המשרד להגנת הסביבה: לסגור את בתי הזיקוק בחיפה
מנכ"ל המשרד פנה למשרד ראש הממשלה ודרש החלטה ממשלתית שתסיים את עידן בתי הזיקוק במפרץ: "היעדר החלטה הוא הגרוע ביותר סביבתית וכלכלית"
המשרד להגנת הסביבה נוקט עמדה לראשונה בעניין בתי הזיקוק בחיפה, ופנה למשרד ראש הממשלה בדרישה שהממשלה תוביל את תהליך הסגירה. עלות שיקום השטח עלולה להסתכם במאות מיליוני שקלים ועלות פירוק התשתיות הוא כחצי מיליארד דולר, ובמשרד טוענים שמצב של היעדר החלטה הוא הגרוע ביותר סביבתית וכלכלית. המכתב נשלח על דעת השר זאב אלקין.
מפרץ חיפה הוא אחד המקומות המזוהמים בישראל בגלל ריכוז מפעלים בסמוך לריכוזי אוכלוסייה, עומסי תחבורה, פעילות הנמל ונתוני טופוגרפיה ואקלים שמקשים על פיזור המזהמים. עם השנים, לצד כניסת הגז הטבעי ופעולות של המשרד להגנ"ס, הופחתה פליטת המזהמים בעשרות אחוזים - אך התעשייה עדיין מזהמת.
תושבי מפרץ חיפה וארגונים סביבתיים פעלו למען הוצאת המפעלים המזהמים מחוץ לריכוזי אוכלוסייה - ועכשיו זוכים לתמיכת המשרד להגנת הסביבה. במכתב של מנכ"ל המשרד גיא סמט למ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ נכתב כי "המשרד תומך בפינוי יזום של המתחם הפטרוכימי והכימי במפרץ באופן הדרגתי ובפיקוח הדוק על אופן הפינוי".
במשרד תומכים בפינוי עד שנת 2030, והמשמעות היא שבשנים הקרובות ייאלצו לגבש תוכנית פינוי וליישם אותה עוד קודם לשנת היעד. סמט הזהיר שהימנעות מהחלטה "תגרום לתעשייה "לגווע" מאליה (כתוצאה מהירידה ברווחיות והביקוש לתזקיקי נפט) ותוביל לפגיעה בסביבה עקב הידרדרות הדרגתית בתשתיות".
סמט טען במכתבו שהניסיון בעולם מלמד שתעשייה כבדה ובתי זיקוק שנסגרים ללא פיקוח מותירים אחריהם נזק כבד: קרקע מזוהמת, דליפות מזהמים למי התהום ופליטות מתמשכות לאוויר כתוצאה מזיהומים הנותרים בשטח. במשרד סבורים שבדומה לתהליכים באירופה, בז"ן (בתי זיקוק לנפט) ינטשו חלק משטחיהם ללא שיקום סדור. "הנזק הסביבתי עלול למנוע כניסת ייעודי קרקע חדשים והחזרת השטח לשימוש הציבור", נכתב.
במשרד חוששים שבהיעדר הכרעה המדינה תמשיך לקדם תוכניות להקמת תשתיות תעשייתיות בעלות קשר לבז"ן, שיובילו להשקעות ממשלתיות כבדות שיתבררו כמיותרות. "אשמח לסייע בקידום הקמת ועדה ממשלתית על סיום עידן הזיקוק במפרץ והשבת הקרקע לטובת הציבור", כתב סמט.
בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" אמר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה כי "הזמן הוא לא לטובת הסביבה", בהתייחסו למצב הפוליטי שנוצר, שמונע קבלת החלטות בממשלה. "הדרג המקצועי בממשלה יכול לעשות את כל הבחינות הדרושות לסגירה. יש פה עבודת מטה של שנים. צריך לשבת עם בז"ן ולהתדיין על הליך החזרת הקרקע למדינה".
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "המשרד לומד את חוות הדעת של המשרד להגנ"ס, שמצטרפת לדו"ח חברת הייעוץ מקינזי ועמדות משרדי הממשלה הרלוונטיים הנוספים".
דו"ח: רווחיות בז"ן תצנח ב-2025
במקביל, הרווחיות של בז"ן צפויה לרדת משמעותית החל משנת 2025, כך לפי מסמך של המשרד להגנת הסביבה בנוגע לעתיד המפרץ. דו"ח של חברת הייעוץ מקינזי מחודש יוני האחרון טען שסגירת הפעילות במתחם תניב את הערך הכלכלי הגבוה ביותר אם תתבצע בשנת 2030. מקינזי העריכו את עלות פירוק התשתיות בחצי מיליארד דולר.
לפי סקירת המשרד להגנת הסביבה, לרוב כשנסגרים בתי זיקוק הם לא מפורקים והקרקע לא משוקמת בשל המורכבות והעלויות הגבוהות. בפועל, בתי הזיקוק הופכים לאתרי אחסון דלקים.
תוצאות הבחינה החלקית והמסויגת של מקינזי מעלות שעלות העברת פעילות בז"ן לאזור לא עירוני לא מצדיקה את ההשקעה בפינוי. כותבי הדוח התמקדו רק בהיבט הכלכלי, ולא כללו ניתוח של התשתיות החלופיות שיידרשו אם תיסגר הפעילות או של פרקי הזמן הדרושים להקמתם.
בנוסף, המועצה הלאומית לכלכלה העריכה שלבז"ן אין אינטרס כלכלי לסגור את האתר ביוזמתה, גם בהינתן ירידה בביקוש לתזקיקים ורווחיות עתידית נמוכה. משרד רה"מ מסרב עד היום לחשוף לציבור את הדוח המדובר בשל התנגדות בז"ן, וגם בקשת ארגון אדם טבע ודין לקבל לידיו את המסמך בהתאם לחוק חופש המידע נענתה בשלילה.
ד"ר רויטל גולדשמיד, ממרכז מחקר סביבתי חיפה, אמרה: "תמיכת המשרד להגנת הסביבה בפינוי המפגע הפטרוכימי ממפרץ חיפה מגיע בהמשך להכרת מוסד הנשיא ומשרד הכלכלה בלגיטימיות של המאבק החיפני לאוויר נקי. אנחנו מתרגשים ומברכים על ההצהרה המשמעותית הזו. נוכח דבריו של גיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ובימים שבהם מתחממת הגיזרה הצפונית, אנחנו מבינים כי מימד הזמן כאן קריטי ואנו דורשים ממשלת ישראל להעלות להחלטת ממשלה דחופה את תוכנית מפרץ החדשנות לסגירת התעשיות ולהבראת המטרופולין. עוד אנו דורשים כי בהליך פינוי המפעלים לא יפקירו את העובדים וידאגו לזכויותיהם".