שתף קטע נבחר

שריפות ליד צור הדסה ובאזור התבור, לקראת הכבדה בגל החום

צוותי כיבוי נאבקים בלהבות בסיוע טייסת "אלעד", בניסיון למנוע מהאש להגיע לבתי צור הדסה, ומגייסים כוחות ממחוזות אחרים. הושגה שליטה על אש ליד הכפר שיבלי למרגלות התבור. נציב כבאות והצלה הכריז על כוננות והפיץ צו האוסר להבעיר אש. התחזית: גל החום יגבר

צוותי כיבוי רבים ממחוז ירושלים ומאזורים נוספים נאבקים בלהבות ליד צור הדסה, ומנסים למנוע מהאש להגיע לבתי היישוב. הכבאים יצרו קו הגנה סביב היישוב לאחר שהאש כילתה צמחיית חורש. הופעלה פקודה לגיוס צוותי כיבוי והצלה ואמצעים נוספים ממחוזות כבאות והצלה סמוכים. במקביל, הושגה שליטה על אש שהשתוללה ליד הכפר שיבלי למרגלות התבור והובילה לשריפת מתבן. שישה מטוסי כיבוי סייעו שם ללוחמי האש.  

 

 

 
שריפה צור הדסה (צילום: אורי לואיס )
שריפה גדולה ליד צור הדסה(צילום: אורי לואיס )
מפה של השריפות  ()
גל שריפות ביום שרבי בנובמבר
שריפה צור הדסה (צילום: אורי לואיס )
אספו את הסוסים במגרש הטניס כדי להצילם (צילום: אורי לואיס )
אזור היישוב עין שמר (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
הכבאים השתלטו על האש ליד עין שמר(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)

 

חמישה מטוסי טייסת "אלעד" יצאו לגיחות חוזרות ונשנות והטילו חומרים מעכבי בעירה במטרה לבלום את האש. באזור נמדדה טמפרטורה של 26 מעלות, עם יובש קיצוני של 15% לחות ורוח מזרחית בעוצמה של כ-20 קמ"ש. כל אלו מלבים את האש שהתפשטה בחורש סבוך. מפקד כבאות והצלה במחוז ירושלים טפסר ניסים טויטו הגיע למקום ופתח חפ"ק מחוזי.

 

במקביל השתלטו כוחות כבאות והצלה על שריפת קוצים שהשתוללה באזור עין שמר שממזרח לחדרה, בסיוע שני מטוסי כיבוי שהטילו קצף למוקד האש בכמה יעפים. 15 צוותים נותרו במקום עד לכיבוי סופי. איש לא נפגע ולא נגרם נזק לבתים.

 

הכוחות מתחנת חדרה, בפיקודו של רב-רשף אילן קודיש, פעלו מיד לתיחום השריפה ומנעו מהאש להגיע לבתי התושבים. במקביל הוזנקו כוחות סיוע כולל מטוסים.

 

לנוכח המשך החשש מהתפשטות השריפות פרסם נציב כבאות והצלה ישראל, רב-טפסר דדי שמחי, צו האוסר על הדלקת מדורות. הצו נכנס לתוקף, ויישאר בתוקף עד יום חמישי הקרוב. משירותי הכבאות נמסר כי לאחר קיום הערכת מצב עם כלל גורמי החירום הרלוונטיים, לרבות משטרת ישראל, פיקוד העורף, קק"ל, רשות הטבע והגנים והשלטון המקומי, הוחלט על תגבור כוחות מרבי בכלל המחוזות, כולל כוננות מוגברת של מטוסי כיבוי ומתנדבים.

 

"בשל הסכנה להתפשטותן של שריפות, נציב הכבאות הנחה על מצב כוננות אדום בכבאות ומיצוי כלל הכוחות בגופי החירום. הצו אוסר על הדלקת אש בשטחים פתוחים, גנים לאומיים, פארקים ויערות. כמו כן, הצו אוסר על ביצוע עבודות טכניות היוצרות הבערה או אש גלויה בשטח פתוח ושריפת צמחים, גזם וחומרים נוספים במהלך או בקשר עם מסיק זיתים", נמסר.

אזור היישוב עין שמר (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
האש כמעט הגיעה לבתי עין שמר(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)

אזור היישוב עין שמר (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
צוותי כיבוי באזור עין שמר(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)

אזור היישוב עין שמר (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
מטוסי כיבוי סייעו להשתלט על האש בעין שמר(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
 

הרוחות המזרחיות שהביאו עימן תנאי יובש חריגים וחום החלו לנשב כבר לפני חמישה ימים, ועל פי התחזיות, מזג האוויר החריג צפוי להימשך לפחות עד יום חמישי. החזאי צחי וקסמן מחברת מטאו-טק ציין כי מזג האוויר החריג מושפע משני מאפיינים מטאורולוגיים הפועלים במקביל: "האחד הוא אפיק ים סוף, הממוקם קרוב לפני השטח. מדובר בשלוחה של שקע טרופי שנמצא באזור סודן. בעונות המעבר הוא מתפשט לעתים צפונה ונע לעבר אזורנו. האפיק מוביל אוויר חם מהממוצע לתקופה באזורנו", הסביר וקסמן.

 

הוא הדגיש כי מנגד, "המרכיב השני נמצא בשכבות העליונות של האטמוספרה. באזור זה קיים לחץ אוויר גבוה, המהווה חסם מפני מערכות אוויר קר שנמצאות באירופה ומצפון-מערב לנו. המערכת הזו מכונה רמה חוסמת. למערכות האלה יש תכונה שהן מתקבעות במקומן, ולכן גל החום הנוכחי ממושך – מה שהופך אותו לחריג. שרב בנובמבר אינו נדיר, אבל לרוב הוא נמשך יום-יומיים ומסתיים בימי גשם קרירים", אמר וקסמן.

 

הפעם האחרונה שבה שררו תנאים דומים לאורך זמן הייתה בנובמבר 2010, מה שהשפיע בסופו של דבר על הנזקים הקשים בשריפה הקטלנית בכרמל, שפרצה כחודש לאחר מכן. "שרב כבד נרשם גם בנובמבר 2013, ואז גם נשברו ערכי שיא של חום", ציין וקסמן, "אולם אז נמשך האירוע ימים ספורים".

 

לדברי החזאי, קיים סיכוי מסוים לגשמים היום אחר הצהריים ובערב, במזרח הארץ ובדרומה, כתוצאה מלחות מהאזורים הטרופיים באפריקה, המגיעה אלינו באופן מוגבל. וקסמן ציין עוד כי יש סימנים ראשונים שמערכת גשומה תגיע לאזור לקראת סוף השבוע, מה שיביא אולי לשבירה זמנית של גל החום. עם זאת, טווח התחזית מעט רחוק ומידת החיזוי אינה מדויקת.

 

ביום שישי שוחררו צבי ים בגן הלאומי נחל אלכסנדר – חוף בית ינאי (צילום: אילן אלגרבלי, רשות הטבע והגנים)
צבי ים בנחל אלכסנדר(צילום: אילן אלגרבלי, רשות הטבע והגנים)

מזג אוויר אגמון החולה עגורים נדידת ציפורים (צילום: גלעד כרמלי)
נדידת עגורים שנצפתה באגמון החולה(צילום: גלעד כרמלי)

מזג אוויר חלמוניות חלמונית זעירה גבעת עדה (צילום: גלעד כרמלי)
חלמונית זעירה בגבעת עדה(צילום: גלעד כרמלי)

ימי קיץ אחרונים בחוף נתניה (צילום: עידו ארז)
ימי קיץ אחרונים בחוף נתניה(צילום: עידו ארז)

 

מחברת מטאו-טק נמסא כי הערב והלילה יוסיפו לנשב רוחות מזרחיות ערות. ייתכן טפטוף עד גשם קל, בעיקר באזורים המזרחיים והדרומיים.

 

מידות החום החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 31-22, קצרין 28-18, צפת 26-18, טבריה 33-22, נצרת 30-19, חיפה 32-21, תל אביב 29-21, ירושלים 26-18, אשקלון 27-20, עין גדי 32-24, באר שבע 30-20, ערד 28-16, מצפה רמון 25-16 ובאילת 32-23.

 

מחר יגבר גל החום עם עלייה קלה במידות החום, בעיקר בחוף ובשפלה, וייעשה חם מהרגיל עד שרבי. בהרים ובצפון הארץ ינשבו רוחות מזרחיות ערות וייתכן אובך, עננות בינונית תכסה חלקית את השמיים. ביום שלישי יוסיף להיות חם מהרגיל. בצפון הארץ ובהרי המרכז יוסיפו לנשב רוחות מזרחיות ערות. ביום רביעי צפויה עוד הכבדה בגל החום, בעיקר בפנים הארץ. בצפון הארץ יוסיפו לנשב רוחות מזרחיות ערות. ביום חמישי דומה. בהדרגה יעשה מעונן חלקית. אחר הצהריים ייתכנו גשמים מקומיים, בעיקר במזרח הארץ ובדרומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי לואיס
שריפה גדולה ליד צור הדסה. מטוסי כיבוי מסייעים
צילום: אורי לואיס
מומלצים