"רעידת אדמה הרסנית בארץ בכל 100 שנה, האחרונה ב-1927"
בעקבות רעידת האדמה בסוף השבוע באזור הכינרת, אמר הגיאולוג ד"ר רון אבני לאולפן ynet כי רעידת אדמה עוצמתית שתגרום לנזק רב בארץ - היא שאלה של זמן: "היום אנחנו כבר 92 שנה מאז הרעידה האחרונה ואנחנו בתוך תחום השגיאה הסטטיסטית"
רעידת אדמה בעוצמה 3.4 פקדה את צפון הארץ ביום שישי בערב. מוקד הרעש, שלא גרם לנפגעים או לנזק, היה במרחק של 10 ק"מ מצפון-מזרח לטבריה. למרות שמדובר ברעידה לא חזקה, אומר ד"ר רון אבני, מומחה לרעידות אדמה מאוניברסיטת בן גוריון, כי זו הוכחה שהשבר הסורי-אפריקני פעיל ושרעידת אדמה הרסנית - שתגרום לנזקים רבים תגיע בעתיד הנראה לעין.
בריאיון שנערך היום (א') באולפן ynet הזכיר ד"ר אבני את רעידת האדמה העוצמתית האחרונה שפקדה את אזורינו. ב-11 ביולי 1927 זרעה רעידת אדמה הרס רב וגבתה מאות קורבנות בנפש בארץ ישראל. המוקד היה אז בצפון ים המלח, גם כן על השבר הסורי-אפריקני. "בממוצע גס מאוד אחת ל-100 שנה מתרחשת לאורכו של השבר רעידת אדמה הרסנית", אמר ד"ר אבני, שהזכיר את כמות הנפגעים באותה רעידה. "צריך לזכור שהיקף האוכלוסייה אז היה יותר קטן. 90 שנה לפני כן ב-1837 רעידת אדמה הרסה את צפת, היו אלפי הרוגים. וגם 50-60 קודם הייתה רעידת אדמה הרסנית. היום אנחנו כבר 92 שנה מאז הרעידה האחרונה ואנחנו בתוך תחום השגיאה הסטטיסטית של זמן המחזור הגס הזה".
ומה צפוי במקרה של רעידה עוצמתית? ד"ר אבני: "תרחישי הממשלה מדברים על סדר גודל של 7,000 הרוגים. תלוי מתי היא תתרחש והיכן. אם היא תתרחש, למשל, ביום העצמאות בצהרי היום, כשרוב האוכלוסייה נמצא בחוץ, יהיו מעט הרוגים יחסית. אם הרעידה תתרחש ביום חורף לפנות בוקר כשרוב האוכלוסייה נמצאת במיטות יהיו יותר הרוגים. מה שצריך להדאיג אותנו אלו המבנים שנבנו בשנות ה-60 וה-70 שלא ממוגנים".
ד"ר אבני הוסיף כי האזורים שייפגעו באופן קשה יותר יהיו אלו הסמוכים למוקד הרעידה. "אם היא תהיה בעמק החולה, היא תשפיע בעיקר על תושבי הגליל", הוא אמר. "אם היא תהיה בצפון ים המלח - היא תשפיע יותר על אזור המרכז, השטחים וגם הצפון. זה תלוי בתשתית הגיאולוגית של כל יישוב ויישוב. יש גם תוכנית לחזק מבני ציבור, בתי ספר, מתנ"סים ובתי חולים. הוחלט עליה ב-2008 והממשלה הקציבה 3.5 מיליארד שקל על פני 25 שנה. התוכנית התחילה להתבצע ב-2010, זה 140 מיליון שקל בשנה".