שתף קטע נבחר

כאוס, צעקות ופיצות בקונגרס: רפובליקנים פרצו לשימוע

הליך ההדחה נגד טראמפ עולה הילוך, והרוחות בוושינגטון סוערות: יותר מ-20 מחוקקים רפובליקנים "הסתערו" משלוש דלתות לחדר מאובטח שבו נערך שימוע לבכירה בפנטגון, במסגרת חקירת "אוקראינה-גייט". הם והדמוקרטים צעקו, קצין בית הנבחרים הוזעק לסייע

 

 

כאוס שרר אתמול (ד') למשך כמה שעות בחדר מאובטח בבניין הקפיטול בוושינגטון, כאשר רפובליקנים שזעמו על אופן ניהול הליך ההדחה נגד הנשיא דונלד טראמפ פרצו למקום ועיכבו למשך זמן רב שימוע בפרשת "אוקראינה-גייט", שבו העידה בכירה בפנטגון.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

יותר מ-20 חברי בית נבחרים רפובליקנים פרצו לפי הדיווחים לחדר המאובטח – כזה שנועד למנוע האזנות סתר בדיונים על נושאים ביטחוניים רגישים – בזמן שלורה קופר, עוזרת של שר ההגנה האחראית על המדיניות הנוגעת לאוקראינה ולרוסיה, התיישבה להעיד בפני חברי הוועדות המנהלות יחדיו את החקירה נגד טראמפ.

הרפובליקנים שפרצו לשימוע במסיבת עיתונאים (צילום: רויטרס)
דורשים דיונים בדלתיים פתוחות. הרפובליקנים שפרצו לשימוע הסגור במסיבת עיתונאים מאוחר יותר(צילום: רויטרס)

הרפובליקנים שפרצו לשימוע במסיבת עיתונאים (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הרפובליקנים שפרצו לשימוע במסיבת עיתונאים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חקירה זו, נזכיר, נפתחה בעקבות מה שהדמוקרטים טוענים כי הוא שימוש לרעה של הנשיא בכוחו, על מנת ללחוץ על אוקראינה לחקור את יריבו הפוליטי, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. ביידן הוא אחד המועמדים המובילים בפריימריז הדמוקרטיים, ועשוי להתמודד נגד טראמפ בבחירות לנשיאות בשנה הבאה.

 

הרפובליקנים הפרו את כללי בית הנבחרים בכך שנכנסו ללא אישור לאותו חדר מאובטח. ברשת CNN כתבו כי הם נכנסו דרך שלוש דלתות שונות למקום, תוך שאחד מהם – ברדלי ביירן שמייצג מחוז בחירה באלבמה, צעק על יו"ר ועדת המודיעין, הדמוקרט אדם שיף מקליפורניה.

 

פיצות וחטיפים בשימוע

לטענת גורם שהיה בחדר ודיבר עם רשת החדשות האמריקנית, שיף לא הגיב לצעקות כלפיו, אך דמוקרטים אחרים השיבו בצעקות משלהם. "אין לכם שום עבודה היום?", שאלה אותם ואן דמינגס, מחוקקת מפלורידה. היא שאלה אותם גם אם בכך שהם מגינים על טראמפ, הם מלמדים את ילדיהם ש"זה בסדר לשקר, לגנוב ולרמות כל עוד אתה לא נתפס?".

הרפובליקנים שפרצו לשימוע במסיבת עיתונאים (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

החדר המאובטח בבית הנבחרים שאליו נכנסו ללא רשות רפובליקנים (צילום: רויטרס)
נכנסו ללא אישור עם טלפונים ניידים. החדר המאובטח בבניין הקפיטול(צילום: רויטרס)

לטענת הדמוקרטים, הרפובליקנים נכנסו למקום עם הטלפונים הניידים שלהם, בניגוד לכללי ההתנהלות בחדר המאובטח. מנהיג הרפובליקנים שהפגינו, מאט גייץ מפלורידה, שנחשב לאחר ממגיניו הלהוטים ביותר של טראמפ, אף צייץ – כך נראה – מתוך החדר. הוא פרסם בטוויטר ציוץ שבו כתב: "ברייקינג: הובלתי את עמיתיי לתוך החדר המאובטח, שם אדם שיף גובה עדויות בסודיות. אני עדיין בפנים – עוד פרטים בהמשך". בציוץ נוסף, מאוחר יותר, הוא טען שאת הציוצים שלו פרסמו עוזריו.

 

בשלב מסוים פנה שיף, כאמור יו"ר ועדת המודיעין, לקצין בית הנבחרים האחראי על אכיפת החוק והתקנות בבית התחתון של הקונגרס, והתייעץ עימו כיצד לפעול. הרפובליקנים עזבו בסופו של דבר את השימוע כדי להשתתף בהצבעה במליאת בית הנבחרים, וכנראה שפעולה מצדו של הקצין התייתרה. השימוע נדחה במשך כחמש שעות, ולפי הדיווחים המחוקקים שהפגינו הזמינו פיצות וחטיפים במהלכן.

פיצות חולקו בדיון הסוער בקונגרס (צילום: AFP)
עוזרי המחוקקים מכניסים פיצות שהוזמנו לדיון הסוער(צילום: AFP)

פיצות חולקו בדיון הסוער בקונגרס (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הרפובליקנים טוענים כי החקירה נגד טראמפ מנוהלת באופן לא הוגן וסודי, ודורשים שהשימועים והעדויות יהיו גלויים לציבור. הם דורשים גם הצבעה בבית הנבחרים על פתיחה רשמית בהליך הדחה, דבר שיו"ר הבית ננסי פלוסי מסרבת לעשות בטענה שאינו נחוץ. אחד המחוקקים שהתפרצו לשימוע, אלכס מוני ממערב וירג'יניה, סיפר כי שיף "לקח את העדה ויצא מהחדר. הוא סירב לאפשר לשימוע להתקיים בשקיפות".

 

עדות "דרמטית" נגד טראמפ, שטוען: זה לינץ' 

טראמפ, שטוען כי החקירה נגדו היא בגדר "לינץ'", קורא לאחרונה לרפובליקנים "להיות קשוחים יותר" בהתנגדותם אליה. לפי CNN, המחאה הרפובליקנית הגיעה יום אחרי מפגש שקיים הנשיא בבית הלבן עם מחוקקים רפובליקנים, שרבים מהם היו אלה שפרצו לדיון.

נשיא ארה
"זה לינץ'". טראמפ(צילום: רויטרס)
 

הדמוקרטים מצדם טענו כי מדובר בתעלול פוליטי ותו לא, שנועד לשבש את השימוע ולמקד את הדיון הציבורי בהליך עצמו ולא בתוכן העדויות. סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה הלילה (בין רביעי לחמישי) כי הדמוקרטים – ששולטים בבית הנבחרים – מקווים לסיים את החקירה נגד טראמפ בתוך זמן קצר, עד סוף השנה. לדברי מחוקקים ועוזרים פרלמנטריים שדיברו עם רויטרס, שני סעיפים מתגבשים נגד הנשיא במסגרת הליך ההדחה נגדו – ניצול כוח לרעה ושיבוש הליכי חקירה.

 

חשוב להדגיש שגם אם בית הנבחרים יצביע בעד הדחת טראמפ, הסיכויים לסילוקו מהבית הלבן נמוכים מאוד – אפילו אפסיים. הליך ההדחה יעבור משם לסנאט, שבו ישמשו הסנאטורים כמושבעים ב"משפט" שאותו ינהל נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס. כדי לסלק את טראמפ מהבית הלבן זקוקים מתנגדיו לרוב של שני שלישים מבין 100 הסנאטורים – שרובם רפובליקנים. לפחות 20 רפובליקנים דרושים כדי להדיח אותו, בהנחה שכל הדמוקרטים או העצמאיים בסנאט יצביעו גם הם בעד הדחה כזו, שמעולם לא קרתה בארה"ב.

ויליאם טיילור הדיפלומט הבכיר  של ארה
"עדות דרמטית". הדיפלומט הבכיר וויליאם טיילור(צילום: AP)
 

אחת העדויות שמסתמנת כמרכזית ביותר בחקירה הושמעה בפני הוועדות המנהלות אותה – המודיעין, הפיקוח ויחסי החוץ – יום לפני המחאה אתמול בקונגרס. הדמוקרטים מתארים את העדות הזו, של הדיפלומט האמריקני הבכיר בשגרירות בקייב, כדרמטית וכאחת החשובות ביותר נגד טראמפ עד כה.

