שתף קטע נבחר

כך תעזרו לילדים לאכול קצת יותר בריא

הם אוהבים ממתקים ולא מוכנים לנסות מאכלים חדשים, אבל אפשר לגרום להם לעשות שינוי. איך תוכלו ללמד את ילדיכם על תזונה מאוזנת ולמה צריך לתת גם להם להחליט מה אוכלים ובעיקר כמה אוכלים?

כהורים יש לנו אחריות על ילדינו והיא כוללת גם הקניית הרגלי תזונה נכונים ופעילות הגופנית. השאלה היא איך בחיים עם כל כך הרבה שפע, גירויים, פיתויים, לחצים, צורך בסיפוק מידי ותוצאות מהירות, נצליח בכל זאת להטמיע בהם, בלי רגשות אשם ומצפון, הרגלים שיישאר איתם לעתיד ויאפשרו להם חיים מאוזנים.

 

מודל לחיקוי

תאפשרו לילדכם לאמץ מכם דפוסים טובים ע"י חיקוי ההתנהגויות שלכם. במקום להגיד להם תשתו מים תוודאו שאתם שותים מים. חשוב לכם שהם יעשו פעילות גופנית? תדאגו אתם להיות פעילים, יש לכך הרבה יותר משמעות אם רק אומרים או שגם מבצעים.

 

תנו להם דוגמה, והם יטעמו וינסו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנו להם דוגמה, והם יטעמו וינסו(צילום: shutterstock)
 

תכננו איתם את מחר

כמו שמלמדים אותם לסדר מערכת שעות למחר או שמכינים לוח לאיזה חוגים הולכים ומי אוסף מהמסגרות, אפשר להכין טבלאות ולרשום כמה כריכים הם צריכים כל יום, מה מורחים בהם, כמה שעות לומדים, האם מוסיפים ירק או פרי וכדומה.

 

זה יכול להפחית מתחים מיותרים בבקרים הלחוצים ובנוסף הילדים יודעים מה הם אוכלים באותו היום. אפשר לעשות את אותו הדבר בנוגע לארוחת הצהריים. התכנון עוזר גם לנו ההורים להיערך מבחינת הקניות הביתה, הפשרה של מוצרים והכנתם.

 

רעב מול שובע

שוחחו עם הילדים על מידת הרעב והשובע שהם חשים לפני ואחרי הארוחות. עזרו להם לבנות סרגל משלהם למידת הרעב או השובע שלהם וכך הם ילמדו להרגיש מתי נכון להם להתחיל לאכול או לסיים.

שולחן משפחתי (צילום: shutterstock)
ללמד אותם בגיל צעיר על כמויות וטעמים(צילום: shutterstock)
 

בגילאים הגדולים יותר תאפשרו להם לשים בעצמם את הכמות שהם חושבים שתשביע אותם באותה הארוחה ותשתדלו לא להתערב ולא להעיר להם. זכרו שאתם האחראיים על מה שנכנס ואיזה אוכל מכינים בביתכם, אך לא על הכמות הנאכלת, והרעיון הוא לאפשר להם בהדרגה לעשות את הבחירות שנכונות עבורם מבלי שמישהו חיצוני מכתיב להם את הכמויות.

 

נוע תנוע

אורח החיים היושבני של הילדים ושלנו מאלץ אותנו ליזום תנועה וצעדים. זה לא חייב להיות ספורט עצים, אלא לחפש הזדמנויות לצבירת צעדים: הליכה ברגל לבית הספר וחזרה, טיפוס במדרגות כשאפשר, ללכת לפארק, ללכת לחברים ברגל או באופניים, לחנות רחוק יותר מהמקום אליו אנחנו הולכים וכו', וכשמתאפשר ליזום פעילות גופנית משותפת. בסופו של יום הצעדים מצטברים ויש לכך תרומה בריאותית משמעותית.

 

פעילות ספורטיבית יכולה להיות מהנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעילות ספורטיבית יכולה להיות מהנה(צילום: shutterstock)
 

שתייה

נכון שכולם יודעים שהכי טוב לשתות מים, אבל כשיש בבית שתייה מתוקה, לרוב תהיה העדפה לשתות אותה ולכן אתם צריכים להחליט מה אתם מכניסים לבית שלכם ומה אתם מאפשרים לשתות אצלכם, להפעיל שיקול דעת, גמישות ומידתיות. אפשר להחליט שרק בסופי שבוע שותים מעט שתייה ממותקת או שרק אם יוצאים לאכול בחוץ - אתם תקבלו החלטה ותיישמו אותה.

