שתף קטע נבחר

השוטר שירה למוות בסלומון טקה יואשם בגרימת מוות ברשלנות

כמעט 5 חודשים אחרי שקצין משטרה ירה למוות בצעיר בן העדה האתיופית סלומון טקה, ירי שהוביל למחאה המונית, הוחלט מהו הסעיף שבו יואשם. "השוטר שלף אקדח, דרך, כיוון לעבר טקה - וירה לאספלט", נכתב בהחלטה. מפגינים: "ביזיון, דמו אינו הפקר". השוטר: "מאוכזב, אוכיח את חפותי"

 

 

המחלקה לחקירות שוטרים החליטה להגיש כתב אישום בגין גרימת מוות ברשלנות נגד הקצין שירה למוות בצעיר סלומון טקה (19). כך הודיע בצהריים (יום ג') פרקליטו של קצין המשטרה, בעוד משפחתו של המנוח מתעדכנת בפרטים במשרד המשפטים בירושלים. בהמשך נמסרה ההודעה גם לבני משפחת טקה ובאי כוחם.

 

עו"ד ציון אמיר, שמייצג את משפחת טקה, אמר אחרי הודעת מח"ש: "המשפחה קיבלה את זה קשה מאוד. ביקשנו להיחשף לחומרי החקירה כדי שנוכל לשפוט אם זו החלטה נכונה. המשפחה, מאופקת ואצילית, אמרה שמבחינתה מדובר ברצח ושהיא מרגישה שרצחו את סלומון פעם נוספת.

 

"ביקשנו לראות את חומר הראיות ובמשרד המשפטים אמרו שהם ישקלו את זה. המשנה לפרקליט המדינה הקשיב באורך רוח והסביר שהחלטות צריכות להתקבל לא מתוך לחץ ציבורי אלא מתוך בחינת הראיות".

 

פעילים שנכחו מחוץ למשרד המשפטים הגיבו בזעם: "אוחנה שר משפטים ביזיון, נמשיך להילחם עד שיהיה צדק". הם גם קראו: "הדם של סלומון טקה לא הפקר" ו-"אמיר אוחנה - בושה, שי ניצן - בושה, קרן בר מנחם - בושה". קצין המשטרה שירה בטקה אמר עם פרסום החלטת מח"ש: "אני מאוכזב מההחלטה אך נחוש להוכיח את חפותי".

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים ()
מחאת הפעילים מחוץ למשרד המשפטים, הבוקר

במשרד המשפטים ציינו כי ההחלטה בנוגע לקצין המשטרה שירה "התקבלה לאחר בחינת מכלול נסיבות האירוע, לרבות העובדה שהשוטר ביצע ירי שלא בהתאם לפקודות המשטרה, המוכרות לו היטב, ולא נקט חלופות מידתיות יותר שעמדו לרשותו. ההחלטה לקחה בחשבון את העובדה שהשוטר הותקף באבנים על ידי המנוח ונערים אחרים ואף נפצע באירוע, בטרם השתמש באקדחו, אך במכלול הנסיבות נמצא כי יש מקום להעמידו לדין".

 

לפי טיוטת כתב האישום, "רשלנותו של קצין המשטרה באה לידי ביטוי לפי החשד במספר היבטים שאלה עיקריהם: בכך שהשתמש בנשקו בדרך שיש בה כדי לסכן את חייו של המנוח, ולא הסתפק, לכל היותר, בירי אזהרה באוויר לצורך נטרול הסכנה שבפניה עמד; בכך שהירי בוצע בניגוד לפקודות המשטרה המחייבות בנושא ולנהלי המשטרה שאינם מתירים ירי לעבר הרצפה בנסיבות אלה. בכך שירה לעבר האספלט, שהוא משטח קשיח ושטוח שאין לירות לעברו, מחשש לנתזים העלולים לסכן חיי אדם; ובכך שלא ירה לכל היותר לעבר הקרקע החולית הסמוכה, שמיטיבה לעצור את תאוצת הקליע, ללא נתזים".

משפחתו של סלומון טקה יושבת שבעה (צילום: AFP)
הוריו של סלומון טקה מחזיקים את תמונתו(צילום: AFP)

במשרד המשפטים הדגישו כי "בניגוד לפרסומים שונים, לא נמצאה כל מצלמת אבטחה שכוונה במדויק לאזור התרחשות האירוע ותיעדה את רגע הירי - בין היתר כיוון שהירי עצמו בוצע בחזית בניין שבנייתו רק נסתיימה והוא טרם אוכלס. לפיכך, אין תיעוד של אירוע הירי עצמו, אף לא במצלמות הסמוכות, אלא רק של הרגעים שלפני הירי ולאחריו - ההליכה לעבר זירת הירי והמנוסה לאחר הירי - שתועדו במצלמות של הבתים הסמוכים לזירת הירי עצמה. למען הסר ספק גם נעשתה פנייה לעיריית חיפה ונבדקו כל המצלמות הרלוונטיות באזור, אך הבדיקה לא העלתה ממצאים נוספים".

 

לפי כתב החשדות, "קצין המשטרה הגיע לפארק ציבורי בקריית חיים במסגרת בילוי עם בני משפחתו: אשתו וילדיו, בני 8, 5 ותינוק בן כמה חודשים. באותה העת היו בפארק גם שלושה קטינים בני 16-14 שנפגשו עם קטין אחר כבן 13. בצאתם מהפארק סיפרה אשת הקצין לבעלה כי ראתה שהקטין בן ה-13 מוסר לנערים שטר כסף, שמעה אותם משוחחים עמו על תשלום נוסף, תוך איום לכאורה, והדבר עורר את חשדה. החשוד הורה לה להמתין עם ילדיהם ברחוב, בעוד הוא ניגש חזרה לפארק לבדוק את החשד לפיו הנערים מאיימים לכאורה על הקטין בן ה-13 ונוטלים את כספו.

 

"השוטר ניגש אל הקטין בן ה-13 שעמד בסמוך לנערים, הזדהה כאיש משטרה ושאל אותו על שאירע. הקטין אישר שמסר לנערים שטר בסך 50 שקל. השוטר פנה לנערים, הזדהה בפניהם כאיש משטרה תוך שהוא מציג תעודה משטרתית, והורה לאחד הנערים לרוקן את תכולת כיסיו. בשלב זה הצטרף סלומון טקה ז"ל אל הנערים ושאל את השוטר לזהותו ולפשר מעשיו. השוטר הזדהה שוב כאיש משטרה גם בפני המנוח והציג את התעודה המשטרתית, אך בתגובה טען בפניו המנוח כי התעודה מזויפת".

 

"קצין המשטרה חשש שהאירוע עלול להסלים" 

עוד צוין בכתב החשדות כי "בשלב זה, הנערים והמנוח החלו להקניט את החשוד ולקללו ובשלב מסוים, כאשר הבחינו כי הוא נושא אקדח, פנה המנוח לחשוד ואמר לו שלא מדובר באקדח אמיתי, תוך שהוא והנערים הולכים אחרי החשוד וממשיכים להקניטו ולקללו. קצין המשטרה החשוד, אשר חשש כי האירוע עלול להסלים, החליט לעזוב את הפארק והחל עושה דרכו לרחוב הסמוך. שניים מהנערים והמנוח המשיכו ללכת בצמידות אחריו והמנוח אף השמיע כלפיו אמירות מאיימות. החשוד התקשר למוקד 100 של המשטרה, הזדהה כאיש משטרה וביקש להזמין ניידת למקום תוך שציין שהוא מאוים.

 

"בשלב זה הבחין החשוד ברעייתו ושלושת ילדיו ממתינים בקרבת מקום, כ-25 מטרים משם. הוא החליט שלא להמשיך ולהתקרב אליהם, מחשש לשלומם, ונכנס לחנייה פתוחה של בית סמוך. בעודו בחניה, הרימו המנוח וחלק מהנערים אבנים. בתגובה, צעק החשוד לעבר הנערים והמנוח להשליך מידיהם את האבנים אך הם לא נענו לקריאותיו. המנוח ונער נוסף יידו אבנים לעבר החשוד, ושתי אבנים פגעו בשכם ימין שלו ובזרוע שמאל, וגרמו לו לחבלות - פצעי שפשוף ושטפי דם תת עוריים".

 

בכתב החשדות נגד הקצין נאמר כי "לפי בדיקות DNA, אחת האבנים שפגעו בחשוד הייתה אבן שצורתה משולשת, שממדי צלעותיה 15-8-12 ס"מ לערך. בתגובה, פסע החשוד מהחניה אל עבר מרכז הכביש, בעוד שניים מהנערים והמנוח עומדים מולו, במרחק של 4-3 מטרים לערך. בשלב זה, שלף החשוד את האקדח, דרך אותו, כיוונו לעבר הנערים והמנוח, במטרה להרתיעם, צעק לעברם להתרחק לאחור ומיד לאחר מכן, כיוון את אקדחו אל האספלט, במרכז הכביש, סמוך לשמאלו של המנוח ומעט לפניו, וירה יריה אחת, בודדת.

 

"אירועים אלה התרחשו תוך שניות בודדות. כפי שעולה מחומר הראיות, לרבות מהבדיקה הבליסטית וחוות הדעת של המכון לרפואה משפטית, מדובר בירי של כדור בודד, הקליע פגע באספלט, ובעקבות הפגיעה באספלט התפצל הקליע וליבת הקליע ניתזה היישר מהאספלט אל בית השחי של המנוח, חדרה אל גופו וגרמה למותו. המנוח החל לרוץ חזרה לכיוון הפארק, אך לאחר ריצה של כמה מטרים בודדים, התמוטט בעודו מדמם. אזרחים שחשו לזירה שניות לאחר הירי, לרבות שכנה שעיסוקה ברפואה דחופה, ביצעו החייאה במנוח, וצוותי רפואה שחשו למקום המשיכו במאמצי ההחייאה והמנוח הובהל לבית החולים, אך למרבה הצער, כל המאמצים להצילו עלו בתוהו".

 

בנוגע לרשלנות המיוחסת לקצין המשטרה נאמר כי "בחינה מדוקדקת של התיק הביאה את מח"ש למסקנה כי רשלנותו של קצין המשטרה באה לידי ביטוי בעיקר בכך שביצע ירי לעבר האספלט, ולא הסתפק, לכל היותר, בירי אזהרה באוויר לצורך נטרול הסכנה שבפניה עמד, והכול בניגוד לפקודות המשטרה המחייבות בנושא ולנוהלי המשטרה בנוגע לירי, שאינם מתירים ירי לעבר הקרקע, בנסיבות ובאופן בהם פעל החשוד".

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: יואב דודקביץ')
המחאה מחוץ למשרד המשפטים(צילום: יואב דודקביץ')

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: יואב דודקביץ')
(צילום: יואב דודקביץ')

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: יואב דודקביץ')
(צילום: יואב דודקביץ')

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: יואב דודקביץ')
(צילום: יואב דודקביץ')

"נודע לי שהוחלט להגיש כתב אישום נגד מרשי בגין גרימת מוות ברשלנות בכפוף לשימוע", סיפר עו"ד יאיר נדשי - פרקליטו של הקצין היורה. "כמו רבים בציבור אני חש מרשי שאלמלא המחאה הציבורית האלימה ששטפה את הארץ, לא היו בוחרים להעמידו לדין".

 

הוא הוסיף כי "מרשי עומד על טענתו לפיה פעל מתוך הגנה עצמית וללא כל כוונה לגרם התוצאה הטרגית. צירוף נסיבות נדיר ובלתי צפוי הסתיים בתוצאה הטרגית כאשר בנסיבות המקרה אף אדם סביר לא יכול היה לצפות את התוצאה. אנו סבורים כי אין מקום להעמיד לדין את מרשי ואנו נוכיח טענה זו בפני הגורמים הרלוונטיים".

 

בפגישה עם משפחת טקה השתתפו המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, עו"ד שלמה (מומי) למברגר, וראש מח"ש, עו"ד קרן בר מנחם.

 

לפגישה הגיעו גם הפרקליטים שמלווים את התיק - רונן יצחק מנהל המחלקה במח"ש וליאת יונניאן. קצין המשטרה שוחרר ממעצר כשבועיים אחרי הירי שאירע ביוני בשכונת קריית חיים בחיפה, ונמצא מאז בחופשה כפויה מעבודתו.

עו
עו"ד יאיר נדשי(צילום: עידו ארז)

בחודש שעבר דחה בג"ץ את העתירה שהגישו ההורים בבקשה לקבל לידיהם את חומרי החקירה. חוק זכויות נפגעי עבירה לא מקנה להם זכות עיון כללית בחומר החקירה טרם החלטה על העמדה לדין", נימק השופט יצחק עמית את ההחלטה.

 

השופטת דפנה ברק ארז הוסיפה: "הרגשות הקשים הנלווים לאירוע שבו קיפח סלומון ז"ל את חייו לא נעלמו מעינינו. אנו אף מודעים לחוסר האמון שרוחשים העותרים לטיפול הרשויות בעניינם ובהתייחסות לאזרחים בני העדה האתיופית. אין ספק כי מדינת ישראל צריכה עוד ללכת כברת דרך בתחום זה, לצד המאמצים שכבר נעשו. אולם, אין בכל אלה כדי להצדיק בשלב הנוכחי היעתרות חריגה לדרישה לעיון בחומר החקירה בטרם עת, באופן שעלול להשליך על הגינות ההליך הפלילי".

 

 

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי (צילום: גבי חן)
המחאה של יוצאי אתיופיה אחרי מותו של טקה(צילום: גבי חן)

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפגנת יוצאי אתיופיה בעזריאלי (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי (צילום: אמיר אלון)
(צילום: אמיר אלון)

כמה ימים קודם לכן מחו פעילים מהקהילה האתיופית ופוצצו כנס של לשכת עורכי הדין בתל אביב בנושא שוויון ומיגור הגזענות בהשתתפות ראש מח"ש עו"ד קרן בר מנחם. המפגינים התפרצו לדבריה במחאה על התמשכות הליכי חקירת מותו של טקה והטיחו בה: "חלאת אדם, תתביישי לך". בשלב מסוים הקיפו המפגינים את רכבה של מנחם ומנעו ממנה לנסוע.

 

ראש מח"ש ענתה אז למפגינים: "מעולם לא הסתכלתי על אף אחד מלמעלה ולא עשיתי את זה גם כשהתקדמתי בסולם התפקידים ובטח שלא עכשיו. מי שיש לו משהו להגיד לי, אבל באופן קונקרטי, אופרטיבי ומשמעותי, משהו שאני כמנהלת היחידה לחקירות שוטרים יכולה לעשות אחרת כדי לשנות את האמון של הציבור בכלל ושל יוצאי אתיופיה בפרט במחלקה שאותה אני מנהלת, אני מזמינה אתכם להציף".

 

האירוע הוביל להפגנות אלימות של בני הקהילה האתיופית בכל רחבי הארץ והעמיק את משבר האמון החמור בין העדה למשטרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים