שתף קטע נבחר

אתם בוחרים: מה יהיה שמו של "כוכב הלכת הישראלי"?

כוכב הלכת HAT-P-9b נמצא כ-1,585 שנות אור מאיתנו, הוא גדול מצדק, קרוב מאוד לשמש שלו וכל שנה בו נמשכת פחות מארבעה ימים. אז מה יהיה שמו החדש? אתם קובעים

איגוד האסטרונומי הבינלאומי (IAU) העניק לישראל ולמדינות נוספות ברחבי עולם להציע שם לכוכבי לכת - הנמצאים במערכות שמש אחרות.  "כוכב הלכת הישראלי" מקיף את הכוכב HAT-P-9, הנמצא 1,585 שנות אור מאיתנו. את ההצעות אתם יכולים לשלוח עד 24 בנובמבר לאתר סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע. השם החדש של כוכב הלכת יפורסם בחודש הבא.

 

HAT-P-9b מימין. משמאל כוכב הלכת צדק (הדמיה: מתוך מאמר ב-he Astrophysical Journal)
HAT-P-9b מימין. משמאל כוכב הלכת צדק(הדמיה: מתוך מאמר ב-he Astrophysical Journal)

 

מעל 100 מדינות ברחבי העולם שותפות בימים אלה למאמץ למצוא שמות לכוכבי הלכת "שלהם". רוב הציבור מכיר את העובדה שבמערכת השמש שלנו קיימים שמונה כוכבי לכת, ודאי רוב האנשים גם ידעו למנות את שמותיהם; חמה, נגה, ארץ, מאדים, צדק, שבתאי, אורנוס ונפטון.

 

העובדה המדהימה היא שבעשורים האחרונים חוקרים מכל העולם נמצאים בתהליך מואץ של גילוי כוכבי לכת חדשים, המקיפים כוכבים אחרים ברחבי הגלקסיה שלנו - שביל החלב. כוכבי לכת אלה, המקיפים כוכבים אחרים - נקראים כוכבי לכת חיצוניים, או אקסו-פלנטות. כוכב לכת חיצוני ביחד עם הכוכב שאותו הוא מקיף נקראים ביחד מערכת שמש חיצונית.

 

בשנים האחרונות התגלו אלפים רבים של כוכבי לכת חיצוניים חדשים, חלקם בעלי דמיון לכדור הארץ והם עשויים לקיים תנאים לקיומם של חיים, מים במצב נוזלי ואטמוספרה. בשל הכמות הרבה של כוכבי לכת, שמתגלים על ידי מעבדות מחקר רבות הפועלות בתחום ברחבי העולם, למרביתם לא נבחר שם - ונהוג לקטלג אותם באמצעות מספרים ואותיות לועזיות.

 

גדול מצדק, קרוב לכוכב שלו

התחרות שהכריזה סוכנות החלל הישראלית נערכת כחלק מקמפיין בינלאומי, שיזם איגוד האסטרונומי הבינלאומי (IAU) במסגרת חגיגות 100 שנים להיווסדו. ארגון ה-IAU פועל לקידום שיתוף הפעולה הבינלאומי במחקר בתחומי האסטרונומיה והחלל, ומהווה בין היתר הסמכות האחראית למתן שמות רשמיים לגופים שמימיים.

 

כוכב הלכת שקיבלה ישראל כנראה גדול יותר בכ-40% מגודלו של כוכב הלכת צדק, הגדול ביותר במערכת השמש שלנו. יחד עם זאת, המסה שלו נמוכה מעט ממסתו של צדק וככל הנראה הוא מורכב בעיקר מהגזים מימן והליום.

 

 

אולם, בניגוד לצדק שחג במרחק עצום מהשמש ועל כן תנאי האקלים בסביבתו קפואים, כוכב הלכת הישראלי שלנו חג במרחק זעיר של כ-8 מיליון ק"מ בלבד סביב השמש שלו, עובדה המביאה לכך שהטמפרטורה על פניו מגיעה למאות רבות של מעלות.

 

שנה היא משך הזמן שלוקח לכוכב לכת להקיף את השמש. השנה של כדור הארץ אורכת 365 ימים. זה משך הזמן שאתם סופרים בין יום הולדת אחת לבא אחריו. אולם, השנה של כוכב הלכת הישראלי אורכת 3.92 ימים בלבד!

 

מי מאיתנו שרוצה להגיע לגיל מופלג, יכול אם כן לעבור להתגורר ב"כוכב הלכת הישראלי", ולחגוג שם יום הולדת בכל כמה ימים. אולם השילוב הזה של כוכב לכת לוהט, העשוי גזים, המצוי במרחק כה קטן סביב כוכב חם יותר מהשמש שלנו, כנראה שאינה מותירה שום סיכוי להיווצרות או הישרדות של חיים על פניו.

 

"כוכב הלכת הישראלי" מקיף את הכוכב HAT-P-9 המצוי, כמו כל הכוכבים שאנו רואים בשמי הלילה בעין, בגלקסיית שביל החלב. מרחקו מאתנו הנו 1,585 שנות אור, מרחק הגדול פי 100 מיליון מהמרחק בין כדור הארץ לשמש. האור שמפיץ כוכב זה הנו צהבהב-לבן, הוא גדול מעט מהשמש שלנו, וחם ממנה ב-500 מעלות, כך שטמפרטורת הכוכב היא כ-6,250 מעלות קלווין.

 

שמש זו גם צעירה בהרבה מהשמש שלנו, גילה נאמד "רק" ב- 1.65 מיליארד שנים בהשוואה לגילה של השמש שלנו שנאמד בקרוב ל-5 מיליארד שנים.

 

בשמי הלילה של כדור הארץ מופיע הכוכב HAT-P-9 בפינה הדרום מזרחית של קבוצת הכוכבים עגלון (Auriga). כדי למצוא אותו בשמיים יש להמשיך את הקו הנמתח משני הכוכבים הראשיים בקבוצת תאומים - מפולוקס אל קסטור, לכיוון צפון, בשיעור השווה למרחק בין שני הכוכבים. יחד עם זאת, מפאת מרחקו הגדול של הכוכב מאיתנו, אורו המגיע אלינו כה חיוור שאי אפשר לראותו בעין אלא נדרש טלסקופ חובבים או משקפת טובה.

 

לפרטים נוספים על מערכת השמש החיצונית, ולהשתתפות בתחרות בחירת השם, ניתן להכנס לאתר סוכנות החלל הישראלית   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: מתוך מאמר ב-he Astrophysical Journal
"כוכב הלכת הישראלי" מימין, צדק משמאל
הדמיה: מתוך מאמר ב-he Astrophysical Journal
מומלצים