שתף קטע נבחר

בית המשפט: לרוצח יש זכות להישכח מגוגל

אזרח גרמני שביצע ב-1982 רצח כפול על יאכטה בקריביים השתחרר מהכלא, ודורש שבתוצאות החיפוש בגוגל לא יוצגו כתבות שבהן הוזכר שמו המלא. בית המשפט החוקתי קבע: "הוא צודק"

בית המשפט החוקתי של גרמניה קיבל את טענתו של גבר שהורשע ברצח כפול לפני 37 שנה, וקבע כי יש לו "הזכות להישכח" על-ידי הסרת שמו מתוצאות החיפוש בגוגל.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

הארכיונים ייחסמו? גוגל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הארכיונים ייחסמו? גוגל(צילום: shutterstock)

האיש, שהתקשורת נמנעת כעת מפרסום שמו, הורשע שבמהלך שיט ביאכטה בשם "אפולוניה" בים הקריבי ב-1982 רצח ביריות שני בני אדם בקטטה. הוא פצע אדם נוסף. נגזר עליו מאסר עולם, אבל בשנת 2002 הוא השתחרר מהכלא וכעת הוא נאבק בניסיון להרחיק את שם משפחתו מהפרשה.

 

ב-1999 העלה המגזין "דר שפיגל" לאתר האינטרנט שלו שתי כתבות מ-1982 ו-1983 על האיש, שבו מופיע שמו המלא, ולכן אפשר להגיע אליהן גם היום בחיפוש פשוט בגוגל. הרוצח המשוחרר גילה זאת ב-2009, וביקש שהכתבות לא יוצגו, בטענה שהן פוגעות בזכויותיו וביכולתו "לפתח את אישיותו".

 

פירושה של החלטת בית המשפט החוקתי עשויה להיות שכלי תקשורת יחויבו להגביל את הגישה של מנועי חיפוש אל הארכיונים המקוונים שלהם במקרים מהסוג הזה.

 

גם הזמן הכריע

הרוצח המשוחרר הגיש את הבקשה לבית משפט פדרלי כבר ב-2012, אבל אז היא נדחתה בטענה שזכותו לפרטיות אינה חשובה יותר מאשר האינטרס הציבורי וחופש העיתונות. כעת קבע בית המשפט הגבוה ביותר בגרמניה שהפסיקה ההיא אינה תקפה עוד, ופירוש הדבר שהתיק יחזור לדיונים חדשים בבתי המשפט הפדרליים.

האי ארובה (צילום: shutterstock)
הקטטה בקריבים נגמרה ברצח(צילום: shutterstock)

בפסיקתו קבע בית המשפט החוקתי בכל זאת כי אנשים פרטיים אינם יכולים לטעון באופן חד-צדדי שיש להם הזכות להישכח, והדגיש כי הזמן הרב שעבר מאז הפשע שביצע האיש השפיע על פסיקתו.

 

"הזכות להישכח" נמצאת כבר שנים במאבק משפטי בין האיחוד האירופי לבין גוגל. בשנת 2014 חייב בית הדין האירופי לצדק את מנועי החיפוש להיענות לבקשות להסיר פריטים מתוצאות החיפוש שלהם, אבל בשנה שעברה רשמה גוגל הישג כשאותו בית דין פסק כי הזכות להישכח תקפה רק לתוצאות מנועי החיפוש באירופה.

 

בפרשה אחרת פסק בית המשפט החוקתי של גרמניה נגד אישה שדרשה שתמליל תוכנית טלוויזיה משנת 2010 יוסר מתוצאות החיפוש המתקבלות כשמחפשים את שמה בגוגל. בתוכנית ההיא הואשמה האישה ביחס לא הוגן כלפי העובדים שלה. בית המשפט פסק כי תלונתה "חסרת בסיס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שלא ימצאו אותי. שורת החיפוש בגוגל
צילום: shutterstock
מומלצים