שתף קטע נבחר

פסיקה דרמטית: מדינות האיחוד האירופי מחויבות לסמן את תוצרת ההתנחלויות

בית הדין של האיחוד האירופי פסק כי כל 28 מדינות האיחוד מחויבות לסמן את תוצרת ההתנחלויות מהגדה המערבית, ממזרח ירושלים ומרמת הגולן. בישראל החלו בקמפיין מדיני נגד יישום הפסיקה, שלא ניתן לערער עליה מבחינה משפטית

בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג פסק הבוקר (יום ג') כי כל 28 מדינות האיחוד האירופי מחויבות לסמן את תוצרת ההתנחלויות מהגדה המערבית, ממזרח ירושלים ומרמת הגולן ולציין שמדובר בתוצרת מ"התנחלות ישראלית". מדובר בערכאה עליונה שאין אפשרות לערער על החלטותיה.

 

משרד החוץ ושגרירויות ישראל באירופה החלו בקמפיין מדיני מואץ כדי לשכנע את חברות האיחוד שלא ליישם את הפסיקה, תוך אזהרה שליישומה יהיו השלכות על היחסים עם ישראל.

 

בישראל חוששים שהפסיקה תיתן דלק לתנועת ה-BDS ולארגוני דה-לגיטימציה לדרוש מהמדינות יישום מלא של הנחיות נציבות האיחוד האירופי משנת 2015 לסמן את תוצרת ההתנחלויות ככזו – יישום שהיה מוגבל מאוד ונעשה במספר קטן מאוד של מדינות. בנוסף חוששים בישראל כי תנועת ה-BDS תנצל את התקדים כדי לקרוא למדינות נוספות בעולם מחוץ לאירופה לסמן את תוצרת ההתנחלויות.

 

הפסיקה באה בעקבות עתירה שהגיש יקב פסגות מהמועצה האזורית בנימין לבית המשפט המנהלי בצרפת נגד הנחיית הנציבות. בעתירה טענה הנהלת היקב בין היתר כי ההנחיה נוגדת את החוקה הצרפתית. בית המשפט הצרפתי קיבל את הטענות, ובהתאם הורה למשרד הכלכלה הצרפתי להקפיא את יישום ההנחיות ולא לסמן יותר מוצרים מהשטחים עד להודעה חדשה, זאת בניגוד להחלטות קודמות בנושא. ואולם, מכיוון שמדובר ברגולציה אירופית, בית הדין הצרפתי העביר את הנושא להכרעת בית הדין האירופי לצדק, שמקום מושבו בלוקסמבורג.

 

יקב פסגות (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
יקב פסגות(צילום: עפר מאיר)

במשרד החוץ ניסו להשפיע על יקב פסגות למשוך את העתירה, בנימוק שמדובר במהלך מסוכן מאוד שיש לו השלכות רוחביות מרחיקות לכת, וכי בניגוד להנחיות הנציבות, שהן מסמך פרשני שכל מדינה יכולה לתרגם אותו כרצונה, כאן מדובר בפסיקה שיפוטית שהיא אוטומטית ורוחבית, ולא משאירה שיקול דעת למדינות החברות.

 

"למנוע הטעיית צרכנים"

בית הדין קבע כי הצגתם של מוצרי מזון עם אינדיקציה שמקורם במדינת ישראל, כאשר מקורם למעשה בשטחים שמעמדם הבינלאומי שונה מזה של ישראל - שנכבשו על ידי מדינת ישראל ונתונים לסמכות שיפוט מוגבלת מצידה, ככוח כובש במסגרת החוק ההומניטרי הבינלאומי - עלולה להטעות את הצרכנים. בית הדין קובע שסימון מקורו של המוצר הוא חובה במסגרת הנחיות נציבות האיחוד האירופי, כדי למנוע הטעיה של הצרכנים וכדי שיידעו שמדינת ישראל היא הכוח הכובש באותם שטחים, ולא ישות ריבונית.

 

מהאיחוד האירופי נמסר בתגובה לפסיקת בית הדין: "עמדת האיחוד האירופי בנושא לא השתנתה. הפיקוח והאכיפה על יישום נכון של כללי האיחוד האירופי ביחס לציון מקור הם מתפקידם של המדינות החברות באיחוד. פסיקת בית המשפט אינה נוגעת למוצרים מישראל עצמה, שלה קשרי מסחר מועדפים עם האיחוד האירופי המבוססים על הסכם ההתאגדות האירופי-ישראלי, הקובע כי מוצרים שמקורם בישראל, בגבולותיה המוכרים בינלאומית, נהנים ממכס מועדף עם כניסתם לאיחוד האירופי. מצב זה יישאר ללא שינוי.

 

"לאיחוד האירופי יש עמדה ידועה וארוכת שנים כי לא יכיר בשינויים בגבולות ישראל שלפני 1967, מלבד אלה שעליהם הסכימו הצדדים בסכסוך הישראלי-פלסטיני, והוא רואה בהתנחלויות שטחים כבושים בלתי חוקיים על פי החוק הבינלאומי. האיחוד האירופי חוזר על מחויבותו הבסיסית לביטחון ישראל. האיחוד האירופי אינו תומך בשום צורה של חרם או סנקציות נגד ישראל, ודוחה ניסיונות של קמפיינים של מה שמכונה תנועת ה-BDS לבודד את ישראל".

