שתף קטע נבחר

מהצהריים: מעבר של כוכב חמה על פני השמש

בשעה 14:35 ביום שני יחל המעבר של כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש על פני השמש. נקודה קטנה ושחורה תראה עד השקיעה על השמש. זהירות! אסור לצפות במעבר ללא אמצעי הגנה מתאימים

מחר (יום ב'), בשעות האור האחרונות, יתרחש אירוע אסטרונומי נדיר יחסית - מעבר (טרנזיט) של כוכב חמה על פני השמש.

 

 

כוכב חמה הוא כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש, והקטן ביותר מבין כוכבי הלכת הקלאסיים במערכת השמש. קוטרו של כוכב חמה כ-0.382 קוטרי כדור הארץ ומרחקו הממוצע מהשמש הוא 57.9 מיליון ק"מ בלבד. כוכב חמה משלים הקפה סביב השמש אחת ל- 87.97 ימים. כוכב-חמה ונוגה הם שני כוכבי הלכת היחידים המצויים בין כדור הארץ לשמש. לפיכך, עבור צופה המצוי על פני כדור הארץ, אלה שני כוכבי הלכת היחידים היכולים להימצא ביננו לבין השמש.

 

בגלל קרבתו הרבה לשמש, קשה ביותר לצפות בכוכב חמה - ההפרש בין השקיעה או הזריחה של כוכב-חמה לבין זריחתה או שקיעתה של החמה, לא עולה על שעתיים. לכן, כוכב-חמה ייראה רק בשעות הערב המוקדמות או בשעות הבוקר, טרם עלות השחר, וזאת בעת הדמדומים כאשר השמים עדיין לא חשוכים לחלוטין.  בטלסקופ חובבים לא ניתן לראות כל פרטים על פני כוכב-חמה, למעט המופעים שלו. בגלל קרבתו היתרה לשמש, רק חלליות שנשלחו אליו, כאשר האחרונה בהן היא המסנג'ר, גילו עולם צחיח ולוהט, שמזכיר מאוד את פני הירח שלנו שבו יש מכתשים רבים.

 

כוכב חמה משלים סיבוב אחד סביב צירו ב- 58.65 ימים. משך הסיבוב האיטי סביב צירו הוא תוצאה של כוח המשיכה העז של השמש, האוחז בכוכב חמה ואינו מאפשר לו להסתובב מהר יותר. כתוצאה מקרבתו של כוכב חמה לשמש, תנועתו סביב השמש מהירה ביותר, והוא נע במהירות גבוהה יחסית על פני כיפת השמים ביחס לכוכבי השבת. מסיבה זו כונה כוכב-חמה בשם - מרקורי - שליח האלים, שנע מהר כברק הודות לסנדליו המכונפים.

 

  (איור: ד
מימין: תחילת המעבר עבור טלסקופים ואביזרי תצפית רגילים, ללא מעמד משווני. שם, הנקודה הגבוהה בדיסקת השמש פונה לזניט. משמאל: סוף המעבר עבור צופה בישראל, כאשר השמש שוקעת. שיא הגובה של דיסקת השמש פונה לזניט(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

הן כוכב חמה והן נוגה, המצויים ביננו לבין השמש, נראים לעיני צופים על פני כדור הארץ במופעים הדומים למופעי הירח - כשהם מצויים בנקודה המרוחקת של מסלולם הם ייראו כעגול מלא, כמו הירח במילואו. כאשר כוכב חמה או נוגה מצויים בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ, הם מפנים אלינו את צדם החשוך ולפיכך אינם נראים. אם בעת כזו הוא גם חולף על פני השמש, ניתן יהיה לראות את הדיסקה של כוכב-חמה, חולפת על רקע השמש וזה בדיוק האירוע המתרחש מחר.

