שתף קטע נבחר

אנמיה בהריון: מתי זה עלול להיות מסוכן?

אנמיה מחוסר ברזל היא מצב די שכיח בהריון. למה ברזל כל כך חשוב לבריאות שלנו, ואיך המחסור שלו עלול להשפיע על ההריון ועל התפתחות העובר?

בשיתוף אלטמן

 

הנה עוד סיבה לקחת ברזל בהריון, ובפרט אם בדיקות הדם שלך מדגימות ירידה בהמוגלובין. כפי הנראה, אנמיה מחוסר ברזל בשבועות הראשונים של ההריון מעלה את הסיכון להפרעת תקשורת על הספקטרום האוטיסטי (ASD), להפרעת קשב וריכוז (ADHD) ולמוגבלות שכלית והתפתחותית (ID) אצל התינוק. כך עולה מתוצאות מחקר שפורסם בירחון הרפואי JAMA Psychiatry.

 

אנמיה מחוסר ברזל היא מצב די שכיח בהריון. ברזל הוא מינרל שנוכחותו חיונית במחזור הדם: כ-2/3 מהברזל בגוף נמצא בהמוגלובין, חלבון שמצוי בכדוריות הדם האדומות ושתפקידו הוא לקשור מולקולות של חמצן לכדוריות הדם האדומות כדי שיעבירו אותו לכל תאי הגוף. כל יחידה של חלבון המוגלובין מכיל 4 יחידות של ברזל.

 

במהלך ההריון נפח הדם עולה, העובר זקוק לתאי הדם האדומים, כך שמתרחשת ירידה בכמות ההמוגלובין שיש בדם שלך, והתוצאה, כאמור, יכולה להיות אנמיה.

 

בדיקות דם שיגרתיות במהלך ההריון נועדו, בין השאר, לאבחן ולהתריע על חוסר של ברזל ועל ירידה של ההמוגלובין, כדי למנוע אנמיה שעלולה להשפיע עליך. עכשיו מתברר שחוסר של ברזל עלול להשפיע גם על העובר שלך.

 

ברזל בהריון. למנוע אנמיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ברזל בהריון. למנוע אנמיה(צילום: shutterstock)

 

מחסור בברזל: לידה מוקדמת ומשקל הריון נמוך

על פי תוצאות מחקר גדול שנערך בשטוקהולם, שוודיה, והתפרסם לאחרונה (ספטמבר 2019) בירחון הרפואי JAMA Psychiatry הסיכון לאוטיזם, הפרעת קשב וריכוז או מוגבלות שכלית התפתחותית גדול בעשרות אחוזים בקרב תינוקות שנולדו לאמהות שסבלו מאנמיה ומחוסר ברזל בתחילת ההריון.

 

במחקרים שנעשו בעבר כבר הוכח, כי אנמיה מחוסר ברזל בהריון קשורה עם לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך ועלולה לפגוע בגדילה ובהתפתחות הקוגניטיבית של התינוק.

 

על פי המחקר השוודי מתברר, כי במקרים בהם האנמיה אובחנה לפני השבוע ה-30 הסיכון לתופעות שהוזכרו גבוה לעומת אנמיה בשלבי ההריון האחרונים, לאחר השבוע ה-30, שאינה גורמת סיכון מוגבר למצבים אלה.

 

"בדיקת המוגלובין במהלך ההריון היא חלק מן הטיפול הרפואי בנשים בהריון. המחקר שלנו מוכיח כי ייתכן שיש לכך חשיבות גדולה יותר מכפי שחשבנו. אנחנו סבורים כי יש להתחיל בבדיקת רמת הברזל עוד לפני הכניסה להריון, וכי חיוני שנשים ששוקלות להרות או שנמצאות בשבועות הראשונים להריון יקפידו על העלאת רמת הברזל בגופן בנטילה של תוסף תזונה", הסבירו החוקרים בראיון שהעניקו לאתר Medical News Medscape.

 

במסגרת המחקר בדקו החוקרים נתונים של כחצי מיליון גברים ונשים, שנולדו בין השנים 1984 ל-2011, ושל אמותיהם. כ-5.8% מן האמהות שנתוניהן נכללו במחקר אובחנו עם אנמיה במהלך ההיריון, מתוכן 5% מהנשים המצב האנמיה החלה בשלבים מוקדמים של ההריון, (לפני השבוע ה-30).

 

על פי ממצאי המחקר כאמור, ילדים שנולדו לאמהות עם אנמיה במהלך שלושת השבועות הראשונים להיריון היו בסיכון הגבוה ביותר ל-ASD, ADHD ו- ID, בהשוואה לאמהות שאובחנו לאחר 30 שבועות ולאמהות שלא סבלו מאנמיה במהלך ההריון.

 

"אנמיה שמתרחשת במהלך שלושים השבועות הראשונים שונה מאנמיה שמתרחשת לאחר השבוע ה-30", ציינו החוקרים בראיון, "כפי הנראה, משום שלעוברים אחרי השבוע ה-30 יש יכולת גבוהה יותר לספוג ברזל, שנחוץ להתפתחות מערכת העצבים של העובר. כפי הנראה חוסר של ברזל ושל רכיבים תזונתיים נוספים, לאורך זמן, פוגם בהפתחות המוח".

 

מסקנת החוקרים, כמו גם של אנשים מקצוע נוספים, היא כי קיים צורך לשנות את ההמלצות לנטילה של תוספי תזונה לפני ההריון ולהוסיף להמלצה הקיימת לנטילת חומצה פולית, למניעת מומים מולדים, המלצה לנטילה של תוסף תזונה המכיל ברזל.

 

ברזל בשיטת הסוכרזום

טכנולוגיית תוסף ברזל זו נחשבת לחדשה ביותר ולמתקדמת ביותר מבין צורות התוספים הקיימים עד כה על המדף. ברזל סוכרוזומלי מיוצר בטכנולוגיה בה מצפים את הברזל בשכבה ליפידית היוצרת מבנה של כדוריות קטנות.

 

מבנה כדוריות אלה מגביר את יכולת ספיגת הברזל וגורם לו להיספג דרך מנגנון קליטה במעי שונה מהרגיל. הדבר מאפשר ליטול מינון נמוך יחסית של ברזל, אך עדיין להשיג באמצעותו יעילות ספיגה גבוהה (נתמך במחקרים קליניים).

 

לתוסף ברזל בטכנולוגיה סוכרזומלית נוספה לליפוזום הרגיל גם מעטפת סוכרוז אסטר שמטרתה להגן על הליפוזום הכדורי מפני פירוקו ובכך היא מעלה זמינות ביולוגית המאפשרת ספיגה גבוהה וייצוב במעבר דרך תאי המעי. הדבר מאפשר נטילת ברזל במינונים נמוכים יחסית, אך ביעילות גבוהה. יתרון נוסף הוא שהברזל הסוכרזומלי נשמר בתוך המבנה הכדורי ובכל נמנע גירוי אפשרי של התאים במערכת העיכול.

 

יתרון נוסף לברזל סוכרוזומלי ואולי חשוב במיוחד לנשים הרות, הוא יתרון הטעם. נשים רבות מתלוננות על טעם לוואי שמלווה נטילת תוספי ברזל, הן כדורים בבליעה והן צורות נוזליות של תוספים גורמות לא אחת לטעם מתכתי לא נעים בפה.

 

חסרון זה הופך למגרעה בולטת בנשים הרות שממילא סובלות מצרבות ומבחילות בתדירות גבוהה. טכנולוגיית הסוכרזום צליחה להעלים לחלוטין טעם לוואי מתכתי מתוסף הברזל ואפילו לייצר ברזל בצורת אבקה המתמוססת בפה, חידוש שלא נראה עדיין בתכשירי ברזל בארץ.

 

רכיבי תזונה חיוניים נוספים, שמומלץ ליטול במהלך ההריון הם אומגה 3, יוד ופרוביוטיקה.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ לצרוך יוד במינון של 150-250 מיקרוגרם. לפחות חודש לפני תחילת ההריון, לכל אורכו ובמהלך ההנקה. יוד חיוני לתפקוד תקין של בלוטת התריס, במיוחד לפני ובמהלך ההריון, וכן למניקות, לצורך התפתחות תקינה של מח העובר והיילוד. מחסור ביוד הוא הגורם השכיח ביותר להתפתחות קוגניטיבית לקויה ומצבי חולי נוספים.

 

על פי מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות צריכת תוסף תזונה המכיל אומגה 3 עשויה להפחית את הסיכון ללידה מוקדמת, למשקל יילוד נמוך, לסוכרת ולרעלת הריון, ולא פחות חשוב – להפחית את הסיכון לדיכאון לאחר לידה. במהלך ההריון, ההמלצה היא לצרוך חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו DHA במינון 200-300 מ"ג ביום.

 

היתרונות בנטילה של תכשירי פרוביטיקה במהלך ההריון הם הפחתה בעצירות ובהפחתת דלקת בנרתיק (BV). כמו כן, במחקרים שונים נמצא כי תינוקות שנולדו לנשים עם אלרגיות שונות ושנטלו פרוביוטיקה במהלך ההריון היו בסיכון נמוך יותר לאקזמה (אטופיק דרמטיטיס) ולאלרגיות בעתיד. עוד נמצא כי לתינוקות שנולדו לנשים שהמשיכו בנטילת פרוביוטיקה גם לאחר הלידה לקו פחות בזיהומים בדרכי הנשימה.

 

הכותבת היא מצוות מדעי אלטמן

 

בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אנמיה בהריון. מתי זה מסוכן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים