שתף קטע נבחר

חולה ופרנואיד: הימים האחרונים של אל-בגדדי

אדם חולה שסובל מסוכרת שהולכת ומחריפה ולא צם ברמדאן. פרנואיד שמסתתר בבור, מתחזה לרועה צאן וישן עם חגורת נפץ ליד המיטה. טרוריסט אכזר שמחזיק נערה יזידית כשפחת מין, אונס ומכה אותה. החודשים האחרונים של מנהיג דאעש אל-בגדדי, עד החיסול בפשיטה האמריקנית

  

בחודשים האחרונים שבהם היה במנוסה מנהיג דאעש היה עצבני ונסער. אבו בכר אל-בגדדי פחד שאנשיו יבגדו בו. לעיתים התחזה לרועה צאן, לפעמים הסתתר מתחת לאדמה. בכל אותה תקופה היה תלוי במעגל מקורבים שהלך והצטמצם. אנשים שהיו בקרבתו מתארים אדם שפיתח אובססיה לביטחונו ולרווחתו, איש מבוקש שניסה להסתתר ביישובים ובמדבריות במזרח סוריה, ליד הגבול העיראקי, כשדאעש סופג מפלה אחר מפלה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

בסופו של דבר המנהיג האכזר של דאעש, שבעבר הכריז על הקמת חליפות איסלאמית, נטש לחלוטין את השטחים שהיו פעם בשליטת הארגון שלו. הוא הגיע לשטח עוין – מחוז אידליב בצפון מערב סוריה, שנשלט על ידי ארגונים שתומכים באל-קאעידה. שם, ב-26 באוקטובר, אל-בגדדי הפעיל את חגורת הנפץ שהייתה עליו, במהלך פשיטה האמריקנית על הבית שבו הסתתר.

מנהיג דעאש אבו בכר אל בגדדי  (צילום: AP)
אבו בכר אל-בגדדי (צילום: AP)
 

במשך חודשים אל-בגדדי החזיק נערה יזידית כשפחת מין. אותה נערה, שהיום בת 19, סיפרה ל-AP שאל-בגדדי לקח אותה איתו ממקום למקום, עם קבוצה של עד שבעה מקורבים. היזידית, ששוחררה בפשיטה אמריקנית בחודש מאי, אמרה שאל-בגדדי ניסה לראשונה להימלט לאידליב בסוף 2017. לדבריה, באחד הלילות היא נדרשה להצטרף לשיירה של שלושה כלי רכב, שכללה את מנהיג דאעש, אחת מנשותיו ופמליית המאבטחים שלו.

 

אותה שיירה עשתה את דרכה לאידליב. היא הגיעה לכביש ראשי - אבל אז חזרה על עקבותיה. לפי הנערה היזידית, שהייתה אז בת 17, אל-בגדדי ואנשיו חששו שמתוכננת מתקפה נגדם. במשך כשבוע הם נשארו בעיירה האג'ין בדרום מזרח סוריה, ליד הגבול העיראקי. לאחר מכן עברו צפונה, לעיירת גבול נוספת שהייתה בשליטת דאעש, דאשישה.

בתמונות של מקום החיסול בבוקר לכתוב – המתחם שבו חוסל מנהיג דאעש על פי דיווחים (צילום: AFP)
ההרס בכפר שבו חוסל אל-בגדדי(צילום: AFP)

בתמונות של מקום החיסול בבוקר לכתוב – המתחם שבו חוסל מנהיג דאעש על פי דיווחים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הרס ב כפר בארישא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בעיירה דאשישה שהתה הנערה היזידית במשך ארבעה חודשים בבית החתן של אל-בגדדי, אבו עבדאללה אל-זובאי, אחד מעוזריו הקרובים. אל-בגדדי הגיע לבית לעיתים תכופות. הוא היה אונס את הנערה ומכה אותה. רק בלילה היה יוצא מהבית, רעול פנים ועם נעלי התעמלות. חמישה מאבטחים היו מלווים אותו, ופונים אליו כ"חאג'" או "שייח". "כששאלתי אותו משהו הוא לא היה עונה לי מסיבות ביטחוניות", סיפרה היזידית ל-AP. "לא כולם ידעו איפה הוא".

