שתף קטע נבחר

"כך קיבלתי את חיי במתנה"

שלום כרוסט עישן כמעט כל חייו הבוגרים וכשהלך לבדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן ריאה והתגלה בצילום ממצא עם חשד לנגע סרטני, הבין שהבדיקה הצילה את חייו. מי צריך לבצע אותה ואיך היא עשויה להציל חיים?

בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה

 

"לאורך מרבית מחיי הבוגרים עישנתי ובתמימות מסוימת או אולי מתוך הכחשה האמנתי ש'לי זה לא יקרה'", משתף שלום כרוסט, בן 67, מורה לנהיגה מראשון לציון. "אני לא אשקר, זה כיף לעשן, זה עדיין חסר לי אבל פשוט לא שווה את זה. למרות כל אלו שיגידו שזה עלול לקרות לכל אחד, גם למי שלא עישן בחייו, הסבירות הגדולה היא שזה יגיע אלינו, המעשנים, ולמזלי הגדול בזכות בדיקה פשוטה הגורל שלי קיבל תפנית מהותית בעלילה.

 

לפני כחצי שנה קיבלתי שיחת טלפון בה נאמר לי כי מתקיים פיילוט ייחודי של העמותה הישראלית לסרטן ריאה המממן בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן הריאה. אני מודה שברגע הראשון פיקפקתי. נכון, אני מתאים בדיוק לפרופיל המתאים לביצוע הבדיקה, אבל מי רוצה עכשיו להתמודד עם בירוקרטיה ובדיקות מסובכות ובעיקר כשכלום לא כואב לי או מפריע לי, ולמה שדווקא אצלי ימצאו משהו?! ".

 

שנתיים קודם לכן, איבד שלום את אשתו היקרה שושי, בת זוגו במשך 43 שנה לאחר מאבק במחלת הסרטן. "היא חלתה בסרטן לבלב אלים במיוחד ועל אף שלאורך הדרך הרופאים ניסו לעודד אותנו, אני הבנתי די מהר שזו הדרך האחרונה שלה והכאב היה עצום. יש לנו בת יחידה ואהובה, מאיה, שהייתה קרובה מאוד לאמה ואולי היא אחת הסיבות שהחלטתי להיענות ולבצע את בדיקת הסקר.

 

  ( )
קיבלתי את החיים בחזרה. שלום כרוסט

 

"לא רציתי שהבת שלי תישאר יתומה"

המחשבה שמאיה שלי תישאר בלי שני הוריה, לא נתנה לי מנוח. ראיתי את השבר הגדול שהיא חוותה עם לכתה של אשתי ואת דרך הייסורים שאין ברירה אלא לעבור אותה וידעתי שאני אעשה כל שאוכל כדי לא להעביר אותה שוב בדרך הזו".

 

אז הגעתי בוקר אחד לאסותא, "הצטלמתי", בלי הזרקה של חומר ניגוד ובלי הרבה בירוקרטיה ומיד לאחר מכן נקראתי למשרדו של פרופ' ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי בביה"ח סורוקה ויו"ר העמותה הישראלית לסרטן ריאה. הוא ישב איתי בחדר והסביר לי שבבדיקה התגלה ממצא עם חשד לנגע סרטני. מספר ימים לאחר מכן בדו"ח הפתולוגי כבר ידענו שהחשד אושש ושאכן אני חולה בסרטן ריאה בשלב 1 של המחלה.

 

בשיחה איתו הבנתי שלאתר את המחלה בשלב כל כך מוקדם זה נדיר – גם כי הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות וגם כי בשלבים המוקדמים האלו אכן לא מורגש שום קושי פיזי או כאב. ולגלות אותה בשלב מתקדם יותר – ברוב המקרים זה פשוט מאוחר מדי. אני לא אשכח איך הוא קרא למזכירה שלו ואמר לה "תשמעי, אני שמח. במקרה הזה פשוט הצלנו חיים של בן אדם". אז הבנתי שבזכות הבדיקה הזו קיבלתי את חיי במתנה.

