שתף קטע נבחר

"מותר לגעת בנייד כדי לסלק פרסומת ב-Waze"

קצינה בצה"ל זוכתה משימוש בטלפון בזמן נהיגה, לאחר שנקבע כי נגיעה או שתיים במסך לצורך תפעול מערכת הניווט הן שימוש סביר וחוקי

בית הדין הצבאי המחוזי של פיקוד דרום וזרוע היבשה זיכה לאחרונה קצינה בדרגת רס"ן מעבירה של שימוש בטלפון נייד בנהיגה. היא הודתה שנגעה במכשיר כדי להסיר פרסומת מאפליקציית waze, והשופט סא"ל מאיר ויגיסר קבע מדובר בשימוש סביר.

 

המקרה אירע בפברואר האחרון בעת שהקצינה נהגה ברכב צבאי בנתיבי איילון. בסמוך למחלף קיבוץ גלויות עצר אותה שוטר סיור שהבחין בה נוגעת בטלפון נייד שהיה מונח במתקן ייעודי ברכב. הנהגת הסבירה מיד כי "היה פרסומת בוויז ולא ידעתי לאיזה פנייה והעפתי אותו". השוטר כתב דו"ח שבו ציין כי ראה אותה משתמשת במכשיר במשך כמה שניות, והוסיף את תגובתה. בהמשך, הוגש נגדה כתב אישום בבית המשפט הצבאי.

 

בתשובה לאישום חזרה הקצינה על גרסתה. היא הודתה שנגעה במכשיר כדי לסגור פרסומת באפליקציית הניווט, אך הכחישה שהשתמשה בו כטלפון. בבית המשפט היא סיפרה שהייתה בדרכה ללימודים כשלפתע המסלול ב-waze התחלף כדי לעקוף עומס תנועה. כשהביטה אל המסך כדי להבין אם עליה לרדת במחלף הקרוב, קפצה פרסומת שהסתירה את המפה והיא נאלצה לסגור אותה.

 

בתגובה לגרסה זו טענה התביעה כי עצם הנגיעה בסלולרי כבר מגבשת את יסודות העבירה. לשיטתה, כשהמחוקק התיר שימוש בדיבורית, כוונתו הייתה לאמצעי שמאפשר לדבר בטלפון ללא מגע יד אדם. כל נגיעה שכזאת מסכנת חיים, נטען, ולא משנה מה מטרתה.

 

השוטר ביקש לאמץ את הדברים שכתב בדוח. הוא הבהיר כי אינו יכול לומר היום במדויק אם ההתעסקות בנייד ארכה שתי שניות או שבע, אך כשכתב "מספר השניות" התכוון ליותר מלחיצה אחת, דבר שהסיח את דעת הנהגת.

 

השופט סא"ל ויגיסר ציין שהתקנות מתירות להסיר יד אחת מההגה לצורך תפעול הרכב. אף שאפשר לטעון שמענה לשיחת טלפון או ניווט הרכב הן לא פעולות הכרחיות, הוסיף, התקנות לא אוסרות באופן מפורש לבצען.

 

הוא הזכיר כי התקנה המקורית שהסדירה את השימוש בטלפון התירה להשתמש בו מבלי להסיר יד מההגה. במשך השנים התקנה שונתה, בעקבות פסיקות בתי המשפט שקבעו שמותר ללחוץ על מקש כדי לענות לשיחה וקראו למחוקק המשנה לתקן את הניסוח ולהתאים אותו למציאות.

 

היום התקנה קובעת שאסור לאחוז בטלפון בנהיגה, אבל היא לא כוללת איסור להוריד יד מההגה ולענות. זאת, בזמן שהמחוקק בחר להוסיף סעיף ספציפי שאוסר לקרוא ולשלוח מסרונים. הפרשנות המתבקשת מכך, נקבע, היא שמותרת נגיעה קצרה בטלפון לצורך ניתוק או מענה לשיחה. מסקנה זו החיל השופט גם על השימוש ב-waze, תוך שציין כי התקנות מאפשרות לנהגים לצפות בתצוגת בקרה וניווט.

 

"ככל שמדובר בנגיעה קלה אחת ואף שתיים בלחצן לשם הפעלתה של מערכת הניווט או לשם הפעלת מערכת הרמקול כדי להכריז על מיקום הנסיעה המבוקש – פעולות אלו נכללות לטעמי בגדר השימוש הסביר במערכת המיועדת לבקרה או לניווט. כך גם, באשר להסרת פרסומת מפריעה מיישומון waze" קבע, וזיכה את הנאשמת.

 

  • לקריאת הכרעת הדין – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • בהכרעת הדין לא צוינו שמות באי כוח הצדדים
  • עו"ד ערן בר אור עוסק בתעבורה
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד ערן בר אור
מומלצים