שתף קטע נבחר

הרס בביתו של מוראלס, מקסיקו מציעה לו מקלט

לא ידוע היכן נמצא נשיא בוליביה, שבלחץ הצבא התפטר אמש אחרי 14 שנות שלטון. חמושים פרצו לביתו, הוא טוען: "זו הפיכה, רוצים לעצור אותי". אוטובוסים ובתים הוצתו בלה פאס, רעולי פנים כבשו את שגרירות ונצואלה: "חשש מטבח". הצבא ברחובות, 20 פקידי ממשל ברחו לשגרירות מקסיקו

מתנגדיו של נשיא בוליביה הפורש אבו מוראלס, שהתפטר אמש בלחץ הצבא אחרי 14 שנות שלטון, חגגו לפנות בוקר (יום ב') ברחובות את מה שנראה כהסתלקותו מהזירה הפוליטית. הם צפרו במכוניותיהם וירו זיקוקים, מציינים את מה שבעיניהם הוא ניצחון הדמוקרטיה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הרס בביתו של נשיא בוליביה הפורש אבו מוראלס חמושים פרצו הרסו קוצ'במבה (צילום: AP)
ההרס בביתו של מוראלס הלילה(צילום: AP)

הפגנות נגד נשיא בוליביה אבו מוראלס התפטר (צילום: רויטרס)
אש בהפגנה נגד הנשיא המתפטר(צילום: רויטרס)

הפגנות נגד נשיא בוליביה אבו מוראלס התפטר (צילום: רויטרס)
העיתון השעה את פעילותו: "גל טרור". לה פאס(צילום: רויטרס)

"אנחנו חוגגים את העובדה שבוליביה חופשייה", צהל אחד המפגינים ליד ארמון הנשיאות. לואיס פרננדו קמאצ'ו, ממנהיגיה הבולטים ביותר של תנועת המחאה נגד מוראלס, הכריז: "נתנו שיעור לעולם, מחר בוליביה תהיה מדינה חדשה".

 

אלא שרבים אחרים – בהם מוראלס עצמו – רואים בהתפתחויות אמש חזרה לעידן אפל של הפיכות צבאיות באמריקה הלטינית. מוראלס, שלא ידוע היכן הוא נמצא כעת, התפטר אמש רק אחרי שמפקד הצבא, הגנרל וויליאמס קלימן, קרא לו לפרוש כדי לאפשר את חזרת השלום והיציבות לבוליביה.

 

הלילה לא ניכרו סימנים לכך שהצבא עצמו חותר לתפוס את השליטה, אולם מומחים מזהירים כי התרחשות כזו אפשרית בהינתן הוואקום השלטוני שנוצר: מלבד מוראלס התפטרו גם סגנו, ראש הסנאט ונשיא בית הנבחרים, ולפיכך לא מאויש כעת שום תפקיד המוזכר בחוקה ככזה שבעליו יכולים להתמנות למנהיג הזמני בהיעדר נשיא.

הפגנות נגד נשיא בוליביה אבו מוראלס התפטר לואיס פרננדו קמאצ'ו ממנהיגי המחאה (צילום: רויטרס)
לואיס פרננדו קמאצ'ו מוביל הפגנת אופוזיציה נגד מוראלס(צילום: רויטרס)

הפגנות נגד נשיא בוליביה אבו מוראלס התפטר לואיס פרננדו קמאצ'ו ממנהיגי המחאה (צילום: רויטרס)
קמאצ'ו עם תומכיו: "נתנו שיעור לעולם"(צילום: רויטרס)
הפגנות נגד נשיא בוליביה אבו מוראלס התפטר (צילום: רויטרס)
ניקרגואה מאשימה: "פאשיסטים". מתנגדי מוראלס, הלילה(צילום: רויטרס)

במהלך הלילה החלו להופיע סיורים של הצבא ברחובות לה פאס, אחרי שמהומות נרשמו בבירה ובעיר אל-אלטו הסמוכה לה. בין השאר הוצתו בתיהם של אישים בכירים והועלו באש כלי רכב רבים, בכלל זה אוטובוסים.

 

אחד האנשים שדיווחו כי ביתם נשרף הוא ואלדו אלבראסין, ממובילי המאבק למען התפטרות מוראלס: לטוויטר הוא העלה סרטון שבו נראה ביתו בוער, לדבריו אחרי שאנשי מפלגתו של הנשיא הפורש הציתו אותו. במשרדי עיתון הנחשב לביקורתי מאוד נגד מוראלס נתלתה הודעה שלפיה לנוכח "גל הטרור" השוטף את לה פאס משעה העיתון את פעילותו.

 

מנגד השתלטו הלילה בלה פאס רעולי פנים על שגרירות ונצואלה, שהמשטר הסוציאליסטי שלה הוא בעל בריתו של מוראלס. דובר שגרירות ונצואלה כתב כי רעולי הפנים שפרצו למקום מצוידים בחומרי נפץ: "לכולנו שלום כרגע, אבל הם רוצים לחולל טבח, עִזרו לנו".

 

המשטרה: אין שום צו מעצר

מוראלס, נזכיר, התפטר אמש אחרי שבועות של מחאה עממית נגדו בעקבות הטענה לזיופים בבחירות, שבהן הוכרז כמנצח. בבחירות שנערכו בחודש שעבר התמודד מוראלס מול הנשיא לשעבר קרלוס מסה, והצפי היה שלראשונה מאז עלייתו לשלטון ייגרר מוראלס לסיבוב שני.

 

בתחילה אכן הצביעו התוצאות על כך שהוא מוביל על מסה בפחות מ-10% – הרף שאליו צריך מועמד להגיע כדי לנצח כבר בסיבוב הראשון לפי חוקת בוליביה – אבל אז הפסיקה לפתע ועדת הבחירות לעדכן בתוצאות, וכששבה לעדכן אותן אחרי שעות ארוכות התקרב לפתע מוראלס לפער הזה וחצה אותו. לבסוף הוכרז רשמית כמנצח בבחירות, עם פער של 10.57% ממסה.

מפגינים חוגגים את התפטרותו של נשיא בוליביה  (EPA)
מפגינים חוגגים את התפטרותו של נשיא בוליביה (EPA)

  ()

אתמול קבע ארגון מדינות אמריקה כי בבחירות היו אי-סדרים חמורים, ובבוקר עוד הודיע מוראלס כי הוא מסכים לערוך בחירות חדשות במקום אלה שב"גניבתן" הוא מואשם, אולם בערב, אחרי שמפקד הצבא קרא לו לפרוש, התייצב הנשיא מול המצלמות והודיע שכך יעשה. בנאום ההתפטרות הצהיר מוראלס כי הוא פורש משום שמחובתו לחתור לשלום, אבל גם טען שמדובר בהפיכה.

 

מאוחר יותר, בלילה, צייץ בטוויטר שלמשטרה יש צו מעצר "בלתי חוקי" נגדו וש"כנופיות אלימות" תקפו את ביתו. מפקד המשטרה אמר בתגובה כי אין שום צו מעצר נגד מוראלס. מנגד, דווח כי חמושים אכן פרצו לביתו הפרטי של מוראלס בקוצ'במבה וזרעו בו הרס.

 

20 ברחו לשגרירות מקסיקו

פרישתו של מוראלס, מסמלי השמאל והשורד האחרון מגל המנהיגים הסוציאליסטים ששטף את דרום אמריקה בעשור שעבר, צפויה להשפיע גם על המתרחש במדינות אחרות באזור, והיא באה בתקופה שבה מנהיגי שמאל חזרו לשלטון במקסיקו ובארגנטינה. כמה מבעלי בריתו של מוראלס באמריקה הלטינית גינו את השתלשלות האירועים והגדירו אותם "הפיכה", בהם נשיא ונצואלה ניקולס מדורו והנשיא הנבחר של ארגנטינה אלברטו פרננדס.

 

שר החוץ של מקסיקו מרסלו אברארד הודיע כי ארצו תציע למוראלס מקלט מדיני אם יזדקק לו. לדברי מקסיקו, כ-20 מאנשי הזרוע המבצעת והזרוע המחוקקת של בוליביה ברחו לשגרירות מקסיקו בלה פאס וזוכים בה כעת למקלט. גם ניקרגואה התייצבה לימינו של מוראלס, הכריזה כי בבוליביה התרחשה "הפיכה" וטענה כי ההתנהלות שנרשמה בה "פאשיסטית".

 

מוראלס, בן 60, הוא הנשיא בעל הכהונה הארוכה ביותר בתולדות בוליביה והנשיא הראשון של המדינה שמוצאו ילידי. גם כיום הוא זוכה לפופולריות רבה בארצו, אולם פחותה מזו שלה זכה בעבר. רבים מאשימים את מוראלס בשחיתות וכועסים על סירובו לפרוש מהתפקיד אף שחוקתה של המדינה הדרום-אמריקנית אוסרת עליו להתמודד על עוד כהונה.

נשיא בוליביה אבו מוראלס התפטר נשיא ונצואלה ניקולס מדורו (צילום: רויטרס)
שריד מהגל הסוציאליסטי. מוראלס עם נשיא ונצואלה מדורו(צילום: רויטרס)

 

 

חוקת בוליביה מ-2009 מגבילה את כהונת הנשיא לשתי כהונות רצופות בלבד. בשנת 2016 נערך משאל עם, ובו הצביעו האזרחים נגד בקשתו של מוראלס להסיר את מגבלת הכהונות הרצופות, אבל ממשלתו סירבה להכיר בתוצאות. בית המשפט העליון, העמוס בנאמני מוראלס, קבע כי שמורה לו הזכות להתמודד על עוד כהונה.

 

מוראלס נחשב למי שהביא לבוליביה יציבות כלכלית בעשור האחרון והעביר אותה תהליך משמעותי של תיעוש, אולם מאידך הוא מואשם גם בהתנהלות שנעשית יותר ויותר אוטוריטרית, ולאחרונה יש סימנים שלפיהם הכלכלה המקומית נקלעת לקשיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ההרס בביתו של מוראלס, הלילה
צילום: AP
מומלצים