שתף קטע נבחר

100 פיצוצים בשנה: מלחמת כנופיות בשבדיה

זינוק חסר תקדים במספר המטענים שעבריינים מפעילים ברחובות שבדיה, בעיקר במאלמו. "פעם ירו ברגל, הם נהיו חסרי זהירות", הסביר מומחה. סמכויות המשטרה הורחבו, דנמרק השכנה מודאגת והחזירה את הבדיקות בגבול

  (צילום: AP)
פיצוץ חזק פי 30 או 40. הנזק בלינקופינג ביוני(צילום: AP)

הרשויות בשבדיה מודאגות מזינוק חסר תקדים במספר המטענים שהתפוצצו במדינה הסקנדינבית, זינוק שלהערכת הרשויות קשור להסלמה במאבק בין כנופיות עבריינים. בתקשורת המקומית דיווחו שכ-100 מטענים הופעלו השנה – לעומת 39 בלבד ב-2018. 30 מהמקרים התרחשו בחודשיים האחרונים לבדם.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

רק בסוף השבוע התרחש פיצוץ נוסף סמוך לבניין מגורים בעיר מאלמו. כמו ברוב האירועים האחרונים לא היו נפגעים, אך נזק רב נגרם לקומת הכניסה של הבניין, והחלונות בו נופצו. שלושה נעצרו בחשד למעורבות בתקרית. בתוך 24 שעות התרחשו עוד שני פיצוצים שגרמו גם הם נזק לכלי רכב ולרכוש: מטען הופעל בעיר וקשה שבדרום שבדיה, ומטען שני ביישוב סמוך לגטבורג, העיר השנייה בגודלה במדינה.

  (צילום: shutterstock)
בימין מאשימים את המהגרים. שליש מהמטענים הופעלו במאלמו(צילום: shutterstock)

  (צילום: shutterstock)
יוכלו לקרוא הודעות מוצפנות. שוטרים בגטבורג(צילום: shutterstock)

כשליש מהתקריות אירעו במאלמו, שבה רמת הפשיעה הולכת וגוברת. גורמי הימין במדינה מטילים את האחריות לכך על המהגרים בעיר, שמספרם בה זינק בעקבות גל ההגירה לאירופה ב-2015. ב"גרדיאן" ציינו כי 19 מהפיצוצים השנה התרחשו בבירה סטוקהולם, ו-13 בגטבורג. 76 מטענים נוספים לא התפוצצו, ונוטרלו על-ידי חבלני המשטרה.

 

אף אחד מהפיצוצים לא הפך עדיין קטלני, אך מספר בני אדם נפצעו. בספטמבר הופעל מטען בחנות בעיר לונד, וסטודנטית צעירה שהלכה חזרה לביתה נפגעה באופן חמור בפניה. ביוני פיצוץ בעיר לינקופינג, שפגע בשני מבני מגורים, פצע קל 25 איש.

  (צילום: AP)
"פעם העבריינים ירו ברגל, היום הם חסרי זהירות". זירת הפיצוץ בלינקופינג(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

בתקשורת המקומית ציטטו מומחים שאמרו כי העלייה במספר התקריות קשורה להסלמה במאבק הפנימי בין כנופיות רחוב. "אם פעם הם ירו אולי ירייה אחת, או ירו למישהו ברגליים, היום זה יותר עם קלצ'ניקובים, עם יותר כדורים, רימוני יד ופיצוצים שלא ראינו בעבר", אמר לאתר The Local אמיר רוסטמי, קצין משטרה לשעבר שהפך לסוציולוג המתמחה בכנופיות עבריינים. "אני חושב שהשינוי הכי גדול שאנחנו רואים הוא שהם יותר חסרי זהירות, לא נראה שאכפת להם מההשלכות".

 

המשטרה בשבדיה הזהירה כי לא רק מספר המטענים גדל, אלא גם עוצמתם. לפי הרשויות, העבריינים נעזרים לצורך הכנתם בחומרים פלסטיים, כאלו שמגבירים את עוצמת ההדף. המטען שהופעל ביוני בלינקופינג, ציינו במשטרה, היה חזק פי 30 או 40 מרוב המטענים שקדמו לו.

  ()

בספטמבר הכריז שר הפנים מיקל דמברג על תוכנית בת 34 נקודות למאבק בפשיעה, במיוחד בכנופיות. התוכנית כוללת בין היתר הרחבת סמכותה של המשטרה לערוך חיפוש בבתי חשודים, ותאפשר לה גם לקרוא הודעות מוצפנות בטלפונים שלהם.

 

נראה שלא רק הרשויות בשבדיה מודאגות. מוקדם יותר השנה הודיעה דנמרק הסמוכה על החזרת הבדיקות במעבר הגבול עם שבדיה. היא נקטה בצעד זה לאחרי ששני מטענים הופעלו בקופנהגן, וחקירה העלתה שהם קשורים לסכסוך בין כנופיות בתוך שבדיה.

 

כלי התקשורת השבדיים הדגישו בדיווחים שלהם כי שיעור מקרי הרצח במדינה נמצא בשפל של יותר מ-20 שנה, וכי הוא אחד הנמוכים בעולם. יחד עם זאת, מספר מקרי הירי הקטלניים, שלפי החשד קשורים לסכסוכים בעולם התחתון, זינק בשנים האחרונות. לפי נתונים רשמיים שפרסמה הממשלה, ב-2018 נהרגו באופן זה 40 איש, לעומת 4 בממוצע בכל שנה בשנות ה-90.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרשויות מודאגות. שוטרים שבדים
צילום: shutterstock
מומלצים