שתף קטע נבחר

מלכודת לממותה: כך צדו במקסיקו לפני 15 אלף שנה

בורות בעומק של 1.7 מטרים ובקוטר של 20 מטרים התגלו מצפון למקסיקו סיטי. במלכודות התגלו שרידים של ממותות שניצודו

ארכיאולוגים במקסיקו גילו שתי מלכודות גדולות, שחפרו בני אדם שחיו לפני כ-15 אלף שנה. בתוך הבורות התגלו מאות עצמות של ממותות, שאותם צדו ציידים באותה תקופה.

 

שרידים של ממותה שנפלה למלכודת (צילום: AFP)
שרידים של ממותה שנפלה למלכודת(צילום: AFP)

 

חוקרים מהמכון הלאומי לאנתרופולוגיה ולהיסטוריה של מקסיקו אמרו השבוע כי הבורות - ובהם שרידים של ממותות - התגלו במהלך חפירות להקמת אתר לפינוי פסולת.

לדברי החוקרים, בבורות - שהתגלו סמוך לעיר טולטפק שמצפון למקסיקו סיטי, נמצאו עצמות של לפחות 14 ממותות. חלק מבעלי החיים נטבחו על ידי הציידים, לאחר שנפלו לבורות.

 

מדובר בבורות שהעומק שלהם היה 1.7 מטרים וקוטרם כ-25 מטרים. לדברי החוקרים, החופרים במקום במשך 10 חודשים, הציידים ככל הנראה רדפו אחרי הממותות, במטרה שייפלו לתוך המלכודות. באזור שבו פועלים החוקרים התגלו גם שרידים של סוס ומין של גמל.

שרידים של ממותה שנפלה למלכודת (צילום: EPA)
החפירות נמשכו 10 חודשים(צילום: EPA)

שרידים של ממותה שנפלה למלכודת (צילום: AFP)
במקום נמצאו מאות עצמות של בעלי חיים(צילום: AFP)
 

 

גובהן של הממותות - שנכחדו מהעולם לפני אלפי שנים-  עמד על 3 - 5 מטרים, ומשקל הכבדות שבהן עלה על 18 טון. שני חיטי שנהב מעוקלים (בדומה לפיל) יצאו מקדמת הראש; אורכם הממוצע של החיטים (מעין שיניים ארוכות ובולטות) כ-3 מטרים, וצורתם מעידה כי כנראה שימשו לחפירה על מנת לחשוף צמחייה (למאכל) שהיתה מכוסה בקרח.

 

חטוטרת הממוקמת על גב הממותות, בין הכתפיים לראש, הכילה רזרבות של שומן. שכבה עבה של שומן (7 - 8 ס"מ) מתחת לעור תפקדה כמגן נגד הקור. אזני הממותות היו קטנות ביחס לאזני הפילים בני זמננו, כנראה בהתאמה לקור ששרר באזורים שבהם חיו (שמירת חום הגוף טובה יותר ככל ששטח פנים קטן יותר חשוף לאוויר הקר).

 

 

הממותות הראשונות הופיעו באפריקה בתור הפליוקן, לפני כ-5 מיליון שנים. בתחילת תור הפלייסטוקן (לפני כ-1,600,000 שנה) אכלסו הממותות אזורים סוב-ארקטיים של יבשת אירואסיה. בעת בה פני המים במצר ברינג היו נמוכים, החלה נדידה של עדרים לאזורים הקוטביים של צפון אמריקה. בשנת 1806 נמצאה בסיביר לראשונה ממותה שלמה, על-ידי הבוטניקאי הרוסי מיכאיל אדמס (Mikhail Adams). מאז גילו זואולוגים וארכיאולוגים שרידים רבים של מיני ממותות בסיביר, באירופה ובצפון אמריקה, שם התגלה אחד המינים הגדולים ביותר - הממותה האמריקנית (Mammuthus imperator), שגובהה הגיע ל-4.3 מטרים.

 

מדענים מאמינים כי מרבית הממותות נעלמו בסוף תור הפלייסטוקן, לפני 11,000 שנה לערך. עם זאת, באי וורנגל (Wrangel Island) שבאוקיינוס הארקטי נמצאו שרידים של ממותות גמדיות (Dwarf Mammoths) ששרדו עד לפני כ-3,700 שנים. הסיבה להיכחדותן של הממותות לא ברורה לאשורה; בצפון אמריקה כנראה חוסלו על ידי ציידים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שרידי אחת הממותות
צילום: EPA
מומלצים