שתף קטע נבחר

סוכרת: ההמלצות הטיפוליות החדשות

סוכרת נחשבת למגפה של העולם המודרני והעלייה המשמעותית במספר החולים בה נובעת בעיקרה מאורח החיים ה'פחות פעיל' והרגלי תזונה לקויים. ההמלצות החדשות לטיפול במחלה, גם מפחיתות תחלואה וגם מטפלות בגורמי הסיכון

בשיתוף אסטרהזניקה

 

הטיפול בסוכרת עובר שינוי של ממש בימים אלו. רק לאחרונה התבשרנו על קווים מנחים חדשים של האיגוד הקרדיולוגי האירופי והאיגוד האירופי לסוכרת שפורסמו בכנס השנתי בפריז, המציגות שינוי תפיסתי בטיפול בחולי סוכרת עם המלצה בפעם הראשונה על טיפול בקו ראשון בשתי קבוצות תרופות חדשות שחלקן מספקות תועלות משמעותיות לא רק בהורדת ערכי הסוכר, אלא גם בהפחתת סיכון לבבי וכלייתי ומשפרות מדדי תחלואות נלוות כמו משקל, יתר לחץ דם ועוד.

 

סוכרת נחשבת למגפה של העולם המודרני והעלייה המשמעותית במספר החולים בה נובעת בעיקרה מאורח החיים ה'פחות פעיל' והרגלי תזונה לקויים המאפיינים את המדינות המפותחות. על אף המודעות ההולכת וגדלה לספורט ותזונה נכונה - בישראל ישנם למעלה מ-500 אלף חולי סוכרת ובכל שנה מצטרפים לסטטיסטיקה לא מעט חולים חדשים.

 

סוכרת. המגפה של העולם המודרני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סוכרת. המגפה של העולם המודרני(צילום: shutterstock)

 

ההמלצות החדשות של האיגודים האירופאים משקפות שינוי שחל בשנים האחרונות בהבנת המחלה והטיפול בה המתייחס לשני רבדים אותם בהם יש לטפל במקביל: הראשון והמיתולוגי הוא כמובן איזון רמות הסוכר וכמה שיותר – יותר טוב, ובתנאי שלא גורמים להיפוגליקמיה (ירידה ברמות הסוכר), והשני והלא פחות חשוב - מתייחס למניעת הסיבוכים והפגיעה באיברי המטרה להם גורמת המחלה.

 

בעוד שהורדת ההמוגלובין המסוכרר (C1A) קשורה קשר הדוק לטיפול בסיבוכים מיקרו וסקולריים, פגיעות גפיים ופגיעה בעיניים ועוד - הרי שהנושא של מניעת מחלות לב ואירועים מוחיים נותר במשך שנים רבות ללא מענה בעבור חולי הסוכרת ורק בשנים האחרונות קבוצות טיפול חדשות מצליחות להוכיח הפחתה באשפוזים, תחלואה ותמותה של מחלות לב וכלי דם.

 

גורמי הסיכון למחלה

סוכרת היא מחלה רבת גורמים, רוב החולים הסוכרתיים סובלים מבעיות נלוות רבות ביניהן עודף משקל, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם ולכן אנו כרופאים צריכים לטפל בכל גורמי הסיכון של המחלה ולא רק באיזון הסוכרת בלבד. ככל שנטפל ביותר מנגנונים כך תהיה השפעה מיטיבה על מרבית מהבעיות מהם סובלים חולי הסוכרת. בשנים האחרונות נוספו לנו שתי קבוצות חדשות לטיפול בסוכרת חלקן הוכיחו יעילות מאוד טובה במניעת מחלות לב הן בחולים ללא מחלה לבבית מוכחת והפחתה באשפוזים ובתמותה גם בקרב חולים במחלה לבבית.

 

כיום אנו יודעים שהטיפול הנכון במחלת הסוכרת חייב להתחיל מרגע אבחון המחלה ואף טרם האבחון, במידה וקיים רקע משפחתי למחלה. לא בכדי אנו פונים למטופלים ומסבירים על פעולות שניתן לנקוט על מנת למנוע את הופעת המחלה על ידי שינוי אורח החיים, פעילות גופנית, הפסקת עישון, תזונה נכונה וירידה במשקל. אולם, חשוב להדגיש כי ברגע שישנה אבחנה של המחלה יש להתחיל טיפול תרופתי באופן מיידי ולא להמתין.

 

אנו יודעים שההבדל בתוצאות הוא מאוד משמעותי וככל שנטפל מוקדם יותר ולא נזניח את מצבנו ונחכה להופעת סיבוכי המחלה נצליח להיטיב על המטופל עד מאוד. יש לציין כי אורח חיים בריא חשוב מאוד לאורך כל חיי המחלה ועל המטופל להבין כי ללא שמירה על אורח חיים נכון שום טיפול לא יצליח לשמור עליו כראוי.

 

עם גילוי המחלה יש לשבת עם הרופא המטפל ולהתחיל לתכנן את השינוי באורחות החיים ובחירת הטיפול הנכון ביותר עבור המטופל. כל תרופה עלולה להוביל לתופעות לוואי שלה ולכן יש להתאים את הטיפול למאפייניו האישיים של החולה. בהתאם, על הרופא להפנות את המטופל באופן מיידי לדיאטנית המתמחה בתחום שתוכל לבנות עבורו את התפריט המתאים למצבו ולאילוצים האישיים שלו דוגמת אלרגיה, טעמים אישיים ועוד.

 

המטרה היא לבחור בתפריט שיוכל ללוות אותו לצד המחלה בו יוכל להתמיד לאורך זמן ולא בשיטת ה'זבנג וגמרנו'. כמו כן יש להמליץ למטופל על פעילות גופנית ולבנות יחד אתו תכנית המתאימה ליכולותיו ורצונו.

 

ישנה חשיבות גדולה בשמירה על מעקב הדוק אצל רופא משפחה לאדם הסוכרתי אחת לשלושה-ארבעה חודשים ולביצוע בדיקות מעקב הכוללות לחץ דם, בדיקות דם לפי הצורך, מעקב משקל, בדיקת קרקעית עיניים אצל רופא עינים, לצד בדיקת יעילות הטיפול והתאמתו - אסור לתת לערכי הסוכר לעלות ללא תגובה מהירה. כל אלו יבטיחו מניעת סיבוכים של המחלה ושמירה על בריאות טובה.

 

הכותבת היא מומחית ברפואת המשפחה

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
טיפול בסוכרת
אילוסטרציה: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים