שתף קטע נבחר

חשש בכחול לבן: אם גנץ ייכנס לממשלה תחת נתניהו, לפיד לא יצטרף

בסביבת גנץ יש מי שדוחף להסכים למתווה הנשיא. מנגד, בכחול לבן מעריכים שאם גנץ ייכנס לממשלה שכזו, יאיר לפיד יפרק את השותפות. בכיר בליכוד: "השאלה אם גנץ יכול להביא את כחול לבן או האם יש לו אומץ להיפרד ממי שלא רוצים ממשלה עם נתניהו"

גורמים בכחול לבן טוענים הערב (יום ג') שעות ספורות לפני פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ, כי גנץ עומד בפני דילמה משמעותית אם להסכים להקים ממשלת אחדות כאשר ראש הממשלה נתניהו יהיה הראשון ברוטציה. החלטה כזו עלולה לחרוץ את גורלה של כחול לבן, משום שגדל הסיכוי שיאיר לפיד יפרק את השותפות. מאוחר יותר הבהירו בכירים בכחול לבן שגם משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי לא יישבו בממשלה בראשות נתניהו.

 

בכיר בליכוד אמר כי הכול תלוי בפגישת ראשי כחול לבן שהתכנסו הערב במטה המפלגה: "הכדור במגרש של כחול לבן ותלוי במידה רבה בפגישה שתתקיים שם הערב לפני הפגישה בבית הנשיא. השאלה היחידה שמעניינת היא האם גנץ יודע להביא את כחול לבן איתו או האם יש לו אומץ להיפרד מאלו שלא רוצים ממשלה עם נתניהו. אם הוא יעבור את השלב הזה, אנחנו נהיה מוכנים להתגמש. גם לתת את כל הערבויות הנדרשות בחקיקה לכך שהנבצרות תצא אל הפועל. ההערכה שלנו שהוא עוד לא נמצא שם. שהוא עוד לא מסכים להתפצל ולא מצליח להביא את כולם".

ביבי וגנץ בפגישת מו
יושגו ערבויות ליציאת נתניהו לנבצרות? גנץ ונתניהו בפגישתם הקודמת בקריה(צילום: אלעד מלכה)

בסביבת גנץ קיימים לא מעט כוחות שדוחפים לאחדות ומאמינים שיש להסכים למתווה הנשיא במלואו אם בליכוד יתנו ערבויות משמעותיות לכך שנתניהו ייצא לנבצרות בפרק הזמן שייקבע מראש. מנגד, יש הטוענים כי כניסה לממשלה תחת נתניהו תהיה חיסול האלקטורט המרכזי של גנץ. לדבריהם, מדובר בהימור גדול מדי.

 

מנגד, הערכה במפלגה היא שאם גנץ ייכנס לממשלה שכזו, מספר 2 ח"כ יאיר לפיד יסרב להצטרף ויפרק את השותפות עם גנץ. בשבועות האחרונים חזר לפיד על עמדתו באופן פומבי, כי "לא אשב בממשלה תחת נתניהו". גורם בכיר בכחול לבן טען, כי מדובר בשיקול משמעותי העומד לפתחו של גנץ. "השאלה אם להיכנס לממשלה תחת נתניהו תמורת פירוק כחול לבן היא משמעותית", אמר גורם בכחול לבן. "לא בטוח שזה שווה את המחיר של פירוק כחול לבן".

 

גורמים בכחול לבן טוענים עוד, כי נתניהו הזמין את הפגישה עם גנץ כדי להרוויח שני דברים: "לבזבז זמן" לגנץ כך שלא יקים ברגע האחרון ממשלת מיעוט ולקבל את הסכמת גנץ למתווה הנשיא עוד לפני פרסום החלטת היועץ המשפטי לממשלה האם להגיש נגד נתניהו כתבי אישום. "אנחנו לא צריכים למהר לתת לנתניהו התחייבויות, בטח לפני החלטת היועץ המשפטי לממשלה. אפשר לבחון את השאלה הזאת של הנבצרות גם במהלך 21 הימים האחרונים", אמר גורם במפלגה.

בני גנץ ויאיר לפיד לאחר המפגש במטה המפלגה (צילום: יובל קרני)
הערכה: השותפות תתפרק אם גנץ יצטרף לנתניהו. לפיד וגנץ מחויכים, הערב(צילום: יובל קרני)

גנץ עצמו נכנס לבליץ של פגישות אישיות עם לפיד, משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי כדי לבחון את עמדתם בשאלת ממשלת האחדות כאשר כחול לבן תקבל על עצמה את מתווה הנשיא. בניגוד לפגישות הקוקפיט הקבועות החליט גנץ להיפגש עם שלושת בכירי המפלגה באופן אישי ובנפרד ולא לכנס את הרביעייה יחד. 

 

בכחול לבן ובליכוד אישרו שהמגעים בין שתי המפלגות עדיין תקועים סביב שאלת הרוטציה, וכן סביב הבטחת הבחירות של גנץ, לפיה לא יישב תחת נתניהו לאחר שפורסם כתב החשדות נגדו.

ראשי כחול לבן (צילום: אלעד מלכה)
בליץ פגישות בארבע עיניים. ראשי כחול לבן(צילום: אלעד מלכה)

גורמים בכירים בכחול לבן אמרו כי השיקול סביב שאלת הרוטציה עוסק בשני נתיבים מקבילים: אם ניתן להשיג ערבות משמעותית לנבצרות של נתניהו, ואם כחול לבן תשרוד אירוע כזה או תתפרק בעקבותיו. ההערכה היא שגנץ איננו מעוניין בפירוק כחול לבן ובליכוד מקווים שהתיווך של ליברמן במקרה הנוכחי יסייע לפשר.  

 

הערב בשעה 22:00 ייפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ בלשכת ראש הממשלה בירושלים. השניים צפויים לדון בסוגיית הרוטציה על ראשות הממשלה. בשעה 19:15 ייפגשו נתניהו וצוות המו"מ של הליכוד עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. גנץ צפוי להיפגש עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ב-20:00. אחר הצהריים נועדו צוותי המו"מ של הליכוד וכחול לבן, אך לא הושגה פריצת דרך בין הצדדים.

 

הפעם האחרונה שבה נפגשו נתניהו וגנץ הייתה לפני כשלושה שבועות. גם אז, כזכור, לא נרשמה התקדמות משמעותית במשא ומתן בין הצדדים.

  

 

מוקדם יותר היום ערך נתניהו שיחה עם חברי בלוק הימין, ואמר להם כי יש עדיין מחלוקת על שאלת הרוטציה וכי בפגישה בינו לבין גנץ ידונו בכך. עוד אמר להם כי הוא מנסה לגרום לליברמן להסכים לשמירה על הסטטוס קוו.

 

בכחול לבן הבהירו כי הם עדיין עומדים מאחורי הדרישה שנתניהו יוותר על גוש הימין ויבוא לנהל משא ומתן ישיר בשם הליכוד. בסיעה הדגישו כי הם "עושים כל מאמץ כדי למנוע בחירות בפעם השלישית".

 

בשני הצדדים מתכוונים לרכז מאמץ כדי להגיע מחר לנשיא המדינה עם הודעה שהצליחו להרכיב ממשלה. על פי החוק, לאחר ההודעה הרשמית של גנץ על כך שהצליח להקים ממשלה, יש תקופה של שבוע שבמהלכה צריך יו"ר הכנסת לקבוע מועד לישיבה במליאה שבה תיערך הצבעת אמון בממשלה החדשה. המועד המדויק נתון לשיקול דעתו של יו"ר הכנסת, אך זה צריך להיעשות בתוך שבעה ימים. 

גנץ בדרכו לבית הנשיא (צילום: מארק ניימן, לע
יציג ממשלה? גנץ לצד הנשיא ריבלין(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

הבוקר נועד נתניהו עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. השניים דנו בהקמת ממשלת אחדות - ולא ממשלת ימין צרה. בהודעה משותפת לשתי המפלגות נמסר: "הפגישה בין נתניהו וליברמן הייתה טובה ועניינית והשניים ימשיכו במאמצים להקמת ממשלת אחדות". ליברמן אמר אתמול כי ימשיך במאמצים להקמת ממשלת אחדות עד מחר ב-12:00 בצהריים. לאחר מכן, כלשונו, "כל אחד לנפשו".

 

האפשרויות המרכזיות שעליהן מדברים נכון לעכשיו הן ממשלת אחדות של הליכוד, כחול לבן וישראל ביתנו, ואולי גם בצירוף שאר מפלגות הימין, בהתאם למתווה הנשיא ריבלין. אפשרות אחרת - שהסיכויים לה מועטים - היא ממשלת מיעוט בהשתתפות כחול לבן, המחנה הדמוקרטי, העבודה-גשר וישראל ביתנו, כשהרשימה הערבית המשותפת תתמוך בממשלה מבחוץ.

 

בנוסף קיימת אפשרות קלושה אחרת לממשלת מיעוט כזו שתכלול רק את כחול לבן, ישראל ביתנו והעבודה-גשר, כשהמחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת יתמכו מבחוץ. אפשרות נוסף היא ממשלת ימין צרה בהשתתפות הליכוד, חברי "בלוק הימין" וישראל ביתנו - אך זו תוקם רק אם החרדים וליברמן יגיעו להסכמות, ולאחר שהמנדט של גנץ יפקע.

 

יו"ר העבודה-גשר ח"כ עמיר פרץ הבהיר כי לא יצטרף לממשלה בראשות נתניהו: "הבטחנו לאזרחי ישראל שינוי ותקווה, ולכן לא נשב בשום ממשלה שנתניהו עומד בראשה".

 

יו"ר המחנה הדמוקרטי ניצן הורביץ, שנפגש הערב עם ריבלין, אמר בסיום הפגישה כי "אסור לעשות דה-לגיטמציה לחברה הערבית כולה. מה שנתניהו עשה זו הסתה נגד הערבים שהם שותפים לגיטימיים בכל ממשלה ובכל שלטון". הורביץ אמר כי ציין בשיחתו עם הנשיא שאפשרות לממשלת מיעוט היא לגיטימית לחלוטין, והוסיף כי "ממשלת מרכז-שמאל צריכה לכלול את המפלגות במחנה ואת תמיכת הסיעות הערביות. "אני לא יודע מה הסיכויים למצב כזה", אמר הורביץ, "בכל מקרה חשוב להבין שממשלה כזו היא לגיטימית ונכונה בדיוק כמו כל ממשלה אחרת".

 

כזכור, בחצות הלילה שבין רביעי לחמישי יסתיים המנדט של גנץ. אם הוא לא יצליח להרכיב ממשלה, ישראל תיכנס לראשונה בתולדותיה למצב שבו כל ח"כ יכול לקבל את המנדט. לפי החוק, 61 חברי כנסת יכולים להתאחד ולחתום על מכתב לנשיא המדינה, שבו הם מבקשים ממנו להטיל את המנדט על אחד מהח"כים, בתנאי שהוא הסכים.

 

אם אכן תהיה הסכמה של 61 חברי כנסת על מועמד אחד, נשיא המדינה יעניק בתוך יומיים את המנדט לאותו ח"כ, שיצטרך להתחיל במשא ומתן בזק להרכבת הממשלה. לשם כך יינתנו לו שבועיים למשא ומתן, שלאחריהם, אם ייכשל, ישראל תצא למערכת בחירות שלישית ברציפות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד מלכה
בנימין נתניהו ובני גנץ בפגישה קודמת בקריה
צילום: אלעד מלכה
מומלצים