שתף קטע נבחר

מחקר: הלובסטרים בשמורה הימית גדולים ורבים יותר

הלובסטר הישראלי "סיגל" נמצא זה מספר שנים בסכנת הכחדה בגלל דיג יתר. כחלק מהמאבק להצלתו, מגלה מחקר חדש, כי הימצאותו של הזן בשמורה מוגנת בראש הנקרה-אכזיב מסייעת להגנתו, שימורו ולגידולו הטבעי

הלובסטר הישראלי "סיגל" משגשג בשמורת הטבע הימית: מחקר של פקח רשות הטבע והגנים, אייל מילר, שנערך במסגרת עבודת התזה שלו באוניברסיטת חיפה בשיתוף רשות הטבע והגנים, מצא כי לובסטרים החיים בשמורת הטבע הימית ראש הנקרה-אכזיב גדולים יותר ב-8% מאשר אלה החיים לחופי ישראל האחרים, וגם הצפיפות והשכיחות שלהם גדולה יותר.

 

 

הסרטן כפן גושמני (Scyllarides latus) הוא הסרטן הגדול ביותר בחוף הים תיכוני של ישראל ומהגדולים בים התיכון. הכפן הגושמני הוא מין סרטן הנחשב ללובסטר הישראלי שזכה לשם "סיגל". בעבר היה נפוץ בבתי גידול סלעיים בכל הים התיכון ובמזרח-מרכז האוקיינוס האטלנטי. אולם ברוב האזורים, כולל בחופי ישראל, אוכלוסיותיו הצטמצמו בשנים האחרונות בגלל דיג יתר, על אף היותו ערך טבע מוגן בישראל. למרות האיסור לדוג אותו, והיותו בסכנת הכחדה, דייגים נהגו לדוג אותו גם בשמורות טבע, וה"סיגל" היה אורח קבוע בתפריט של מסעדות יוקרה. מטרת המחקר הייתה לבדוק האם שמורות ימיות מסייעות לשימור המין.

 

במזרח הים התיכון ניתן למצוא את הכפן הגושמני במים רדודים, בבתי גידול עם מצע סלעי המכילים כוכים ומערות, המאפיינים את הים בצפון ישראל בכלל ואת שמורת ים ראש הנקרה בפרט. הפקח מילר ביצע תצפיות בשמורת ראש הנקרה-אכזיב (השמורה הקטנה), והשווה אותה לתצפיות שערך מול חופי נהריה. הכפן הגושמני הוא פעיל בלילה ובמהלך היום הוא שוהה בכוכים ומערות בסלע ללא תנועה, בעומקים שבין 3 ל-30 מטר בקירוב.

 

לובסטרים בשמורה הימית ראש הנקרה-אכזיב (צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)
קבוצת לובסטרים(צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)

לובסטרים בשמורה הימית ראש הנקרה-אכזיב (צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)
נמצאים בעומק של עד כמה עשרות מטרים(צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)

 

השנה הוכרזה השמורה הגדולה ראש הנקרה. השמורה בה בוצע המחקר קיימת מ־1968, וידועה כשמורת אכזיב. מספר הלובסטרים הממוצע בשמורה בשעת חיפוש עמד על 8.8 פרטים. לעומת זאת, מול חופי נהריה הצליח הפקח לאתר רק שני פרטים בממוצע בשעת חיפוש. בנוסף, ההסתברות למצוא ביחידת זמן קבועה לובסטרים בשמורה לעומת הים מול חופי נהריה הייתה גדולה פי 2 עד פי 6 במועדים שונים. כמו כן, הצפיפות שלהם בשמורה הייתה גדולה יותר. על 150 מ"ר שטח שנסרקו הצליח החוקר לזהות ממוצע של בין 0.67 ל-6 פרטים ליחידת שטח בתוך השמורה. מחוץ לשמורה הצפיפות הממוצעת עמדה על 0.33 עד 0.75. "בתוך השמורה מצאנו לפעמים 17-15 פרטים, אחד על השני. מחוץ לשמורה מצאנו רק פרטים בודדים", אמר מילר.

 

אם לי די בכך, הלובסטרים בשמורה היו גדולים יותר. אורך הגוף של הפרטים בשמורה היה ארוך יותר באופן מובהק ב־8% בקירוב. "לא ציפינו שיהיה הבדל מובהק בגודל", אמר מילר.

לובסטרים בשמורה הימית ראש הנקרה-אכזיב (צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)
גדולים מהממוצע(צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)

לובסטרים בשמורה הימית ראש הנקרה-אכזיב (צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)
לובסטר בשמורה הימית(צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)

  

המחקר מוכיח את החשיבות של שמורות ימיות בשמירה על מיני בעלי החיים הימיים. רק לאחרונה הוועדה לשמירה על הסביבה החופית שבמנהל התכנון אישרה שתי תוניות לשמורות טבע חדשות - שמורת טבע ימית ראש כרמל שבמפרץ חיפה ושמורת טבע חוף נחל תנינים. השמורה המוכרזת תגן גם על עופות ים נדירים, יונקים ימיים וכן על מיני צבי הים, בהם צבי הים הירוקים הנדירים מאוד בישראל ומרבים לשהות באזור הכרמל.

 

בין בעלי החיים שנמצאו בתחום המתוכנן כשמורה ניתן למנות 36 מיני דגים, ביניהם כרומית ים תיכון, טריגונים המצויים בסכנת הכחדה ברחבי הים, מלפפון ים מסוג סינפטה ולמעלה מ־50 מיני ספוגים. למרות זאת יש עוד דרך ארוכה עד להכרזה על השמורה, והמחקר האחרון רק מוכיח שיש חשיבות גדולה בקידום שלה.

 

"המחקר לא בא ללמוד את הסרטן", אומר מילר, "הוא בא לבדוק הם השמורה מבצעת את התפקיד שלה, שמירה על מינים לאורך זמן. יש לשמורות טבע תפקיד קריטי בשמירה על מינים. שמורת טבע אמורה להגן על מינים מפני הכחדה, בעיקר מפני בני האדם. רוב היעלמויות המינים מתרחשות בגללנו, ותפקיד שמורת הטבע הוא למנוע את זה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים
לובסטר בשמורה הימית בצפון
צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים
מומלצים