 

באביב 2018 הועברה הנערה היזידית לגבר אחר שלקח אותה מדאשישה. זו הייתה הפעם האחרונה שראתה את אל-בגדדי, שמאוחר יותר שלח לה יהלום במתנה. ככל הנראה אל-בגדדי החליף אז מקומות מסתור רבים במזרח סוריה, בשטח שהיה בידי דאעש ונכבש על ידי הלוחמים הכורדים בסיוע אמריקני. הוא חי שם במשך שנה, עד שבאביב החליט להגיע לאידליב.

דובר דאעש אבו אל-חסן אל-מוהג'יר חוסל אולי היה אמור לרשת את אל-בגדדי ()
אל-מוהג'יר, ממקורבי אל-בגדדי שחוסל בתקיפה נוספת
 

במהלך אותה תקופה אל-בגדדי היה "שבר כלי עצבני" והתלונן על הבוגדים והמסתננים בהנהגת דאעש. כך סיפר גיסו, מוחמד עלי סג'ית, בראיון לרשת אל-ערבייה ששודר בשבוע שעבר. "זה הכול בגידה", נזכר הגיס בצרחות של מנהיג דאעש. סג'ית, עיראקי שהתחתן עם אחת מבנותיו של אל-זובאי, נעצר על ידי הרשויות העיראקיות בחודש יוני. הוא אמר שהוא נפגש עם אל-בגדדי כמה פעמים בתקופה של שנה וחצי, ושהפגישה הראשונה הייתה בהאג'ין בסוף 2017. הפעם האחרונה שהם נפגשו הייתה במדבריות של גבול סוריה ועיראק, מעט לפני שסג'ית נעצר. הוא סיפר שאל-בגדדי הורה לו להעביר לסגניו בעיראק הודעות שנשמרו בכוננים קשיחים.

 

גורמים עיראקים וכורדים אמרו כי כמה מקורות ששיתפו איתם פעולה עזרו ללכוד את אל-בגדדי. סג'ית ככל הנראה היה אחד מהם. גורם אמריקני אמר שנראה שהכורדים בסוריה הצליחו ליצור קשר עם "אורח" במעגל המקורבים של אל-בגדדי, שסיפק מידע שהיה המפתח ללכידתו. סג'ית סיפר שהיו מגבלות קשות על תנועתו של אל-בגדדי, גם בגלל אובדן השטחים של דאעש. אל-בגדדי הסתובב ממקום למקום עם חגורת נפץ, ואפילו ישן עם חגורת נפץ ליד המיטה. הוא גם דרש מעוזריו ללבוש חגורות נפץ. אל-בגדדי הקפיד שלא להשתמש בטלפון סלולארי. לפי סג'ית רק העוזר של אל-בגדדי ודובר דאעש, אבו חסן אל-מוהג'יר, השתמש בטלפון חכם (גלקסי 7).

רסמייה עווד אחותו של מנהיג דאעש שחוסל אבו בכר אל-בגדדי נעצרה בסוריה  (צילום: רויטרס)
רסמייה עווד, האחות שנעצרה(צילום: רויטרס)
 

סג'ית סיפר שהלחץ החריף את מחלת הסוכרת שממנה סבל אל-בגדדי, ולעיתים קרובות הוא נאלץ לבדוק את רמת הסוכר בדם ולהזריק אינסולין. הוא לא צם בחודש הרמדאן, והכריח את עוזריו שלא לצום גם כן. סג'ית מספר שלעיתים אל-בגדדי התחזה לרועה צאן. כשראש מערך האבטחה שלו, אבו סבאח, שמע שיש סיכוי לפשיטה באזור שבו הם מסתתרים בגבול סוריה ועיראק, הם קיפלו את האוהלים. אל-בגדדי ועוזרו הקרוב אל-מוהג'יר הסתתרו בבור שכוסה בזבל, כך לפי סג'ית. המאבטחים שלחו כבשים לאזור הבור כדי לא לעורר חשד. כשהחשש לפשיטה חלף אל-בגדדי ועוזרו יצאו מהבור והקימו את המאהל מחדש.

 

אל-בגדדי נדד עם חמישה עד שבעה מקורבים, כולל אל-מוהג'יר, אל-זובאי, אבו סבאח והמנהיג לשעבר של דאעש בעיראק, "תייסיר" (אבו אל-חכים). אל-מוהג'יר נהרג ביום שבו חוסל אל-בגדדי, במבצע נוסף בהשתתפות הצבא האמריקני, בעיר ג'רבלוס שנמצאת גם היא בצפון מערב סוריה. אל-זובאי נהרג בפשיטה במרץ. ביום שני הודיעה טורקיה שעצרה את אחותו הגדולה של אל-בגדדי באזור עזאז בצפון מערב סוריה. החיסולים והמעצר היו באזורים שלא נמצאים בידי משטר אסד.

מחבלים מ דאעש ב כלא של ה כורדים ב סוריה (צילום: AFP)
מחבלים מדאעש בכלא של הכורדים בסוריה(צילום: AFP)

מחבלים מ דאעש ב כלא של ה כורדים ב סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

סג'ית מספר שמנהיג דאעש היה בקשר עם הסגן הבכיר ביותר שלו, האג'י עבדאללה – שפועל תחת השם אבו איברהים אל-האשמי אל-קוריישי. לפי גורמים בעיראק אל-בגדדי העביר לעבדאללה את סמכויותיו ומינה אותו לאחראי על רוב העניינים הכספיים והאדמיניסטרטיביים של הארגון. גם סג'ית מאמין שהוא סומן כיורש של אל-בגדדי עוד לפני חיסולו. בשבוע שעבר הודיע דאעש שאל-קוריישי הוא המנהיג החדש של הארגון.

 

הגורמים האמריקנים לא יודעים מתי בדיוק הגיע אל-בגדדי לאידליב, אך מספרים שהוא בחר את המקום בגלל שמדובר במחוז היחיד בסוריה שעדיין לא נמצא בידי אסד. גורמים כורדים בסוריה סיפרו שבחודש מאי הם איתרו את אל-בגדדי, ושלמיטב הבנתם הוא הגיע לאזור חודשיים קודם – אחרי נפילתו של המעוז האחרון שהיה בידי דאעש.

חיסול אל בגדדי (צילום: משרד ההגנה האמריקני)
תיעוד אמריקני מחיסול אל-בגדדי(צילום: משרד ההגנה האמריקני)

חיסול אל בגדדי ()
 

במחוז אידליב הסתתר אל-בגדדי במתחם בכפר באשירה, 5 קילומטרים מגבול טורקיה. כמו עיירות גבול אחרות באידליב, גם באשירה מלאה בפליטים מסוריה. כמו עיירות גבול אחרות, גם בכפר שולט ארגון תחריר א-שאם, שמסונף לאל-קאעידה ונמצא ביריבות עם דאעש. המתחם שבו הסתתר אל-בגדדי שייך לגבר ששמו אבו מוחמד אל-חלבי, סוחר כבשים שלפי תושבי הכפר לא היה בקשר של ממש עם השכנים. אותם שכנים שוחחו עם AP בעילום שם מחשש לשלומם.

 

גורמים עיראקים אמרו ש"הטכנאי" של אל-בגדדי – האיש שהיה אחראי על ענייניו הלוגיסטיים של מנהיג דאעש – נהרג גם הוא בפשיטה האמריקנית. אחד מתושבי הכפר באשירה סיפר שראה יותר מעשרה מסוקים נוחתים בכפר מעט לפני 11 בלילה, ב-26 באוקטובר. "יצאנו למרפסת לראות מה קורה והם התחילו לירות עם כלי נשק אוטומטיים. חזרנו הביתה והתחבאנו", סיפר אותו תושב. בהמשך האמריקנים הזהירו את התושבים וקראו להם להתרחק מהאזור, מכיוון שהם רוצים לפוצץ את הבית שבו הסתתר אל-בגדדי. "אף אחד לא ציפה שאל-בגדדי יהיה שם", אמר תושב אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים