שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

מנדלבליט: שומע איומים ושקרים; ניצן ובן ארי עם מאבטחים

היועמ"ש בכנס הפרקליטים באילת: "אנחנו לא בעימות עם ראש הממשלה". הוא הגדיר את הצורך באבטחת פרקליט המדינה והפרקליטה המלווה בתיקי נתניהו "בלתי מתקבל על הדעת". ניצן תקף את השר אוחנה: "לא קרא לי לפגישת עבודה". שר המשפטים: "לא כל אמירה שאיננה ערבה לאוזן היא 'הסתה'"

 

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייחס הערב (ג') בכנס הפרקליטים באילת למתקפות על מערכת אכיפת החוק בעקבות החלטתו להגיש כתבי אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקים 1000, 2000 ו-4000 בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים: "אני שומע ביטויים שאין להם מקום בשיח הציבורי – שמכוונים כלפי מערכת אכיפת החוק, וכלפי בכירים מסוימים בתוכה. אני שומע איומים. אני שומע שקרים. אני שומע הכפשות חסרות ביסוס. זה פשוט מזעזע".

 

מנדלבליט בכניסה לכנס באילת ()
מנדלבליט בכנס הפרקליטים באילת

 

"פרקליט המדינה, שי ניצן, הוא משרת ציבור בכל רמ"ח אבריו", הוסיף היועץ המשפטי לממשלה. "הוא משפטן מעולה. הוא אדם ישר והגון. ליאת בן ארי, כשמה כן היא – בת למשפחת האריות. היא לוחמת אמיתית. רואה לנגד עיניה את שלטון החוק, ואותו בלבד. העובדה ששי וליאת מסתובבים עם מאבטחים רק בגלל שמילאו את תפקידם – היא בלתי מתקבלת על הדעת".

 

"ביום חמישי האחרון נפל דבר בישראל", אמר מנדלבליט בתחילת דבריו. "קיבלתי החלטה על הגשת כתב אישום בעבירות חמורות של שחיתות שלטונית.  זה לא דבר של מה בכך. קיבלתי את ההחלטה הזו בלב כבד, אך בלב שלם. עוד אמרתי ביום חמישי את המובן מאליו – כי עד להכרעה בעניינו של ראש הממשלה ע"י בית המשפט, הוא מוחזק חף מפשע.

 

"אתמול קיימתי דיון בשאלת ההשלכות של כתב האישום במישור המנהלי, ולפי חוות דעתי המשפטית שאת תוכנה פרסמתי, לא קמה עילה משפטית לכך שנתניהו יסיים את כהונתו כראש הממשלה כתוצאה מכך.

 

שי ניצן  (צילום:  מוטי קמחי)
שי ניצן (צילום: מוטי קמחי)

 

"בנימין נתניהו הוא ראש הממשלה של כולנו. הוא עומד בראש הדרג המדיני, שאותו אנחנו משרתים, אותו אנו מייצגים בערכאות, ולו אנו מספקים ייעוץ משפטי לשם הגשמת מדיניותו בגבולות הדין. אלה הן מושכלות יסוד, ולא חל בכך כל שינוי". הוא הוסיף: "פרקליטות המדינה לא נמצאת חס וחלילה בעימות עם ראש הממשלה או עם מי משרי הממשלה. כך גם היועץ המשפטי לממשלה. אנחנו גוף ממלכתי של המדינה, פועלים מטעמה ובשמה, ומייצגים אותה בערכאות".

 

 

ליאת בן ארי (צילום: יאיר שגיא)
ליאת בן ארי(צילום: יאיר שגיא)

 

אביחי מנדלבליט ב רצית בוקר ב פתח תקווה  (צילום: יאיר שגיא)
מנדלבליט ומאבטחו בסוף השבוע(צילום: יאיר שגיא)

 

ההחלטות בעניין בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

מנדלבליט המשיך: "פרקליטות המדינה היא חומת המגן של מדינת ישראל מפני הפשיעה והשחיתות השלטונית, מפני פגיעה בזכויות אדם, מפני ניצול לרעה של כוח השררה, ומפני מצב בו 'לית דין ולית דיין'". עוד אמר: "מובן כי אין בכך כדי ללמד שפרקליטות המדינה חפה מטעויות, או שהיא חסינה מביקורת.

 

"פרקליטות המדינה היא אחד הגופים שנתונים תחת הכי הרבה גופי בקרה במדינת ישראל – מעבר לבקרה הפנימית של מנהלי היחידות ופרקליט המדינה, קיימת גם ביקורת של מבקר המדינה, ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין, ונציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות.  אנחנו לא מפחדים מביקורת ובלבד שמדובר בביקורת עניינית, ובשיח מכבד ובונה".

 

ניצן: "נדהמתי מהמתקפות על הפרקליטות"

פרקליט המדינה ניצן מתח ביקורת בדבריו בכנס על שר המשפטים אמיר אוחנה: "במשך ארבעה חודשים, לצערי העמוק, לא זומנתי על ידו - לא לשיחה, לא לפגישת עבודה, כלום. זה שונה לחלוטין ממה שהכרתי. מעולם השר לא שאל אותי על פגם שאני רואה בפרקליטות. מאוד הצטערתי על זה. די נדהמתי ששמעתי את המתקפות שלו על הפרקליטות, הוא דיבר דברים קשים ובוטים נגד הפרקליטות".

 

על ראש הממשלה נתניהו אמר ניצן כי "אני מכיר את ראש הממשלה, הייתי אצלו בלא מעט ישיבות. בחיים לא אשקול שיקולים על סמך דעות פוליטיות. ראש הממשלה אמר עליי דברים לא קלים, הוא אמר ש'שי ניצן פעל באכיפה בררנית'. זה לא נעים".

 

בנוגע לאמון הציבור במערכת המשפטית, אמר פרקליט המדינה עם רמז עבה שכוון לראש הממשלה ולשר המשפטים כי "יש מסע של כל מיני גורמים שכל ייעודו הוא לגרום לאי אמון בפרקליטות. כל הטעמים לכך ידועים. מכים בפטיש ואז אומרים שאמון הציבור ירד. ברור שירד. יש כוחות אדירים שעושים כל מאמץ לפגוע".

 

אוחנה: "אסור להתעלם מחוסר האמון בפרקליטות"

שר המשפטים אוחנה אמר בכנס כי "יש פיל בחדר, והדברים ידועים, ולא יהיה נכון להתעלם ממנו, לפחות בתחילה. נאום של שר משפטים באירוע כזה אמור להיות, כפי שהיה בתחילת השבוע, קליל, מקצועי, מאיר פנים ומברך. הימים בישראל הם ימים קשים. זמנים לא פשוטים עוברים על העם, על הציבור, והפרקליטות בעין הסערה".

 

השר אוחנה חלק שבחים, ואמר כי "המכהנים בפרקליטות עושים זאת בחריצות ובמסירות, פרקליטות ופרקליטים רבים עושים עבודתם נאמנה יום יום בבתי המשפט ובמשרדי הפרקליטות, ומנהלים הליכים משפטיים מול נאשמים, בחלקם עבריינים וארגוני פשיעה מסוכנים".

 

עם זאת, הוא ציין בנוגע לחוסר האמון הקיים בפרקליטות כי "אסור להתעלם ממנו. כלפי מערכות אכיפת החוק בכלל וכלפי הפרקליטות בפרט הנתונים המדאיגים ברורים ועלו בשורה של סקרים וסקרי עומק מהעת האחרונה".

 

לדברי השר, לא הביקורת שהשמיעו אישי ציבור והוא ביניהם היא שיצרה את בעיית האמון. "האם הציבור הוא עדר נבער ומוסת הממתין בצייתנות לקריאת הכיוון של הפוליטיקאים ומתיישר לפיה או שמא הביקורת מבטאת אותה?", תהה אוחנה.

 

הוא הוסיף כי ידע שעצם הופעתו בכנס עוררה ויכוח בתוך הפרקליטות לגבי כללי ההתנהגות במהלך נאומו. "חלקכם קיבל הנחיות מיוחדות בנוגע לכללי ההתנהגות בנאום הזה. לא למחוא כפיים לו השר יזכיר בערגה את תקופת התמחותו בפרקליטות מחד, ולא לעורר פרובוקציות ומהומות מאידך. להגיע? לא להגיע? להגיע ולצאת בהפגנתיות? להימנע במפגיע ממחיאות כפיים?".

 

אוחנה ציין עוד כי הנטייה הטבעית, של כולנו, "היא להתקפד, להשתבלל, להסתגר בתוך עצמנו, לאטום את עצמנו לקולות הביקורת המגיעים מבחוץ. כשיש קולות קשים מאוד הנטייה היא לעיתים לברוח, רק לא לשמוע. זהו מתכון בטוח להתרסקות. הביקורת רק תגבר".

 

הוא קרא לפרקליטים להקשיב לביקורת "באמת ב'לב פתוח ובנפש חפצה', ולא לשם מס שפתיים. התמודדו עם הדברים. לא כל אמירה שאיננה ערבה לאוזן היא "הסתה"".

 

השר אוחנה אמר כי הוא מגנה בחריפות כל צורה של אלימות או איום באלימות, וקרא לכל הציבור בישראל להצטרף לגינוי זה באופן נחרץ, חד משמעי ושאיננו נתון לכל פרשנות. "משטר של פחד לא יהיה נהוג במחוזותינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביחי מנדלבליט בכנס באילת
מומלצים