שתף קטע נבחר

תיעוד מאיראן: מפגינים הציתו מבנה של הבנק המרכזי

המחאה ברפובליקה האיסלאמית נגד העלאת מחירי הדלק מתפשטת חרף התעלמות כלי התקשורת המקומיים. המפגינים צועקים "לא עזה ולא לבנון" וקוראים קריאות נגד חמינאי. בדרום המדינה נהרג מפגין במהומות, עיראק סגרה את הגבול בהוראת טהרן

 

  

המחאה באיראן, שהחלה בעקבות החלטת הממשלה להעלות את מחירי הדלק, מעלה הילוך חרף ניסיונות המשטר להשתיקה. לפי תיעוד שפורסם ברשת "סקיי ניוז" בערבית, מפגינים הציתו היום (שבת) מבנה של הבנק המרכזי של איראן בעיר בהבהאן שבמחוז חוזיסטאן בדרום-מערב המדינה. עוד דווח, כי כוחות הביטחון פתחו באש במטרה לפזר את ההפגנה. כמו כן, סוכנות הידיעות האיראנית ISNA דיווחה שאדם נהרג בהפגנות בעיר סירג'אן שבדרום המדינה.

 

פעילים ברשתות החברתיות דיווחו על ניסיונות המשטר לחסום את הגישה אליהן, והתקשורת באיראן כמעט לא מתייחסת לאירועים. כך למשל, באתר של ערוץ הטלוויזיה האיראני בשפה הערבית, "אל-עאלם", הכותרת הראשית היא תחזית מזג האוויר בסוריה, וזו שאחריה מדברת על "גינוי הטרור הציוני בדמשק ובעזה" ועל השלכות חיסולו של בהא אבו אל-עטא. בסוכנות הידיעות האיראנית "אירנא" כתבו כי "מספר פורעים תקפו מצבור דלק גדול וניסו להצית אותו". בדיווח בטלוויזיה האיראנית נאמר כי "כלי תקשורת זרים מנסים להעצים את האירועים, בניסיון להציג את המצב כמתוח ואלים".

שריפה של ה בנק המרכזי ב איראן ()
"לא עזה ולא לבנון". הצתת מבנה של הבנק המרכזי באיראן

 

 

תחנות דלק בטהרן (צילום: EPA)
תחנות דלק בטהרן. לראשונה מ-2015 הוגבל השימוש(צילום: EPA)

מחאה באיראן ()
מחאה באיראן. המועצה הכלכלית העליונה תתכנס

בתיעודים שהתפרסמו באינטרנט חרף הגבלת פעילויות הרשתות החברתיות, נראים מפגינים קוראים "לא עזה ולא לבנון, ניתן את נשמתנו למען איראן". המפגינים קראו קריאות גם נגד המשטר האיראני ונגד המנהיג העליון, עלי חמינאי, ומחו נגד "בזבוז כספי איראן על פלסטין ולבנון". בעיר משהד, שנחשבת לבעלת חשיבות דתית גבוהה, קראו המפגינים: "עד מתי הכספים שלנו יילכו לכיסים של עזה ולבנון?". לפי הדיווחים, אלפי מפגינים יצאו למחות בכמה מוקדים ברחבי איראן.

 

ראש העיר סירג'אן הודה שמפגין נהרג במהלך המהומות, אך ציין כי לא ברור אם הוא נורה או לא. הוא הוסיף שמפגינים נוספים נפצעו במהלך המהומות. לדבריו, "לכוחות הביטחון לא היה אישור לירות. הותר להם רק לבצע ירי אזהרה, וזה מה שהם עשו". הוא הוסיף שההפגנה עצמה הייתה "רגועה", אך נוצלה על-ידי מתפרעים ש"הרסו את הרכוש הציבורי, פגעו בתחנות דלק ורצו גם לגשת למחסנים המרכזיים של חברת הנפט המרכזית ולהצית אותם".

מחאה באיראן ()
חסימות כבישים באיראן. המחאה מתפשטת

תחנות דלק בטהרן (צילום: EPA)
תחנות דלק בטהרן(צילום: EPA)

תחנות דלק בטהרן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לפי הדיווחים, ההפגנות בסירג'אן היו "משמעותיות", וניסיונות ההצתה נבלמו רק בהתערבות המשטרה, משמרות המהפכה והמיליציה בסיג', המקבילה האיראנית למשמר האזרחי. גם אתמול דיווחו גולשים איראנים בטוויטר על התנגשויות אלימות בין כוחות הביטחון לבין מפגינים, שהובילו לפצועים והרוגים, אך אף גורם רשמי באיראן לא אימת את הדיווחים.

 

בתוך כך, גורם ביטחוני עיראקי ודיפלומט איראני אמרו היום לסוכנות הידיעות רויטרס שעיראק סגרה את מעבר הגבול הדרומי שלמצ'ה שבינה לבין איראן. לפי הגורם העיראקי, טהרן דרשה את סגירת המעבר בעקבות מחאות הענק והמהומות בשתי המדינות. לפי המקורות, הגבול יישאר סגור למעבר אנשים עד להודעה חדשה, אך יישאר פתוח למעבר סחורות.

תחנות דלק בטהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המועצה הכלכלית העליונה של איראן צפויה להתכנס לישיבת חירום בעקבות המחאה הרחבה נגד העלאת המחירים. התובע הכללי באיראן, מוחמד ג'עפר מונתזרים, אמר כי "ההחלטה לשנות את ערך הדלק מבוססת על החוק ועל דעות מומחים. אנשים שרוצים לפגוע בביטחון ניצלו את התנאים הנוכחיים כדי לזרוע סכסוכים ולהפר את הסדר הציבורי. אנחנו קוראים לעם האיראני להתרחק מאותו מיעוט עברייני ולא לפגוע ברכוש הציבורי".

 

יש לציין, כי לצד עליית המחירים, ממשלת איראן הודיעה בלילה שבין חמישי לשישי גם על הגבלת השימוש בדלק לראשונה מאז שנת 2015. ההגבלות החדשות קבעו מכסה חודשים של 60 ליטרים דלק לכל רכב פרטי, בעלות של 15 אלף ריאל (כ-1.24 שקלים) לליטר, עלייה של 5,000 ריאל. למוניות ואמבולנסים המכסה גדולה יותר - עד 500 ליטר. כל ליטר נוסף מעבר למכסה יעלה 30 אלף ריאל.

 

 

יש לציין, כי למרות מצבורי הנפט הגדולים במדינה, איראן מתקשה לעמוד בביקוש המקומי לדלק בשל הסנקציות הבינלאומיות. למעשה, ההחלטה הגיעה לאחר חודשים של ספקולציות על קיצוב אפשרי, אחרי שארה"ב פרשה בשנה שעברה מהסכם הגרעין והטילה סנקציות על תעשיית הנפט החיונית של איראן ועל מגזרים אחרים.

 

אתמול דיווחו גורמים לא רשמיים במדינה על אלפי מפגינים שחסמו כבישים וצמתים ראשיים - אך בשל האיפול הכבד של המשטר, סוכנויות ידיעות מערביות וכלי התקשורת לא הצליחו לאמת את המידע. כמו כן, כלי התקשורת הממלכתיים המעיטו גם אתמול בדיווחים על היקף ההפגנות, שהתפשטו אתמול ממשהד שבצפון-מזרח המדינה - ועד שיראז ואהווז.

 

ברשתות החברתיות הופצו אתמול צילומים שבהם ניתן לראות עשרות שוטרים רכובים על אופנועים נעים לעבר מאות המפגינים שחסמו את הרחובות. הצילומים ממשהד תיעדו את המפגינים קוראים ישירות נגד הנשיא חסן רוחאני: "תתבייש בעצמך ותניח לאיראן, אתה דיקטטור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצתת מבנה של הבנק המרכזי. מצבורי הנפט לא מספיקים
מומלצים