 

אותו דיפלומט בכיר, וויליאם טיילור, העיד כי נאמר לו שטראמפ התנה את הסיוע הצבאי לאוקראינה – 391 מיליון דולר הנחוצים לה במאבק בבדלנים הרוסים במזרח המדינה – בתנאי שתכריז באופן פומבי על חקירה נגד ג'ו ביידן ובנו האנטר. האנטר ביידן היה חבר בוועד המנהלים של חברת גז אוקראינית שנחשדה בשחיתות, אך ככל הידוע עד כה לא הוא ולא אביו חשודים בדבר מה.

 

הכרזה על חקירה, ב-CNN

בוושינגטון פוסט דיווחו הלילה כי הכוונה הייתה שהנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי יופיע ברשת CNN ויכריז בה על חקירה נגד ביידן הבן. הדיפלומט האמריקני העיד בפני בית הנבחרים שלשום כי מאמציהם של דיפלומטים אחרים בנושא, שפעלו בהוראת טראמפ, "היו מנוגדים ליעדים ארוכי-שנים של המדיניות האמריקנית". הוא טען עוד כי "אחד מעמודי התווך בתמיכה האיתנה שלנו באוקראינה היה תחת איום".

 

 

הדמוקרטים כאמור טענו כי זו אחת העדויות החשובות ביותר עד כה נגדו, אך הנשיא טראמפ טוען להגנתו שטיילור לא סיפק אף הוכחה שהשעיית הסיוע לאוקראינה הייתה חלק מיחסי "תן וקח". לדבריו, לא הוא ולא אף עד אחר עד כה סיפקו ראיות לכך שהאוקראינים בכלל ידעו על הקפאת הסיוע האמריקני. הנשיא תקף את טיילור כעוד אחד משורת פקידים לא-נבחרים שלדבריו מתנגדים למדיניותו ופועלים לסכלה.

 

בניו יורק טיימס דיווחו במקביל כי טענה זו של טראמפ – שהאוקראינים לא היו מודעים לכך שהסיוע הוקפא – שגויה. לפי מסמכים שהשיג העיתון וריאיונות שערך, פקידים בממשל האוקראיני ידעו על ההקפאה לפני שהוכרזה פומבית בסוף חודש אוגוסט, כבר בתחילתו. ימים ספורים לפני כן, נזכיר, ב-25 ביולי, טראמפ קיים את שיחת הטלפון המדוברת שלו עם הנשיא האוקראיני זלנסקי, ובה ביקש ממנו לעשות לו "טובה" ולבדוק את "הדיבורים על ביידן".

רקע פרשת אוקראינה גייט (צילום: רויטרס, EPA, AP, MCT)
(צילום: רויטרס, EPA, AP, MCT)

לפי העיתון האמריקני, משמעות הדבר היא שהממשלה האוקראינית, שעד כה נמנעה מלחשוף מתי בדיוק התברר לה על הקפאת הסיוע, הייתה מודעת לכך לאורך חודש אוגוסט. באותו זמן, נטען, עורך דינו האישי של טראמפ רודי ג'וליאני ודיפלומטים בממשל לחצו על זלנסקי להכריז בפומבי על החקירה נגד ביידן. הם רצו גם שיכריז על חקירה של תיאוריית קונספירציה ולפיה אוקראינה – ולא רוסיה – היא שהתערבה בבחירות לנשיאות ב-2016. לפי אותה תיאוריה לא-מבוססת, שרת מחשבים של ועידת המפלגה הדמוקרטית חבוי באוקראינה.

 

במסיבת עיתונאים משותפת עם טראמפ בשולי עצרת האו"ם בחודש שעבר, הנשיא האוקראיני טען כי לא חש שום לחץ מצד טראמפ לחקור את הביידנים. אך גם טענה זו מועלית כעת בספק. לפי סוכנות הידיעות AP כבר בחודש מאי, זמן קצר לאחר שהושבע לנשיאות, זלנסקי התייעץ עם בכירים בממשלו לגבי הקמפיין שניהל ג'וליאני, כדי שהרשויות באוקראינה יחקרו את סגן הנשיא לשעבר ביידן ואת בנו האנטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כאוס בקונגרס. הרפובליקנים במסיבת עיתונאים
צילום: רויטרס
מומלצים