 

 מתואר המעבר כאשר כיוון צפון כיפת השמים הוא למעלה). מצב זה מתאים לבעלי טלסקופים משווניים. כאשר הטלסקופ מכויל לצפון, צפון דיסקת השמש פונה לכיוון החץ ומצויין בסוגריים (צ) (איור: ד"ר יגאל פת-אל)
מתואר המעבר כאשר כיוון צפון כיפת השמים הוא למעלה). מצב זה מתאים לבעלי טלסקופים משווניים. כאשר הטלסקופ מכויל לצפון, צפון דיסקת השמש פונה לכיוון החץ ומצויין בסוגריים (צ)(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

מעברים של כוכב חמה

הואיל ומסלולו של כוכב חמה נוטה בזווית של 7 מעלות יחסית למישור המילקה, הוא אינו חולף ביננו לבין השמש, אלא רק מספר פעמים בכל מאה שנים (בין 12 ל-15 פעמים). המעברים של כוכב חמה מתרחשים בחודשים נובמבר או מאי. המעבר האחרון בחודש מאי היה ב-9 במאי 2016. המעבר האחרון שנראה בחודש נובמבר היה ב-15 בנובמבר, 1999 והמעבר הבא יהיה המעבר שייראה מחר.

 

כדי להבחין בדיסקה הקטנה של כוכב-חמה, החולפת על פני דיסקת השמש., יש לכוון אל השמש טלסקופ קטן (מבלי להביט מבעדו בעין, אלא רק מהתבוננות על הצל שמטיל הטלסקופ עצמו !!!). לאחר שנדמה כי הטלסקופ מכוון, יש לשים נייר לבן מול העינית ולמקד. ככל שהמרחק בין העינית לנייר יהיה גדול יותר, כן יגדל הסיכוי להבחין בדיסקה של כוכב-חמה

 

זמני המעבר של כוכב חמה והצפייה בו

ראשית - אין לצפות בשמש או במעבר ללא אמצעי הגנה מתאימים ויעודיים לצפייה בשמש - סכנת עיוורון! אין להשתמש במשקפי שמש, תשלילים, טלסקופים או משקפות ללא מסננים ייעודיים!!

 

בשל גודלו הקטן מאוד של כוכב חמה, קשה להבחין בו ללא טלסקופ או הטלה של דיסקת השמש באמצעות טלסקופ. לכן, צפייה בשמש באמצעות משקפי ליקוי לא תאפשר להבחין בדיסקה הזעירה של כוכב חמה.

 

הדרך הבטוחה ביותר היא להשתמש במסננים מיוחדים ייעודיים לצפייה בשמש המותקנים על הטלסקופ. מסננים אלה מסננים את אור השמש ומעבירים רק חלק זעיר ממנו ולכן מאפשרים צפייה בשמש.

 

למי שאין מסנן כזה וברשותו טלסקופ, יכול לראות את המעבר על ידי שיטה הקרויה - הטלה - מכוונים את הטלסקופ לשמש, ואת העינית של הטלסקופ מכוונים לדף נייר או לקיר לבן. דמות השמש המוקרנת על הקיר או הנייר היא גדולה (לפחות 20 ס"מ) ואז אפשר יהיה להבחין בדיסקה הקטנה של כוכב חמה.

 

המעבר השנה לא ייראה מישראל במלואו. הוא למעשה יסתיים עם שקיעה החמה בישראל עוד לפני שכוכב חמה ישלים את מחצית המעבר על פני דיסקת השמש. המעבר של כוכב חמה יחל בשעה 14:35:27. שקיעת החמה בישראל תהיה מחר ב-16:44 ושיא המעבר 17:19:48. גם את סוף המעבר, שיחול בשעה 20:04:14, לא יהיה ניתן לראות מהארץ. המעבר הבא, ייראה אף הוא בחודש נובמבר, ה-13 בנובמבר 2032.

 

 

מידע נוסף על אירועים אסטרונומיים נוספים הנראים מישראל אפשר למצוא בספר השנה עם כל האירועים האסטרונומיים ספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: נאס"א
נקודה קטנה על פני השמש. המעבר. ארכיון
הדמיה: נאס"א
מומלצים