שתף קטע נבחר

החקלאים צמאים לגשם: "עובדים על שאריות מהקצאת המים"

נובמבר עומד להסתיים כמעט ללא גשמים - והחקלאים בצפון מחפשים פתרונות. "אנחנו לומדים להתאים את עצמנו לטבע", אומר אחד מהם. החזאי שומר על אופטימיות: "דצמבר עשוי להיראות טוב יותר". לפניכם התחזית המלאה לסוף השבוע

חורף מבורך אחד כמעט השכיח מאיתנו את המראות האלה: קווי השקיה פועלים במלוא התפוקה בשלהי חודש נובמבר, שבו אמורה הקרקע בגליל להיות רוויה במי הגשמים שמבוששים להגיע. מי שרואים את הקצאות המים הולכות ונמוגות הם החקלאים המעבדים את אדמות עמק החולה והגליל העליון.

 

 

קיבוץ עוזיאל (צילום: משי בן עמי)
"עלויות גבוהות ואפילו חריגה וקנסות". בית עוזיאל באזור רחובות(צילום: משי בן עמי)

היום היו קווי ההשקיה פתוחים בשדות רבים באזור, בהם שדה אספסת שנזרע בחודש שעבר, בצמוד לאגמון החולה. אלון שושני מקיבוץ כפר סאלד מנהל את גידולי השדה של "נחלת המושבים", אגודה שבה חברים 15 מושבים ממבואות חרמון ומרום הגליל המחזיקים באדמות רבות בעמק החולה. לדבריו, האספסת גדלה היטב באדמות הכבול של העמק, והרטבת הכבול מונעת זרימה של מזהמים לכינרת.

 

עם זאת, הוא אומר, ההשקיה בנובמבר איננה טבעית. "היינו אמורים להיות עכשיו בתוך עונת הגשמים. גם כל תוכניות המים שלנו בנויות על זה שבתאריכים האלה כבר לא נשקה. כרגע אנחנו עובדים על השאריות של הקצאת המים שלנו, דבר שמייצר גם עלויות גבוהות, ובמקרה הגרוע גם חריגה וקנסות".

 

לדברי שושני, כדי להימנע מחריגה ביקשו החקלאים מרשות המים להגדיל את ההקצאה - לפחות לאדמות הכבול - אך טרם קיבלו תשובה. "השינויים האקלימיים הם רק אחד מהגורמים שמקשים עלינו בחקלאות", הוא אומר. "מזג האוויר מקשה עלינו ומאתגר אותנו, אבל זה לא בשליטתנו. אנחנו מתמודדים עם הטבע ולומדים להתאים את עצמנו".

 

עמק החולה (צילום: אביהו שפירא)
עמק החולה(צילום: אביהו שפירא)

אלון ששון חקלאי חקלאים השקייה מזג אוויר בצורת עמק החולה (צילום: אביהו שפירא)
"ממשיכים לעבד ולהתמודד". שושני(צילום: אביהו שפירא)

 

שושני הוסיף: "עשינו הרבה שינויים בתוכניות המזרע שלנו. אנחנו עובדים בעיקר באדמות כבול, אז אפשרויות התזוזה שלנו ימינה ושמאלה עם מגוון הגידולים הן די מוגבלות אבל במידת האפשר אתה מתאים את עצמך לשנה ההידרולוגית, לכמויות המים, להקצאות המים, למחיר המים.

 

"עיקר הבעיה שלנו היא גזרות שנגזרות עלינו מלמעלה - ייבוא של ירקות קפואים, שחיקת הרווחיות בענף הזה, חוסר יכולת לספק למפעלי תעשיית המזון במחירים שהם מוכנים לשלם והממשלה שהורידה מכסים על הייבוא. יש גם את העגורים, שהם אטרקציה תיירותית, אבל לנו הם עולים כמעט חמישה מיליון שקל בשנה. כל הדברים האלה יחד שוחקים את הרווחיות בחקלאות, אבל אנחנו ממשיכים לעבד ולהתמודד".

 

 

 

רשות המים מסרה כי "בשל שינויי האקלים, כמויות הגשמים שמגיעות למקורות המים פוחתות בעשורים האחרונים, בעיקר באגן הכינרת. חודש נובמבר מתברר כאחד מחודשי נובמבר השחונים והחמים ביותר שהיו. מצב מקורות המים הטבעיים (אקוויפר ההר, אקוויפר החוף והכינרת) השתפר במקצת בעקבות החורף האחרון, שהיה חורף הרבה מעל הממוצע, אך המחסור עדיין גדול, והתעכבות הגשמים הנוכחית אינה תורמת".

