שתף קטע נבחר

 

אסון הנפט בעברונה: לקראת פשרה בתביעה

חמש שנים אחרי שאלפי מ"ק של נפט גולמי נשפכו לשמורת הטבע בערבה, התביעה הייצוגית נגד קצא"א נמצאת בישורת האחרונה של הליך הגישור. הסכם הפשרה לא ימנע נקיטת הליכים פליליים נגד החברה. קצא"א: "הליך הגישור עדיין מתנהל"

פרסום ראשון: כמעט חמש שנים אחרי אסון עברונה, שבו אירע כשל בצינור של חברת קצא"א, שגרם ל־5,000 מ"ק נפט גולמי לזרום לקרקע בשמורת עברונה, מסתמנת פשרה בתביעה בתביעה הייצוגית נגד קצא"א בגין נזקי האסון. בחודש שעבר הודיעו הצדדים לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כי "הצדדים מצויים בישורת האחרונה של הגישור". גיבוש הליך הגישור בתיק עברונה נעשה בשלב מתקדם יחסית של התיק.

 

 

לאחר פניית ynet ו"ידיעות אחרונות" לצדדים הודיעו לבית המשפט ביום שלישי כי הצדדים עדיין מצויים בישורת האחרונה של הגישור, ויעדכנו את בית המשפט בתוך 15 ימים. ככל הנראה בפרק הזמן הזה יחתמו על ההסכם הסופי. לצד התביעה האזרחית, החקירה הפלילית נגד קצא"א עדיין נמשכת, והסכם הפשרה לא ימנע נקיטת הליכים פליליים נגד החברה.

 

במהלך הדיונים בתיק, קבעה השופטת רחל ברקאי בפברואר 2017 כי "להצלחת הליך גישור בתיקים אלו חשיבות ערכית ציבורית". הליך הגישור נערך אצל עו"ד עמוס גבריאלי, אחד המגשרים המבוקשים בישראל. טיוטת ההסדר כבר נכתבה אך טרם הוצגה בפני בית המשפט.

 

אגב, חוות דעת כלכלית של המשרד להגנת הסביבה העלתה כי הנזק לשמורה נאמד בכ-216 מיליון שח, יחד עם עלויית השיקום הנאמדות ב- 65 מיליון שח.

 

ערבת עברונה משתרעת על כ-40 קמ"ר בערבה הדרומית, והיא כוללת ממערכת אקולוגית ענפה: סוואנות של עצי שיטה ובהן עדרי צבאים, שפע עופות מים, בריכות מלח, צמחייה מיוחדת שלנציגיה מנגנונים לעמידות למליחות קרקע, וכן אתרי עתיקות. ב-3 בדצמבר 2014 אירע כשל בצינור של קצא"א, בעת עבודות הנמכת קו 42 באזור באר אורה, וכמויות אדירות של נפט גולמי פרצו מהקו וזרמו לפני הקרקע בשמורת עברונה. זרם הנפט עבר דרך מעברי מים לצידו המזרחי של כביש 90. הזרימה נמשכה לאורך שישה קילומטרים עד לשמורת עברונה, כאשר בשמורה נוצרו אגמים של נפט.

 

הזיהום בעברונה (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
הזיהום בעברונה(צילום: מאיר אוחיון)

 

ארבע בקשות לתביעה ייצוגית הוגשו נגד קצא"א בשנת 2014, ואלה אוחדו לתביעה ייצוגית אחת העומדת על מאות מיליוני שקלים, הכוללים פיצוי אישי לתושבי האזור שנפגעו מהאסון ומאות מיליונים לשיקום, פיקוח ומניעה עתידית של נזקים. הצדדים החלו בניהול התיק, ובמסגרתו ביקשה עמותת "אדם טבע ודין" להצטרף להליכים כ"ידיד בית המשפט". במהלך ניהול התיק, ביקשה גם רשות הטבע והגנים להצטרף להליכים המשפטיים, שלוש שנים לאחר האסון והגשת התביעות הייצוגיות. זה היה הניסיון הראשון שלה להצטרף להליך של תביעה ייצוגית, אך בהסכמת התובעים הותר לה רק להצטרף להליך הגישור.

 

מקצא"א נמסר: "הליך הגישור בעניין שמורת עברונה עדיין מתנהל מול כלל הגורמים הרלוונטיים, והוא צפוי להסתיים בקרוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים