שתף קטע נבחר

איראן: ישראל וסעודיה בוחשות בלבנון ועיראק

טהרן, שבעזרת המיליציות שלה שולטת בנעשה בבגדד ובביירות, מאשימה שפעילי המחאה שם נתמכים על-ידי וושינגטון וירושלים. ראש לשכת רוחאני: "די להתערבות של גורמים זרים". חמינאי: "להחזיר היציבות". נשיא לבנון קיבל את התפטרות אל-חרירי, שמוכן לחזור לתפקיד רה"מ – אבל בתנאים

איראן האשימה בצהריים (יום ג') את ארה"ב, סעודיה וישראל בערעור היציבות בעיראק ובלבנון – שתי מדינות שעוברות בשבועות האחרונים טלטלה גדולה – וטענה כי הן מנצלות את המחאה העממית של הציבור במדינות הללו ומספקות למתנגדי הממשלות שלהן תמיכה כספית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מימין קאסם סולימאני מפקד כוח קודס חסן נסראללה עלי חמינאי איראן חיזבאללה ()
חמינאי, נסראללה ומפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני. מי שולט בלבנון?

לבנון הפגנות מחאה ביירות (צילום: EPA)
המחאה בביירות. זה התחיל בגלל הווטסאפ(צילום: EPA)

את הדברים אמר מחמוד ואזי, ראש לשכתו של נשיא איראן חסן רוחאני. "תמיד קראנו לשלום ולהפסקת ההתערבויות של גורמים זרים במדינות האלה", צוטט ואזי בתקשורת הממלכתית של איראן.

 

זמן קצר אחר כך דיווחה התקשורת האיראנית כי גם המנהיג העליון עלי חמינאי האשים את ארה"ב ומדינות ערביות בערעור היציבות בעיראק ובלבנון, וקרא לעיראקים וללבנונים להשיב את היציבות לארצותיהם.

סעד אל חרירי התפטר (צילום: AP)
רה"מ אל-חרירי מגיש את התפטרותו, אתמול(צילום: AP)

הפגנות מחאה ביירות לבנון  (צילום: AP)
אש בביירות. נסראללה לא רצה שהממשלה תיפול(צילום: AP)

בלבנון, נזכיר, שטפו בשבועיים האחרונים מאות אלפי מפגינים מכל העדות את הרחובות והכיכרות וחסמו כבישים במחאה על המצב הכלכלי של ארצם ועל השחיתות הפושה. הזרז המיידי להפגנות היה החלטת הממשלה להטיל את "מס הווטסאפ", מס על שיחות קוליות באפליקציית המסרים המיידיים, אבל עד מהרה הן הפכו למחאה נרחבת יותר על ההתנהלות הכלכלית הכושלת.

 

אתמול נענה ראש הממשלה סעד אל-חרירי לדרישת המפגינים והתפטר, למרות הפצרותיו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה שיימנע מכך. חיזבאללה נהנה מהשפעה רבה על המוסדות הפוליטיים בלבנון, והיה מעוניין בשימור המצב הקיים.

עיראק הפגנות כיכר תחריר בגדד (צילום: AP)
כיכר תחריר בבגדד. אלפים נפצעו(צילום: AP)

מחאות אלימות בעיראק בעקבות המצב הכלכלי (צילום: AFP)
במהלך המהומות בבירת עיראק(צילום: AFP)

 

 

בעיראק מפגינים המונים כבר חודש במחאה על המצב הכלכלי ועל השירותים הירודים שמספקת להם המדינה גם כעת, כשהמדינה אינה שרויה עוד במלחמה וכשדאעש כבר סולק. בעימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון נהרגו כבר יותר מ-250 איש – ואלפים רבים נפצעו.

 

עוד על הטלטלה במזרח התיכון:

 

הן בעיראק והן בלבנון נהנית איראן מהשפעה עמוקה, גם פוליטית וגם צבאית. בעיראק, שכמו איראן היא מדינה שיעית ברובה, פועלות מיליציות פרו-איראניות, ובלבנון משמרת טהרן את אחיזתה בעזרת חיזבאללה השיעי. סעודיה, הנחשבת במידה רבה למנהיגת העולם הסוני, היא יריבתה הגדולה של איראן.

 

הבוקר התייחס אלוף (במיל') עמוס ידלין באולפן ynet לדבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שאמר כי איראן הציבה בתימן טילים מדויקים שמסוגלים לפגוע בישראל: "הם הולכים על שני ממדים שלא היו בעבר. דיוק הטילים והרחבת הגזרות. אם פעם היו מאיימים עלינו רק מלבנון - עכשיו זה גם מעיראק, איראן עצמה ומתימן. אני מעריך שברגע זה אין בתימן טילים שמסוגלים להגיע לישראל - הטווח הוא 2,000 קילומטר".

 

בלבנון, בינתיים, הודיע בצהריים הנשיא מישל עאון כי הוא מקבל את התפטרות אל-חרירי, וביקש מהממשלה להמשיך לכהן כממשלת מעבר עד שתקום ממשלה חדשה. מקור בסביבת אל-חרירי אמר היום כי ראש הממשלה המתפטר מוכן לשוב לכהן בתפקיד ולהקים ממשלה חדשה – אבל בתנאי שזו תכלול טכנוקרטים שיוכלו לבצע במהירות את הרפורמות הדרושות כדי למנוע קריסה כלכלית. אותו גורם אמר כי לדברי אל-חרירי ממשלה כזו תצטרך להיות ריקה מכמה פוליטיקאים שכיהנו בממשלה היוצאת. הוא לא נקב בשמותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חמינאי. מאשים מדינות ערביות
צילום: AFP
מומלצים