 

ירקות

השתדלו שבכל ארוחה יהיו ירקות ותגוונו את המבחר. חתוכים, סלט, מבושלים, מוקפצים, מרקים. גם אם הילדים לא אוהבים כל כך ירקות המשיכו לחתוך ולהניח על שולחן האוכל וייתכן ועם הזמן הם יחלו לטעום ולנסות.

מים מגיל צעיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מים מגיל צעיר(צילום: shutterstock)

השף הצעיר

אז נכון שאתם אחרי יום עבודה וזה עלול לגרום לבלגן במטבח וזמן ההכנה יהיה קצת ארוך יותר, אך יחד עם זאת, אני מציעה לכם לאפשר ולעודד את ילדיכם לעזור לכם מדי פעם בהכנת הארוחות.

 

כמובן בהתאמה לגילאים שלהם תלמדו אותם לערבב, לשקול, לקלף, לחתוך, לבשל, והרווחים מכך הם רבים, זה זמן של ביחד, חשיפה למרקמים ומזונות שונים ובנוסף הם ישמחו לאכול ושאחרים יאכלו את מה שהכינו ויהיו גאים בכך.

 

לטווח הרחוק ככל שיגדלו הם ירצו להמשיך להתנסות וללמוד, ובסופו של דבר יוכלו להכין הכול לבד ולהקל עליכם במשימת הבישולים.

 

שולחן משפחתי (צילום: shutterstock)
אפייה ובישול ביחד זו חוויה משפחתית מחברת(צילום: shutterstock)

 

חלבונים

תוודאו שהם אוכלים חלבונים בכל ארוחה. לעיתים אני שומעת הורים שאומרים: 'בצהריים הוא אוכל רק פסטה, אבל לא נורא כי בערב הוא יאכל ביצה'. זה לא מספיק וצריך לבחון כל מקרה לגופו, אך שימו דגש על החלבון בתפריט היומי, הוא חשוב לגדילה, מספק לגוף סידן (מוצרי חלב) ברזל (בשר וקטניות) וללא כמות מספקת של חלבון התפריט איננו מאוזן.

 

ידע זה כח

תלוי בגיל הילדים אך רצוי כן לשוחח על אבות המזון, ויטמינים ומינרלים, מה מקבלים מכל דבר, מה יותר בריא ומה קצת פחות, מהו מזון טרי ומהו מזון מעובד. לא אסור או מותר ולא ספירת קלוריות. אפשר ביחד להסתכל על תוויות מזון ולעשות השוואות בין מוצרים ולהחליט ביחד איזה מוצר עדיף בהיבט התזונתי.

 

קניות הביתה

אתם מחליטים מה אתם קונים הביתה ולכן קחו בחשבון שמה שנקנה גם יאכל, לא תמיד אנחנו בבית ולא צריך או אפשרי להפעיל את משטרת התזונה ולכן הקניות לבית הן חלק משמעותי מאוד, אפשר להכין ביחד את רשימת הקניות תוך גמישות מסוימת של שני הצדדים.

 

שולחן משפחתי (צילום: shutterstock)
ידע זה כח(צילום: shutterstock)

הנגשה

על פי מחקרים ראו שככל שמזון מונגש יותר הוא נאכל יותר, אפשר לשטוף את הפירות והירקות שיהיו מוכנים לאכילה, לסדר את המזווה בהתאם למה שאנחנו מעדיפים שיאכל קודם, וכשהילדים חוזרים מהמסגרות השונות ואחר הצהריים מתחילים לחפש נשנושים, חתכו כמה פירות, אגוזים, שקדים וכדומה ותופתעו לגלות שזה יפחית את אכילת המזון המעובד, כגון חטיפים וממתקים.

 

ונסיים בנימה אופטימית, גם אם כרגע זה מרגיש לכם שהילדים לא ממש מתעניינים בתזונה נכונה ולא לגמרי מבינים מה אתם רוצים מהם, עם הזמן הדברים חודרים ומחלחלים להם פנימה ואתם נותנים להם כלים ודפוסי אכילה שיישארו איתם לעוד שנים רבות. אפשר להתחיל בהרגל אחד קטן ובהדרגה להוסיף עוד דברים. לטווח הרחוק הם יהיו אסירי תודה לכם שהייתם שם והשרשתם בהם הרגלים טובים לחיים.

 

מיכל חפץ , דיאטנית קלינית מוסמכת, מלווה תהליכי הרזייה ותזונה מאוזנת, שינוי והטמעת הרגלים נכונים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ארוחה משפחתית כדרך חיים
צילום: shutterstock
מומלצים