שתף קטע נבחר

פוטין מתקרב לאפריקה: "המערב מנצל אתכם"

הנשיא יארח 47 מנהיגים לפסגת "אפריקה-רוסיה" הראשונה - הזדמנות גדולה לחזק את ההשפעה הרוסית ביבשת על חשבון המערב וסין: "מפחידים אתכם כדי לשלוט במשאבים שלכם. אנחנו מציעים עזרה בלי תנאים"

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין משקיע מאמצים גדולים להגביר את המעורבות הרוסית באפריקה, ויארח השבוע את מנהיגי היבשת לפסגה ראשונה מסוגה. לקראת הכינוס אמר נשיא רוסיה שהוא מציע לאפריקה עזרה ללא תנאים, בניגוד למדינות המערב הנצלניות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

ביום רביעי, 23 באוקטובר, יגיעו 47 מנהיגים מאפריקה לעיר סוצ'י. הפסגה, שתימשך יומיים, תהיה פסגת אפריקה-רוסיה הראשונה. חוץ מהמנהיגים גם אלפי אנשי עסקים יגיעו לסוצ'י. עבור רוסיה מדובר בהזדמנות פוליטית וכלכלית גדולה לחזק את הקשר עם היבשת שבה 54 חברות באו"ם, יבשת שעשירה במשאבים ושנחשבת לשוק מועדף עבור תעשיית הנשק הרוסית.

  (צילום: רויטרס)
פוטין. "פסגה חסרת תקדים"(צילום: רויטרס)
 

במהלך המלחמה הקרה פיתחה ברית המועצות קשרים הדוקים עם ארצות רבות באפריקה, ובין השאר תמכה בתנועות הפוסט-קולוניאליסטיות באותן ארצות. שיתוף הפעולה ההדוק התמסמס אחרי נפילת הגוש הסובייטי ב-1991.

 

פוטין אמר היום כי כעת היחסים בין רוסיה לאפריקה מתחזקים, ומציין לדוגמה את ההסכמים הצבאיים שעליהם חתמה רוסיה עם יותר מ-30 מדינות אפריקאיות שמקבלות ממנה נשק. 49% מהנשק בצפון אפריקה ו-28% מהנשק במדינות הסאב-סהרה בין 2014 ל-2018 הגיע מרוסיה.

 

גורמים אמריקנים הזהירו מההשפעה הפוליטית והכלכלית של רוסיה באפריקה. ג'ון בולטון, לשעבר היועץ של דונלד טראמפ לביטחון לאומי, אמר שמוסקבה נוקטת בנהלים "מושחתים" וחותמת על עסקאות נשק ואנרגיה בתמורה להצבעות באו"ם. ברוסיה הכחישו את הטענה הזאת.

  (צילום: AP)
פוטין עם נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה(צילום: AP)
 

פוטין מחפש בנות ברית חדשות ורוצה לחזק את הכלכלה הרוסית, שנפגעה קשות מחמש שנים של סנקציות מערביות (בעקבות סיפוח חצי האי קרים). הפסגה עם מנהיגי אפריקה היא הזדמנות נוספת לפוטין לחזק את מעמדו העולמי, כשבקע ההתבססות הרוסית בסוריה. לפני הפסגה בסוצ'י יארח פוטין בסוצ'י את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן וידון עמו במערכה בסוריה.

 

לקראת פסגת אפריקה-רוסיה אמר פוטין שמוסקבה מתכוונת להשקיע מיליארדי דולרים באפריקה, וטען שארצות המערב מפחידות את היבשת כדי לנצל את המשאבים שלה. "אנחנו רואים איך מערך שלם של מדינות חוזר ללחוץ, להפחיד ולסחוט ממשלות ריבוניות באפריקה", אמר פוטין. הוא לא נקב בשמות, אך ציין שהוא מתייחס למדינות שבעבר היו מעצמות קולוניאליסטיות באפריקה.

 

"הן משתמשות בשיטות כאלה כדי לנסות להחזיר את ההשפעה שאבדה ואת הדומיננטיות בקולוניות שלהן, וממהרות לשאוב את הרווחים המקסימאליים ולנצל את היבשת". פוטין אמר כי מנגד רוסיה מוכנה לעזור לאפריקה ללא "תנאים פוליטים או אחרים" ולאמץ את העיקרון בדוגל בפתרונות אפריקאיים לבעיות אפריקאיות.

חברת אבטחה מ רוסיה מאבטחת את נשיא ה רפובליקה של מרכז אפריקה (צילום: AFP    )
אנשי צבא רוסים ברפובליקה של מרכז אפריקה(צילום: AFP )
 

מלבד המערב פוטין מתחרה על ההשפעה באפריקה גם עם סין - שמקיימת מפגשי פסגה עם מנהיגי אפריקה מאז 2006. רוסיה לא יכולה להתחרות בכוחה הכלכלי של סין, אך כמו בייג'ינג מוכנה לתמוך במנהיגי אפריקה גם בסוגיות שנויות במחלוקת – הכול בתמורה לגישה למשאבי היבשת. "רוסיה לא 'תחלק מחדש' את המשאבים ביבשת, אלא תתחרה על שיתוף פעולה עם אפריקה", הבטיח פוטין.

 

פוטין יוביל את הפסגה בסוצ'י ביחד עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. רוסיה מתכננת להציג לראווה בפסגה את ארסנל הנשק שלה, כולל סוללת S-400 ומערכות נוספות להגנה מטילים. פוטין אמר שהפסגה שתיפתח מחרתיים בסוצ'י תהיה "חסרת תקדים".

רוסיה טבח בית ספר חצי האי קרים ולדימיר פוטין עבד אל פאתח א סיסי (צילום: AFP)
נשיא מצרים א-סיסי יוביל עם פוטין את הפסגה(צילום: AFP)

רוסיה אמנם מוכרת נשק לרוב אפריקה, אך במונחי סחר היא עדיין נמצאת הרחק מאחור. לפי הנתונים ברוסיה היקף הסחר שלה עם ארצות אפריקה עלה בשנה שעברה ל-20 מיליארד דולר. לפי "יורוסטאט" האיחוד האירופי, סין, הודו, ארה"ב ואיחוד האמירויות מקדימים אותה בהיקף קשרי הסחר עם אפריקה. היקף הסחר של אפריקה עם בייג'ינג למשל, גבוה פי 10 מהיקף הסחר עם רוסיה.

 

המעורבות הרוסית באפריקה עלתה לכותרות ביולי אשתקד, כששלושה עיתונאים רוסים נרצחו ברפובליקה של מרכז אפריקה בזמן תחקיר על נוכחותה העמומה של החברה הצבאית הפרטית "ואגנר", שמגייסת שכירי חרב. העיתונאים חקרו את פעילותם של "מדריכים צבאיים" של החברה שמאמנים לוחמים רפובליקה של מרכז אפריקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פוטין. "פסגה חסרת תקדים"
צילום: רויטרס
מומלצים