 

הוא הסביר לי שעליי לעבור ניתוח להוצאת הנגע ובגלל שאיתרנו אותו בשלב כה ראשוני לא יהיה צורך בטיפולים משלימים כמו הקרנות או טיפולי כימותרפיה. בניתוח שעברתי כרתו לי חלק קטן מהאונה השמאלית בריאה וכבר בצילום החזה הבא שעשיתי נראה היה שהכל בסדר. כשמגלים את הסרטן ריאה בשלב 1 ועוברים ניתוח רוב הסיכויים הם הבראה מוחלטת.

 

הימים שעברו בין הגילוי למועד הניתוח היו לא פשוטים בכלל. מאיה שלי היתה בפאניקה מוחלטת והפחד שחס וחלילה תמונת המצב תהיה שונה ושדווקא בניתוח יתגלו חדשות רעות נוספות, לא נותנת לך מנוח. יש לי שלושה נכדים, הקטן מביניהם רק בין ארבעה חודשים ולכל אלו שחושבים שכבר ראו הכל ועשו הכל בחיים – תמיד צריך לזכור שכל כך חשוב לבדוק מוקדם כי יש לנו למה להמשיך לחיות", מוסיף כרוסט.

 

"80% מחולי סרטן הריאה הם מעשנים כבדים, כיום או בעברם", מסבירה ד"ר שני שילה, מייסדת ומנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה. "היום, למרות כל ההתקדמות האדירה בטיפולים בתחום עדיין הסיכוי הטוב ביותר להבראה מסרטן ריאה הוא גילוי מוקדם. בשנים האחרונות אנו רואים מחקרים גדולים שתומכים בכך שאנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון, בגילאי 55 ומעלה שעישנו במשך 30 שנה קופסה ביום או במשך 15 שנים שתי קופסאות צריכים לעבור את בדיקת הסקר, בדיוק כמו שנהוג לנשים להגיע ולעבור בדיקת ממוגרפיה מגיל מסוים", מוסיפה ד"ר שילה.

 

"האבחון המוקדם יאתר את החולים בעודם בשלב מוקדם של המחלה, יאפשר להם לעבור ניתוח בזמן ולשנות את הסטטיסטיקה הנוראית בה מדי שנה מתים בישראל כ-2000 אנשים כתוצאה מהמחלה הזו. כעמותה הפועלת בשנים האחרונות בנושא אבחון מוקדם ערכנו בשנה האחרונה פיילוט של 100 בדיקות סקר בשיתוף עם רשת המרכזים הרפואיים אסותא. שלום היה הראשון שאותר ונותח במסגרת הפיילוט.

 

"איתור מוקדם של סרטן הריאה בשלב מוקדם באמצעות בדיקת "סי.טי נמוך עצמה", היא האפשרות היחידה לשנות את מאזן האימה ולהגדיל את הסיכוי של מאות חולים מדי שנה להירפא ולהינצל", מדגישה ד"ר שילה.

 

הבדיקה כבר נמצאת בשימוש בתכנית המדיקייר האמריקאית ועתידה להיכנס לשימוש באירופה לאחר שמחקר ה'נלסון' שפורסם לפני כשנה (מחקר הולנדי רב משתתפים) מצא ששימוש בבדיקת הסקר מפחיתה את התמותה מסרטן ריאה עד 40% אצל נשים ו-26% בקרב גברים בשל העובדה שהיא מאתרת אצל אותה אוכלוסייה שבסיכון את המחלה בשלב מוקדם. כיום הבדיקה זמינה בישראל באופן פרטי באמצעות מספר מכונים ומרכזים רפואיים ברחבי הארץ.

 

בתאריך ה-8.12.19 יתקיים הכנס השנתי של העמותה הישראלית לסרטן ריאה במלון דניאל בהרצליה.

הכנס מיועד למטופלים ובני משפחותיהם ויכלול הרצאות בנושא התמודדות עם המחלה. לפרטים נוספים ולהרשמה לכנס

 

בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים