שתף קטע נבחר

סדקים באורך 20 ק"מ התגלו בקרחון ענק באנטרקטיקה

סוכנות החלל האירופית זיהתה את הסדקים החדשים בקרחון האי פיין. החשש הוא שקרחון בשטח הגדול פי 4 מזה של חיפה יתנתק לאוקיינוס

כדור הארץ מתחמם והקרחונים נמסים: שני סדקים חדשים, שאורכו של כל אחד מהם מגיע לכ-20 ק"מ, נוצרו לאחרונה בקרחון האי פיין במערב אנטרקטיקה. בסוכנות החלל האירופית, שלוויינים שלה איתרו את הסדקים החדשים, אמרו כי מדובר באות אזהרה שאובדן קרח גדול צפוי בקרוב. בדרך כלל, לאחר שהסדקים נוצרים מתנתקים הקרחונים לאוקיינוס וכתוצאה מכך עולה מפלס פני המים. צפו בסדקים שנוצרו בקרח:

 

 

מארק דרינקווטר, ראש המחלקה למדעי כדור הארץ ומדען המשימה של סוכנות החלל האירופית, אמר, "מעקב חורפי של הלוויין Sentinel-1 אחר הקרחון מאותת על כך שקרחון חדש בעל פרופורציות דומות יתנתק בקרוב". שטחו של הקרחון שעלול להתנתק הוא 226 קמ"ר - כמעט פי 4 משטחה של חיפה.

 

בסוכנות החלל האירופית הוסיפו כי הקרחון שנסדק וקרחון נוסף הסמוך אליו איבדו ב-25 השנים האחרונות כמויות דרמטיות של קרח. מדענים אמרו כי באזור שבו ניתק הקרחון, המכונה קרחון האי פיין, מתנתקים מדי שנה 45 מיליארד טונות של קרח מהיבשת.

 

הסדקים בקרחון (צילום: סוכנות החלל האירופית)
הסדקים בקרחון(צילום: סוכנות החלל האירופית)

 

המדענים הסבירו כי הסיבה לכך היא מיקומם של הקרחונים. בשנים האחרונות עוקבים לוויינים של סוכנויות החלל של ארצות הברית ואירופה אחר מצב הקרח במערב היבשת. ההתנתקויות הגדולות של הקרחון המכונה B46, כך על פי סוכנות החלל האירופית, אירעו בשנים 1992, 1995, 2001, 2007, 2011, 2013, 2015, 2017 ו-2018. עתה החשש הוא שגם השנה יתנתק חלק מהקרחון.

 

מקרה דומה אירע באותו אזור ב-2017. קרחון ששטחו 267 קמ"ר התנתק בחודש ספטמבר 2017 ממערב היבשת. תמונות לוויין של סוכנות החלל האירופית, שתיעדו את הקרחון מחודש ספטמבר ועד נובמבר, מראות כיצד הוא התנתק מהיבשת ולאחר מכן "התפורר" לכמה חתיכות קרח קטנות יותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סוכנות החלל האירופית
הסדקים בצד ימין של התמונה
צילום: סוכנות החלל האירופית
מומלצים