שתף קטע נבחר

נולדו אחרי הרצח: "גם היום יש הסתה, באנו להילחם על עתיד המדינה"

הם הגיחו לאוויר העולם כמה שנים אחרי הלילה ההוא, ב-4 בנובמבר 1995. הם למדו על האירוע המכונן בבתי הספר מהוריהם - שזוכרים היטב את ההסתה, שלוש היריות וההודעה הדרמטית של איתן הבר. כעת הם בני 18 - והגיעו לעצרת בכיכר. איתי מהוד השרון: "יש כיום אנשים קיצוניים יותר". אורית מב"ש: "ההסתה עדיין קיימת"

 

אלפי בני נוער הגיעו אמש (שבת) לכיכר רבין בתל אביב, כדי להשתתף בעצרת לציון 24 שנים לרצח ראש הממשלה יצחק רבין בידי הרוצח יגאל עמיר. רבים מהם, חברי מכינות קדם צבאיות, שטרם נולדו בזמן הרצח, הגיעו כדי להוקיר את זכרו של רבין ולמחות נגד השיח האלים שמתקיים בשנים האחרונות בין המחנות הפוליטיים.

 

 

ליהי קרופניק (צילום: ליהי קרופניק)
גלי בת ה-18 ממושב מזור. "רצח פוליטי זה דבר שצריך לעצור"(צילום: ליהי קרופניק)

אורית (18) מבאר שבע שלומדת במכינה צבאית ביפו סיפרה ל-ynet מדוע הגיעה לעצרת: "אני עוד לא נולדתי בזמן הרצח, אבל אי אפשר להתעלם ממה שקרה. זה משהו שלומדים עליו בבית הספר מגיל מאוד צעיר. הרצח קרה בגלל הסתה מאוד גדולה כלפי רבין, שנבעה מדעות מנוגדות לגבי הסכם אוסלו. כואב להגיד את זה, אבל עדיין יש הסתה מימין ומשמאל - ואפשר למנוע את זה. זה לדעתי יכול לבוא מבני הנוער שמנסים לקדם שלום".

 

גלי (18) ממושב מזור, אמרה גם היא כי הגיעה למחות נגד אמירות קיצוניות: "אני כאן כי צריך לעצור את ההסתה ואת הרצח הפוליטי הבא".

עצרת לזכר יצחק רבין (צילום: שאול גולן)
עשרות אלפי משתתפים בעצרת. כיכר רבין(צילום: שאול גולן)

עצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

"אני שומע על הרצח בעיקר מההורים ובבית הספר. כל אחד מספר איך זה היה ואיך הוא הרגיש", אמר איתי (18) מהוד השרון. "אומרים שהאווירה של היום מזכירה את מה שהיה אז, אבל לי קשה להאמין שמישהו יכול להירצח מחר בגלל זה. באתי עם החברים מהמכינה כדי להוקיר את זכרו של רבין ולהילחם על עתיד המדינה".

  

 איתי בן 18 מהוד השרון (צילום: ליהי קרופניק)
איתי מהוד השרון. "קשה לי להאמין שמישהו יכול להירצח מחר"(צילום: ליהי קרופניק)

יונתן (18) ממכבים-רעות סיפר גם הוא כי שמע על הרצח מהוריו: "זה אירוע מאוד משמעותי כי הוא פילג את העם. יש היום אנשים יותר קיצוניים מפעם, אבל אני בטוח שננקטים אמצעים יותר חמורים".

 

יונתן בן 18 ממכבים רעות (צילום: ליהי קרופניק)
יונתן ממכבים רעות. "אירוע שפילג את העם"(צילום: ליהי קרופניק)
 

גנץ: "ההסתה מרימה שוב את ראשה"

הנואם המרכזי בעצרת היה יו"ר כחול לבן בני גנץ שאמר: "מדינת ישראל לעולם לא תיכנע לשנאה, אזרחי ישראל לעולם לא ישפילו את מבטם מול סוכני השנאה, ילדי ישראל לא יגדלו יותר למדינה שחלק ממנהיגיה מקדשים את השנאה".

 

הוא הוסיף: "יצחק רבין נרצח בגלל הפלגנות, ההסתה והשנאה. 24 שנים אחרי, יצחק רבין כבר לא איתנו, אבל לצערנו ולבושתנו, ההסתה מרימה שוב את ראשה המכוער, הפלגנות הופכת אותנו לזרים האחד לשני, והשנאה הפכה שוב לנשק מסוכן בידי פוליטיקאים חסרי גבולות".

אביב גפן בעצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
אביב גפן בעצרת(צילום: מוטי קמחי)
בני גנץ בעצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
בני גנץ. "מסר של פיוס פנימי"(צילום: מוטי קמחי)
גנץ התייחס לקיום העצרת השנה באמצעות גופים פרטיים: "כראש ממשלת ישראל, אשאף ואפעל בכדי להפוך את העצרת הזו לעצרת ממלכתית ורשמית, המשותפת לכל החברה הישראלית. אני רוצה שהכיכר הזו תהיה מאוזנת כך שיתקיים בה הזיכרון לרצח השפל ולמבצעיו, ובאותה מידה שכל הזרמים ימצאו בה את מקומם וירגישו בנוח לבוא ולהתאבל, ובכנות גדולה, על הרצח השפל הזה".

  

עוד אמר כי "בשנה הבאה אני מתחייב כראש ממשלה לעמוד כאן ולהביא איתי את ראש האופוזיציה לעמוד כאן יחד, גם אם אנו חלוקים בדעותינו, נעמוד שלובי ידיים במסר של תקווה ופיוס פנימי".

עצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
השלטים בכיכר(צילום: מוטי קמחי)

עצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

עצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

 

שמעון שבס, שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה ביום הרצח, נאם גם הוא בעצרת והשווה את גנץ לרבין. שבס פנה לגנץ: "יש לנו סיכוי. יש סיכוי שאתה בני וחבריך וגם אנשי מפלגת העבודה ומרצ, יחד עם מפלגות אחרות, יכולים לאחד את העם ולהביא תקווה חדשה לישראל. לזה נדרש אומץ לב ונחישות רבה. ליצחק רבין היה את זה. לך בני, יש את זה.

 

"מהכיכר הזאת ששמה כיכר רבין על שמו של גיבור ישראל משחרר ירושלים ועושה השלום אני קורא לך היום בשמם של מאות האלפים כאן - עשה שלום עלינו ועל כל עם ישראל, שלום בבית ובחוץ , ובי נשבעתי, לעולם לא נפקיר את הגב שלך. אל תפחד, לך בכוחך זה, ואנחנו תמיד מאחוריך, שומרים עליך".

 

עצרת לזכר יצחק רבין (צילום: מוטי קמחי)
אסף זמיר מכחול לבן ואשתו מאיה ורטהיימר בכיכר(צילום: מוטי קמחי)

יו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ ויו"ר המחנה הדמוקרטי ניצן הורוביץ רצו גם הם לנאום בעצרת, אך בקשתם נדחתה על ידי המארגנים בנימוק שרצו להביא דמות פוליטית אחת בלבד שמייצגת ומובילה כיום את מחנה השמאל מרכז.

  

בסופו של דבר, למרות הכעס, מפלגת העבודה יצאה בקריאה לתומכיה להגיע לעצרת וגם הקימה בכיכר אוהל גדול שבו הוצגה תערוכה תחת השם "ההסתה והרצח לא מחקו את התקווה". המחנה הדמוקרטי נמנעה מלצאת בקריאה לפעיליה להגיע לעצרת לא בטוויטר ולא בפייסבוק.

 

את העצרת הנחתה קורין גדעון, ועל הבמה הופיעו אביב גפן ו"התעויוט", אחינועם ניני, טל רמון, להקת צעירי אביב, לואי עלי, רותם כהן ושמעון בוסקילה. גפן וניני הופיעו בעצרת השלום ב-1995, דקות ספורות לפני שבוצע הרצח. להקת צעירי תל אביב ביצעה ביחד עם לואי עלי את "שיר לשלום" שבוצע על ידי מירי אלוני ב-4 בנובמבר 1995.


פורסם לראשונה 02/11/2019 22:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליהי קרופניק
בני הנוער בכיכר
צילום: ליהי קרופניק
מומלצים