שתף קטע נבחר

החור באוזון קטן דרמטית - והסיבה מפתיעה

חדשות טובות מהקוטב הדרומי: השנה החור באוזון הוא הקטן ביותר מאז שהתגלה ב-1985 - ודווקא לא עקב צמצום הזיהום. "היה לנו מזל", אומרים המדענים

 

 

 

החור באוזון באזור הקוטב הדרומי הוא השנה הקטן ביותר מאז שהתגלה. אבל לפי נאס"א, שדיווחה זאת, הסיבה לכך היא בעיקר מזג האוויר החריג באנטארקטיקה, ולא הניסיונות לצמצם את הזיהום.

 

בסתיו הנוכחי, החור הממוצע בשכבת האוזון הוא 9.3 מיליון קמ"ר, לעומת שיא שלילי של 26.6 מיליון קמ"ר ב-2006. זהו גם החור הקטן ביותר שנמדד בתקופה זו, התקופה שבה מגיע החור לשיא מדי שנה, מאז התגלה החור באוזון ב-1985.

החור באוזון ב 20 באוקטובר 2019 הקוטב הדרומי אוזון אנטארקטיקה (צילום: AP)
החור באוזון ב-20 באוקטובר 2019. מזג האוויר החריג סייע להקטנתו(צילום: AP)

"אלו באמת חדשות טובות", אמר אתמול (ג') מדען נאס"א פול ניומן. "המשמעות היא שיש יותר אוזון מעל חצי הכדור הדרומי, ופחות קרינה אולטרה-סגולית על הקרקע".

 

נעלם בכל דצמבר, צץ מחדש באביב

שכבת האוזון היא שכבה בסטרוטוספירה, חלקה האמצעי של אטמוספירת כדור הארץ. היא מסייעת להגן על החיים מקרינה סולרית מזיקה, אבל תרכובות כלור מעשי ידי אדם, שיכולות להישאר באוויר למשך יותר מ-100 שנה, מכרסמת באוזון, מקטינות את השכבה ויוצרות חור מעל חצי הכדור הדרומי. החור מגיע לשיאו מדי שנה בספטמבר ואוקטובר, נעלם בסוף דצמבר, ומדי אביב הוא מתגלה מחדש. 

 

הסכם מונטריאול ב-1987, ההסכם היחיד של האו"ם שאושר על ידי כל מדינה בעולם, אסר על שימוש בתרכובות כלור רבות שנעשה בהן שימוש בעבר כחומרי קירור וכתרסיסים. האיסור הזה הוביל להקטנה מסוימת בחור באוזון בשנים האחרונות, אבל ניומן אמר שהצמצום הדרמטי השנה אינו נובע מכך.

הפגנה נגד ההתחממות הגלובלית מהעולם (צילום: EPA)
המאבק למען הסביבה, 35 שנה אחרי שהתגלה החור באוזון(צילום: EPA)

הפגנה נגד ההתחממות הגלובלית מאינדונזיה (צילום: AP)
(צילום: AP)

"זה פשוט פוקס, מזג אוויר מזליסטי", אמר בריאן טון מאוניברסיטת קולורדו. כלור באוויר זקוק לטמפרטורות קרות בסטרטוספירה ובעננים כדי להפוך לכימיקל שנוגס באוזון, הסביר ניומן. העננים נעלמים כשהטמפרטורות מתחממות.

 

אבל בספטמבר ובאוקטובר השנה, המערבולת הפולארית הדרומית - ציקלון המקיף את הקוטב ומאופיין ברוחות חזקות וקרות – היה הפעם חלש יחסית. לפי נאס"א, בגובה 20 ק"מ מעל הקרקע הטמפרטורות היו 29 מעלות גבוהות יותר מהממוצע, והרוחות חלשות בהרבה – 108 קמ"ש לעומת 259 קמ"ש בממוצע. ניומן הסביר כי זה דבר שקורה לעתים, ואירע בעבר ב-1988 וב-2002, אבל לא באופן חריג כמו הפעם. "היה לנו מזל", הוא סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
החור באוזון השנה. הכי קטן
צילום: AP
מומלצים