שתף קטע נבחר

יום האיידס הבינלאומי: עלייה במספר הנשאים - זו השנה השנייה

נתוני משרד הבריאות מגלים כי בשנה החולפת דווחו 431 מקרים חדשים של HIV. בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ניכרת ירידה במספר המקרים החדשים, העלייה הנצפית השנה היא דווקא בקרב נשים - 144 נשאיות HIV לעומת 111 בשנה שקדמה לה ובעיקר בנשים שאינן ילידות ישראל. עו"ד חן שמילו, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס: "בישראל אין כל מחויבות פוליטית לסיום המגיפה"

השנה השנייה ברציפות: עלייה במספר המאובחנים עם HIV, במיוחד בקרב נשים שאינן ילידות ישראל. כ-7,500 בני אדם חיים בישראל עם HIV או איידס, 427 מהם אלו מקרים חדשים שדווחו בשנת 2018. מדובר בעלייה מהשנה שקדמה לה, כך על פי נתוני משרד הבריאות.

 

הנתונים מתפרסמים לרגל יום האיידס העולמי שחל היום (א') ומהם עולה כי בארבעים השנים האחרונות, דווחו בישראל 10,027 מקרים חדשים של נשאים וחולי איידס, מתוכם 1,621 נפטרו וכ-900 איש עזבו את ישראל.

  

קיראו עוד

איידס זו מחלה מידבקת? המיתוסים - והעובדות

טיפול מונע ל-HIV לאחר חשיפה (PEP) - מי צריך לקחת ומתי?

מעכשיו: התרופה שמונעת HIV תסובסד בכל הקופות

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בשנה החולפת דווחו 431 מקרים חדשים של HIV. כלומר 4.8 מקרים חדשים על כל 100,000 בני אדם. ישנה עלייה מתונה במספר הבוגרים, בני 15 ומעלה, המאובחנים כנשאי HIV בין השנים 2017 ל-2018 עלה מספר הנשאים מ-399 ל-427. זו השנה השנייה ברציפות בה נצפית עלייה במספר המקרים, לאחר ארבע שנים בהן הייתה ירידה עקבית.

 

בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ניכרת ירידה במספר המקרים החדשים (מ-150 בשנת 2017 ל-126 בשנת 2018) וזאת בניגוד לכלל הגברים שמספרם יציב בשנתיים האחרונות (287 בשנת 2018 לעומת 292 ב-2017). העלייה הנצפית השנה היא דווקא בקרב נשים - 144 נשאיות HIV לעומת 111 בשנה שקדמה לה ובעיקר בנשים שאינן ילידות ישראל.

 

נוספים אליהם, על פי ההערכה בישראל חיים עוד 8041 נשאי HIV שלא אותרו כנושאים את הנגיף המוביל למחלה. הערכה זו חושבה באמצעות מודל מתמטי שפותח על ידי המרכז האירופאי לבקרת מחלות (ECDC) והותאם לישראל.

 

ביה"ח רמב"ם מואר באדום לרגל יום האיידס הבינלאומי:

 

 

תוכנית עולמית למיגור האיידס

לרגל יום האיידס העולמי, ארבעה בתי חולים יאירו הערב את מבניהם המרכזיים בצבע אדום. בתי החולים, בהם פועלות מרפאות HIV הם איכילוב בתל-אביב, שיבא תל-השומר, בית החולים הדסה בירושלים ורמב"ם בחיפה.

 

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז השנה על תוכנית בינלאומית למיגור מחלת האיידס שמטרתה להוביל לכך ש-90% מנשאי ה-HIV בעולם יאובחנו, 90% מהנשאים יקבלו טיפול תרופתי ו-90% מכל הנשאים המטופלים יטופלו באופן שיהפוך אותם ללא-מדבקים.

 

ממשרד הבריאות נמסר: "בשנים אחרונות, משרד הבריאות פעל רבות, יחד עם מספר ארגונים אחרים על מנת להקטין ולהעלים את הסטיגמה בקרב אוכלוסיית הנשאים. כמו כן, ננקטו פעולות לשם העלאת המודעות ולמניעת הדבקה ב-HIV, וכדי לחזק ולפתח את הפעילויות המניעתיות באוכלוסיות עם גורמי סיכון גבוה להדבקה. למרות שהשיעורים בישראל נמוכים מהקיים ברוב מדינות מערב אירופה וצפון אמריקה, חיוני למנוע הדבקות חדשות ב-HIV. לכן, משרד הבריאות קורא להמשיך להשתמש באמצעי מניעה (קונדום) בכל יחסי מין מזדמנים".

 

עו"ד חן שמילו, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס מסר: "העלייה במספר המתגלים החדשים עם HIV מדאיגה ביותר. בעוד שבמדינות מערביות רבות ישנן אסטרטגיות מניעה חדשות ומערכי תמיכה נרחבים עבור אנשים החיים עם הנגיף, בישראל אין כל מחויבות פוליטית לסיום המגיפה ולקביעת יעדים למיגור הדבקות חדשות. נהפוך הוא - המשאבים הציבוריים בתחום רק הולכים ומצטמצמים והתוצאות העגומות כבר כאן. המצב יחמיר עוד אם בקשתנו להכליל את הטיפול המונע PrEP בסל התרופות תוכשל זו השנה השלישית ברציפות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלייה במספר הנשאים בישראל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים