הנשיא. עם זאת, לעת עתה לא נראה שהמחאה, שהתרחבה גם למחירי המים, החשמל והתרופות, תדעך בקרוב.

 

הגנרל חאווייר איטוראייגה דל קמפו, האמון על הביטחון בעיר הבירה תחת מצב החירום שהוכרז בה, אמר אתמול כי העוצר ייאכף בין השעות 22:00 ל-07:00 שעון מקומי. "אנחנו תופסים פיקוד, פרסנו את הכוחות בנקודות עימות על מנת למנוע את מעשי הוונדליזם", אמר. "אנחנו ממליצים לאנשים לחזור הביתה, לחשוב על צעדי הממשלה האחרונים ולהגן על משפחותיהם ורכושם".

 

"זה באמת עצוב מה שקורה, אבל האנשים זועמים כי לא מקשיבים להם", אמרה אנטוניה בת ה-26 ל- AFP במרכז סנטיאגו. עשרות מפגינים הציתו בשבת בערב מבנה השייך לעיתון במדינה בעיר ולפראיסו, בעוד שבמקומות אחרים הוצתו תחנות מטרו, סופרמרקטים וחנויות אחרות.

 

אתמול המליץ משרד החוץ הישראלי למטיילים באזור סנטיאגו להיות קשובים להנחיות כוחות הביטחון, להימנע מלהסתובב במקומות הומי אדם, להתעדכן באמצעות כלי התקשורת המקומיים ולהתרחק מתחנות הרכבת התחתית.

 

במהלך המהומות בימים האחרונים התעמתו מפגינים רבים עם כוחות המשטרה, בזזו חנויות והציתו תחנות רכבת תחתית, אוטובוסים ואף את בניין מטה ספקית החשמל הגדולה במדינה. כדי לפזר את המפגינים המשטרה השתמשה באמצעים לפיזור הפגנות ובהם גז מדמיע ותותחי מים. 

 

הרשויות הודיעו אתמול כי בסך הכל נפגעו 78 תחנות רכבת בסנטיאגו. מפעילת הרכבת התחתית בבירה הודיעה ביום שישי האחרון על הפסקת השירות בשלושה מתוך ששת הקווים בעיר, צעד שגרם למאות אלפי נוסעים להיתקע בדרכם הביתה מהעבודה. בטלוויזיה שודרו באותו יום תמונות של סטודנטים ואחרים שתקפו רכבי משטרה ברחבי העיר, יידו אבנים ושרפו לפחות אוטובוס אחד.

 

מחירי הדלק, החשמל והתחבורה הציבורית בצ'ילה גבוהים מכיוון שהיא אינה מייצרת נפט משלה וחייבת לייבא את הדלק שלה. לפי הממשלה, עליית המחירים הייתה הכרחית, בין היתר, בגלל עליית מחירי האנרגיה והפיחות בערך המטבע של המדינה, אך המפגינים לא הסתפקו בהסברים הללו. אחד מהם, שהגיע עם בנו הקטן לאחת מתחנות הרכבת בעיר סנטיאגו, אמר כי הוא רצה להראות לבנו שהשלטונות "לא יכולים לפגוע באנשים".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רויטרס
מפגין בסנטיאגו, בירת צ'ילה
רויטרס
מומלצים