 

"מזכיר תקופה אפלה בהיסטוריה"

ביקב פסגות הגיבו להחלטת בית הדין האירופי ומסרו כי היא "מעודדת החרמת מוצרים ישראלים ודה לגיטימציה נגד מדינת ישראל. היא גם נגועה באפליה, במוסר כפול ובצביעות קשה".

 

מנכ"ל היקב, יעקב ברג אמר: "יקב פסגות גאה על תרומתו למאבק נגד החלטה זו שמחזירה את העולם לאחור, ומתכוון להמשיך להילחם בה. אנו מעודדים מהתמיכה לה זכינו בקרב הגורמים הרלוונטיים בישראל ובארצות הברית כולל במחלקת המדינה, בסנאט ובקונגרס. ראינו בפועלנו זה שליחות גדולה כישראלים וכיהודים".

 

גם בהתיישבות ביו"ש תקפו בחריפות את ההחלטה. לדברי אלי שבירו, ראש העיר אריאל, "שוב אנו פוגשים את צביעות האיחוד האירופי. אני קורא לראש הממשלה ולהנהגה המדינית לפעול לביטול ההחלטה בהקדם. יחד עם זאת אנו נמשיך לייצר באריאל בירת השומרון ולייצא לרחבי העולם. אנו גאים במוצרים היוצאים מאזורי התעשיה שלנו, מהעבודה משותפת המהווה גשר לדו קיום ולתרומה לכלכלה הלאומית".

 

ראש מועצת הר חברון יוחאי דימרי: "סימון המוצרים הישראלים מזכיר תקופה אפלה בהיסטוריה הלא רחוקה שהתרחשה על אדמת אירופה. על ממשלת ישראל לפעול בכל הכלים ולהרחיק את האירופאים שפוגעים בכל סיכוי לשלום. אני קורא לראש הממשלה ולשר הכלכלה לצאת בתגובה בקמפיין עידוד לרכישת מוצרים מיהודה ושומרון שיחזק את בעלי העסקים".

 

ראש המועצה האזורית גוש עציון שלמה נאמן: "אני לא יודע מה האיחוד האירופי יותר - מנותק מהמציאות או מנסה לייצר מציאות בה יהודים שוב מסומנים בטלאי צהוב כמו באירופה של לפני 80 שנה. אנו אומרים בקול ברור: יהודה ושומרון הם חלק ממדינת ישראל וקריאתנו לממשלה שלנו לקבוע זאת בחוק החלת הריבונות. קריאה זו מופנית לא פחות גם לרב אלוף במילואים בני גנץ - בניסיונך להקים ממשלה בישראל תשמיע את ההסכמה החד משמעית של מפלגתך בהחלת הריבונות על בקעת הירדן".

 

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון: "האיחוד האירופי שחרט על דגלו את השלום והדו קיום, דווקא הוא מבקש בצביעות גדולה, לסמן ולפגוע דווקא באיזורי התעשייה ביו"ש, שבהם עובדים זה לצד זה ישראלים ופלסטינים. מדינת ישראל כולה ואיתה ההתיישבות והתעשייה ביהודה ושומרון, ימשיכו לפרוח על אפם ועל חמתם של האנטישמים בחליפות".

 

בהודעת מועצת יש"ע נמסר: "החלטת בית הדין האירופי אינה שווה את הנייר עליה היא כתובה. זוהי החלטה צבועה, הנובעת מאנטישמיות מהזן הנחות ביותר ואנו מגנים אותה בכל תוקף. סיימנו לסמן את זהותנו כתושבי מדינת ישראל - ולא נעשה זאת שוב. ההחלטה לסמן מוצרים המיוצרים ביהודה, שומרון ובקעת הירדן היא פגיעה בערביי האזור ובכל תושבי מדינת ישראל. מי שמחרים את מוצרי יהודה ושומרון מחרים גם את הפועלים הערבים, אשר מתפרנסים וחיים מעבודתם בחקלאות ובתעשייה באזור. אנו קוראים למשרד החוץ, למשרד לעניינים אסטרטגיים ולמשרד ראש הממשלה לפעול בחריפות על מנת לבטל את ההחלטה".

 

מחזיק תיק יחסי החוץ של מועצת יש"ע וראש המועצה המקומית אפרת, עודד רביבי, הגיב בחריפות להחלטה: "בית הדין בהחלטתו הוציא לפועל פיגוע ביחסים הכלכליים שבין ישראלים לפלסטינים. כל מי שמבקר באזור שלנו יראה אזורי מסחר ותעסוקה משותפים, הסימון שנועד לעודד חרם יפגע קודם כל בעסקים המשותפים הללו. עשרות אלפי פלסטינים שנהנים מתנאי עבודה, שכר הולם וידע מקצועי במפעלים השונים ביו"ש הם הנפגעים הראשונים. עצוב שמתוך חוסר ידע, חוסר בקיאות וחוסר רצינות בוחרים בבית הדין האירופי לפגוע ביחסים הטובים ובאיכות החיים שהולכים ונרקמים ביהודה ושומרון. אני מצפה מהממשלה לפעול בכל דרך דיפלומטית וציבורית לגרום למי שצריך לחזור בו מההחלטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הכרעה על סימון מוצרים מההתנחלויות
צילום: AP
מומלצים