שתף קטע נבחר

לבנון משותקת - וחוששת מקריסה כלכלית

הבנקים בלבנון סגורים כבר 9 ימים בגלל מחאת הענק נגד השלטון. הממשלה של אל-חרירי הציגה תוכנית חירום - שלא משכנעת את ההמונים. "צריך פתרון מהיר שיספק אותם", אמר הנגיד המרכזי וסיפר שרה"מ רצה להתפטר

 

נגיד הבנק המרכזי של לבנון הזהיר היום (ב') שכלכלת המדינה עלולה לקרוס בתוך ימים ספורים, אם לא יימצא פתרון שישים סוף להפגנות הענק שמשתקות את המדינה. הבנקים בלבנון סגורים כבר תשעה ימים. גם בתי הספר ובתי עסק רבים מושבתים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

הנגיד ריאד סלאמה אמר כי צריך למצוא "פתרונות מהירים שיספקו את העם" וייצרו תקווה. "ככל שהפתרון יתעכב כך הוא יעלה למדינה יותר. היום אין פעילות כלכלית במדינה", אמר הנגיד המודאג בראיון ל-CNN, וציין כי יש מצוקת ייבוא בגלל שהבנקים סגורים.

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפגנות בלבנון (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לבנון הפגנות מחאה ביירות (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

אחרי הראיון של סלאמה ל-CNN, שבו הזהיר מקריסה בימים הקרובים, הוא תיקן את דבריו ואמר לרויטרס: "אני לא אומר שאנחנו הולכים לקרוס בתוך כמה ימים, אני אומר שאנחנו צריכים למצוא פתרון תוך כמה ימים כדי להחזיר את האמון ולהימנע מקריסה בעתיד".

 

מחאת הענק בלבנון נגד השלטון והמצב הכלכלי הקשה, שהתחילה לפני 12 ימים בעקבות "מס הווטסאפ", ממשיכה לשתק את המדינה וגם היום הוקמו מחסומים חדשים בכבישים. המפגינים טוענים שהשלטון המושחת בלבנון מקרב את המדינה לקריסה כלכלית, ולמצב שלא נראה מאז מלחמת האזרחים שהסתיימה ב-1990. לבנון היא אחת המדינות עם החובות הגבוהים ביותר בעולם - יחס חוב תוצר של 152%.

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הממשלה הציגה שורת רפורמות בניסיון להרגיע את ההפגנות, אך לא נראה שהמפגינים עוזבים את הרחובות. עד כה הממשלה לא מילאה את הדרישה הראשית של המוחים: להתפטר. לפי הנגיד סלאמה ראש הממשלה סעד אל-חרירי "רצה להתפטר", אבל חשש "להשאיר חלל בממשלה".

 

בשבוע שעבר הציג אל-חרירי את תוכנית החירום שהבטיח למפגינים. שורת הרפורמות כללו בין השאר התחייבות שלא יוטלו מסים חדשים בשנת התקציב הבאה, וששכר הפוליטיקאים יקוצץ ב-50%.

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הרפורמות של ממשלת אל-חרירי כוללות תרומה של 3.4 מיליארד דולר מהבנק המרכזי והבנקים המסחריים, כדי לסייע בכיסוי הגירעון בתקציב של השנה הבאה. קרן המטבע הבינלאומית בחנה את הרפורמות, ומסרה שהתוכנית נכשלת בניסיון להרגיע את הלבנונים הזועמים ואת הנושים הזרים.

 

הבנקים הלבנוניים הודיעו היום שהם יוודאו שעובדי המגזר הציבורי מקבלים משכורת. "הבנקים החליטו להיסגר בעקבות המצב במדינה, וייפתחו ברגע שהמצב יירגע. אנחנו לא ביקשנו מהם להיסגר", הבהיר הנגיד. "הפתיחה תיעשה בתיאום איתם. המטרה שלנו היא להגן על כספי המפקידים ועל המערכת הבנקאית ואנחנו בהחלט נעשה את זה". הנגיד הבטיח שלא יהיו "תספורות" או הסדרים אחרים כשהבנקים ייפתחו ושערך המטבע הלבנוני יישמר.

לבנון הפגנות מחאה ביירות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

איגוד הבנקים הלבנוני הודיע שהסניפים יישארו סגורים גם מחר, היום העשירי ברציפות, מחשש לשלום הלקוחות והעובדים. באיגוד הוסיפו שהבנק המרכזי סיפק את הנזילות הדרושה לתשלום המשכורות של המגזר הציבורי, כולל לכוחות הביטחון. קודם לכן אמרו הבנקים שהם יוודאו שהלבנונים יקבלו משכורות באמצעות הכספומטים.

 

היום התעמתו חיילים עם מפגינים בעיר צידון, שחסמו את הכביש המהיר לביירות. יותר מעשרה מפגינים נעצרו. החיילים לא השתמשו בנשק, ולא דווח נפגעים קשה באותם עימותים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מוחים על המצב הכלכלי בלבנון
צילום: AP
מומלצים