 

"מפלס הכנרת ממשיך עדיין לרדת בקצב של כחצי ס״מ כל יומיים-שלושה. העדר הגשמים והטמפרטורות הגבוהות החודש מחייב את החקלאים להמשיך ולהשקות את שדותיהם, כשבדרך כלל הגשמים מייתרים את ההשקיה בנובמבר. אם שנה זו תמשיך להיות שחונה, יקוזזו כמויות המים שהתווספו לבנק המים המדולדל של ישראל בחורף הקודם. במקרה כזה עלול לחזור הגרעון הקיצוני במשק המים שקדם לשנה הנוכחית".

 

החורף המבורך בשנה שעברה עדיין משפיע על מפלס הכינרת, שעמד היום על 211.9-, לעומת 214.645- במועד זה בשנה שעברה. בשל כמות המים שזרמה בחורף הקודם לאגם, נמצא המפלס כמטר מעל הקו האדום התחתון. בשל הטמפרטורות הנמוכות יחסית, ירידת מפלס המים נבלמה כמעט לגמרי, לאחר שבמהלך הקיץ ירד המפלס בכ-70 ס"מ. כיום חסרים לכינרת מלאה קצת יותר משלושה מטרים, השווים לכחצי מיליארד קוב מים - השווים לתפוקה של כמעט שנה שלמה בכל מתקני ההתפלה בישראל.  

 

החזאי צחי וקסמן, מחברת מטאו-טק, אמר היום באולפן ynet כי חודש נובמבר היה אחד מהיבשים והחמים - אולם בעשור האחרון נרשמו ארבעה מקרים דומים. הסיבה לכך, הוא אומר, הן תבניות של רוחות ברום האטמוספרה, המונעות מאוויר קר מאירופה להגיע אלינו. "מסות האוויר הקר מגיעות מהאוקיינוס האטלנטי עד בערך איטליה ויוון, נבלמות ועולות צפונה לכיוון רוסיה, מה שמותיר אותנו עם אוויר בטמפרטורות נעימות והומוגניות יחסית. לכן אין פה היווצרות של מערכות שמייצרות גשמים".

 

מטיילים בחוף מפרץ אמנון בכינרת (צילום: תובל צפריר, רשות הכינרת)
מפרץ אמנון בכינרת. נבלמה ירידת מפלס המים(צילום: תובל צפריר, רשות הכינרת)

וקסמן אמר, עם זאת, כי עושה רושם שהמגמה עומדת להשתנות. "על פי המדדים המטראולוגים אנחנו רואים שכבר בראשון בלילה ושני בבוקר נזכה למנה קטנה של גשם, ויכול להיות שהיא תהווה את הפריצה הראשונה של התבנית הבעייתית שהיתה באטמוספירה. יכול להיות מאוד שחודש דצמבר ייראה יותר טוב מנובמבר".

 

התחזית לסוף השבוע

מזג האוויר הערב (חמישי) יהיה מעונן חלקית וקריר. במישור החוף הצפוני ובגליל העליון ייתכן טפטוף עד גשם קל. ממרכז החיזוי "מטאו-טק" נמסר כי רכס ממערב לישראל גורם למזג אוויר יציב באזורנו.

 


 

מידות החום החזויות להלילה ומחר: קריית שמונה 22-13, קצרין 20-10, צפת 18-10, טבריה 25-14, נצרת 21-12, חיפה 22-15, תל אביב 22-15, ירושלים 20-10, אשקלון 22-15, עין גדי 25-18, באר שבע 23-11, ערד 20-10, מצפה רמון 19-10, אילת 28-16.

 

מחר, יום שישי, צפוי להיות מעונן חלקית עד בהיר, עם עליה קלה בטמפרטורות. ביום שבת מזג האוויר יהיה נאה, ואף תחול עליה קלה נוספת בטמפרטורות, שיהיו גבוהות מהממוצע לתקופה.

 

ביום ראשון מזג האוויר יהיה מעונן חלקית, והטמפרטורות יהיו גבוהות מהממוצע לתקופה. במהלך הלילה יירד גשם מקומי בצפון הארץ ובמרכזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
משקים את השדות באזור עמק החולה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים