שתף קטע נבחר

ניצולת השואה ליליאנה נלחמת באנטישמיות באיטליה

ליליאנה סגרה, ניצולת אושוויץ, סופגת מדי יום 200 מתקפות ברשתות החברתיות באיטליה. סגרה, שקיבלה תואר כבוד ומכהנת כסנאטורית לכל החיים, קראה לפרלמנט להקים ועדה שתילחם באנטישמיות ובגזענות. מפלגות הימין נמנעו ועוררו סערה: "פחדו לאבד את תמיכת הימין הקיצוני"

קשישה בת 89 ששרדה את אושוויץ, ומכהנת כסנאטורית לכל החיים באיטליה, עוררה מבלי להתכוון עימות פוליטי סביב בעיית האנטישמיות. ליליאנה סגרה קראה לפרלמנט להקים ועדה שנאבקת בשנאה, בגזענות ובאנטישמיות, בתגובה לחשיפה שניצולת השואה נתונה ל-200 מתקפות ברשתות החברתיות מדי יום.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

הפרלמנט אישר את ההצעה של סגרה – אך ללא תמיכה של מפלגות הימין. "הליגה" של מתיאו סלביני, "פורצה איטליה" של סילביו ברלוסקוני ו"האחים של איטליה" של ג'ורג'ה מלוני - כולן נמנעו מהצבעה. הצעד נחשב להתרסה נגד הקונצנזוס באיטליה, בתקופה שבה נראה שהאנטישמיות והגזענות מרימות ראש – והפוליטיקאים נמנעים מגינויים.

ליליאנה סגרה ניצולת שואה סנאטורית לכל החיים איטליה (צילום: AP)
ליליאנה סגרה(צילום: AP)
 

מלוני הסבירה שהיא נמנעה מהצבעה בגלל שהוועדה לא התייחסה לחלקו של האיסלאם הקיצוני בתקריות האנטישמיות. סלביני סיפר שהוא מודאג מהגבלת חופש הביטוי, ומכך "שהשמאל יגדיר כגזענות מה שמבחינתנו הוא האמונה, או הזכות, לומר 'איטליה תחילה'". במפלגת "פורצה איטליה" טענו שהוועדה תיישם "צנזורה פוליטית". ריקרדו פצ'יפצ'י, שהיה בעבר ראש הקהילה היהודית ברומא, אמר בתגובה להצהרות מפלגות הימין: "אם נגלה שהסיבה האמיתית להימנעות בהצבעה הייתה הפחד לאבד את הקונצנזוס של הימין הקיצוני, אני מאמין שליהודים באיטליה תהיה בעיה".

 

מרכז יהודי ממילאנו שעוקב אחר תקריות אנטישמיות, וחשף את הודעות השטנה נגד סגרה ברשתות החברתיות, מסר שמספר התקריות האנטישמיות באיטליה נמצא בעלייה, בעיקר ברשת. נכון לסוף ספטמבר דווח למרכז על 190 תקריות אנטישמיות מתחילת השנה, 120 מהן ברשת. זאת בהשוואה ל-153 תקריות ב-2018 כולה ו-91 בשנת 2017.

ליליאנה סגרה ניצולת שואה סנאטורית לכל החיים איטליה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

התקריות האנטישמיות כוללות השמצות, קללות ויחס מקל לפשעי הנאצים. לעיתים נדירות מדובר באלימות פיזית. השנה הותקפה אישה יהודייה במחוז קונאו בצפון איטליה, ופרופסור יהודי ספג יריקה ברומא. החוקר סטפאנו גאטי ציין שבכירי הקהילה היהודית הם בדרך כלל יעדי המתקפות. "זה לא מגיע רק מקיצונים", אמר גאטי על המתקפות נגד סגרה. "זה מדאיג מאוד". עם זאת גאטי הדגיש שהאנטישמיות באיטליה "היא לא מצב חירום חברתי", ושהתקריות האנטישמיות לא אלימות בהשוואה למה שקורה בגרמניה ובצרפת, שם הקהילות היהודיות גדולות בהרבה. הקהילה היהודית באיטליה מונה כ-30 אלף איש. בצרפת חיים חצי מיליון יהודים, בגרמניה 200 אלף.

 

העלייה באנטישמיות מגיעה בתקופה של התבטאויות קשות נגד המהגרים האפריקאים שמגיעים לחופי איטליה. סלביני, בכהונתו כשר הפנים, סירב לאפשר לספינות של ארגוני סיוע הומניטארי שהצילו מהגרים בים התיכון להיכנס לאיטליה, ועורר זעם גדול. לאחרונה מגיעות תקריות גזעניות לראש הכותרות באיטליה: במשחק כדורגל ביום ראשון נהמו אוהדים לעבר מריו בלוטלי, כדורגלן איטלקי שחור, שהחליט לרדת מהמגרש. סלביני, אוהד כדורגל מושבע, אמר לתקשורת האיטלקית שהמהומה שפרצה סביב הנהמות הייתה מוגזמת.

עצרת תמיכה ב מתיאו סלביני ב לומברדיה צפון איטליה (צילום: AP)
סלביני. נמנע מהצבעה בפרלמנט(צילום: AP)
 

ראש הקהילה היהודית ברומא, רות דורגלו, אמרה כי המחלוקת סביב ההצבעה בפרלמנט מוכיחה שהאווירה באיטליה השתנתה. "הפוליטיקאים מהימין עשו בחירה שלדעתי היא שגויה ומסוכנת, בתקופה קריטית", אמרה דורגלו, והוסיפה שאותם פוליטיקאים היו צריכים לשקול את הנושא – במיוחד לאור העובדה שניצולת שואה היא זו שהציעה להקים את הוועדה.

 

סגרה הייתה בת 13 כשנשלחה לאושוויץ. אבא שלה, סבה וסבתה נרצחו במחנה ההשמדה. בעשרות השנים האחרונות היא מספרת על זוועות השואה לצעירי איטליה. בשנה שעברה קיבלה את תואר הכבוד היוקרתי ומונתה לסנאטורית לכל החיים. ביום שלישי, בביקור במילאנו, נשאלה סגרה אם ברצונה להגיב לסלביני – שאמר שהוא מעוניין לפגוש אותה. "אני אפגוש אותו, בוודאי, למה לא?", שאלה סגרה. "אם אני לא שונאת אותו למה לא לפתוח את הדלת?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים