שתף קטע נבחר

ברכות וגינויים להודעת בנט על קידום שכונה בלב חברון

שר הביטחון הורה לתכנן בניית בתים ליהודים מעל חנויות הפלסטינים בשוק הסיטונאי בעיר האבות, כיום שטח רפאים שחוצץ בין הצדדים. "מספר התושבים היהודים יוכפל", טען בנט. הפלסטינים: "המהלך יגביר את האפרטהייד". שלום עכשיו והעירייה הפלסטינית צפויים לעתור

 

 

שר הביטחון נפתלי בנט הודיע היום (א') כי הורה להתחיל לתכנן שכונה יהודית חדשה במתחם השוק הסיטונאי בחברון. התושבים היהודים שם נאבקים כבר זמן רב על השטח שבלב עיר האבות, ושלפני מאורעות תרפ"ט היה בבעלות יהודית. הודעתו של בנט עוררה תגובות רבות – של ברכות מצד המתנחלים, וגינויים מצד הפלסטינים.

 

בהודעה שפרסם הבוקר שר הביטחון מצוין כאמור כי מדובר בשלב זה על תכנון בלבד – אך עדיין מדובר בצעד משמעותי, שכן המצב יצא מקיפאון ארוך שנים. לפני שתונח האבן הראשונה להקמת השכונה, אם תונח, צפויות עתירות משפטיות נגד הבנייה.

מתנחלים בחברון. ארכיון ( צילום: אוהד צויגנברג) ( צילום: אוהד צויגנברג)
מתנחלים בחברון. ארכיון( צילום: אוהד צויגנברג)

Defense Minister Naftali Bennett  (Photo: Alex Kolomoisky)
"מספר היהודים בחברון יוכפל". בנט(Photo: Alex Kolomoisky)

בנט מסר עוד כי הורה למתאם פעולות השטחים ולמנהל האזרחי ביהודה ושומרון להודיע לעיריית חברון על ההחלטה להתחיל בתכנון השכונה היהודית. "לאחר שנים ארוכות בהן הנושא היה תקוע בשל מחלוקת בין תושבי היישוב היהודי לתושבי חברון הפלסטינים, יחל הליך תכנון שכונה יהודית נוספת שתייצר רצף טריטוריאלי ממערת המכפלה לשכונת אברהם אבינו ותכפיל את מספר התושבים היהודים בעיר", נמסר מטעם שר הביטחון.

 

בתים ליהודים מעל חנויות פלסטיניות

משמעות התוכנית של בנט, אם אכן תיושם, היא שבקומות העליונות במתחם יהיו בתי יהודים, בעוד שבחנויות שמתחתן הבעלות תישאר של הפלסטינים. כניסתם של הפלסטינים למתחם אסורה זה שנים, מחשש לעימותים – וכיום האזור משמש למעשה חיץ בין ההתיישבות היהודית לאוכלוסייה הפלסטינית. יצוין כי לפי הודעת שר הביטחון, המבנים הקיימים ייהרסו במסגרת "פינוי בינוי", ובמקומם ייבנו חנויות חדשות. "זכויות הפלסטינים בקומת הקרקע יישמרו כפי שהן היום", הודגש.

 

לפני מאורעות תרפ"ט (1929), רכשה הקהילה היהודית את הקרקע – אולם בעקבות הפרעות שבהן נרצחו 133 יהודים, השטח חזר לידי הפלסטינים ובהמשך עבר לירדנים. במלחמת ששת הימים כבשה ישראל את השטח. היא אפשרה לעיריית חברון לבנות במקום שוק סיטונאי, שהיה פעיל עד לאמצע שנות ה-90. המתנחלים מנסים להתיישב במבנה גדול במתחם שנקנה בעבר על-ידי הקהילה, וב-2006 פונו כמה משפחות שנכנסו לדירות במבנה.

יום הזעם בחברון (צילום: EPA)
מהומות בחברון ביום הזעם הפלסטיני בשבוע שעבר(צילום: EPA)

יום הזעם בחברון (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

יום הזעם בחברון (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

בנובמבר אשתקד החליט היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לאמץ חוות דעת של משרד הביטחון, ולפיה אין מניעה מהשבת הרכוש ליהודים. מאז הגבירו אנשי חברון את מאמציהם להתיישב בקרקע. הם הפעילו לאחרונה לחץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו, בתקווה שייענה לדרישותיהם לפני הבחירות האחרונות.

 

הדבר לא קרה, אך נתניהו כן נאם שם כמה ימים לפני הבחירות בספטמבר, בטקס האזכרה הממלכתי לציון 90 שנה למאורעות תרפ"ט. "איננו זרים בחברון, ונישאר בה לנצח", הכריז אז נתניהו, והוסיף כי "חברון לא תהיה נקייה מיהודים. איננו באים לנשל אף אחד, אבל אף אחד גם לא ינשל אותנו".

 

"עיר האבות תתפתח כעיר הבנים"

ביישוב היהודי בחברון בירכו על ההודעה של בנט. "היישוב היהודי בחברון מודה מעומק הלב לשר הבטחון נפתלי בנט על ההחלטה להשיב חיים יהודיים לרכוש היהודי בחברון. הוצאת אדמות הנרצחים מידיו של ראש עיריית חברון הרוצח היא מעשה של צדק היסטורי שעם ישראל מצפה לו מזה 90 שנה", נמסר. "עיר האבות תמשיך להיבנות ולהתפתח כעיר הבנים", הוסיפו בהנהלת היישוב. הם הודו גם לנתניהו, לשר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן ולשרת המשפטים לשעבר איילת שקד.

 

   

יו''ר מועצת יש''ע, דוד אלחייני, בירך גם הוא על ההודעה להתחיל בתכנון. "מדובר במהלך חשוב, אשר מהווה המשך ישיר להתיישבות הוותיקה ביישוב היהודי בחברון, אשר החשיבות שלה היא אדירה".

 

הפלסטינים: "המהלך יגביר את האפרטהייד"

בקרב הפלסטינים נשמעו גינויים להודעה. מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, קישר את ההחלטה לשינוי האחרון בעמדת הממשל האמריקני, שכעת סבור שההתנחלויות אינן מפרות את החוק הבינלאומי. "ההחלטה הישראלית לבנות התנחלות לא חוקית בחברון היא אחת התוצאות הראשונות לניסיון של הממשל האמריקני להפוך את ההתנחלויות ללגיטימיות. ההחלטה הבאה ברוח הזאת תהיה סיפוח", מסר עריקאת. "על הקהילה הבינלאומית להחרים כליל את ההתנחלויות בתגובה לצעד הזה", הוסיף.

 

גם בארגון הטרור השולט ברצועת עזה, חמאס, הגיבו להודעה של בנט. "החלטתו של בנט לבנות שכונה חדשה בחברון היא חלק מהמדיניות התוקפנית של ישראל בשטחי פלסטין. החלטה זו היא תוצאה של התמיכה האמריקנית שבאה לידי ביטוי בדבריו של מייק פומפאו (מזכיר המדינה האמריקני)".

סאיב עריקאת  (צילום: AFP)
"תוצאה של הניסיון האמריקני לתת לגיטימיות להתנחלויות". עריקאת(צילום: AFP)

"צעירים נגד התנחלויות", הארגון הפלסטיני הדומיננטי ביותר שפועל בשטח שבשליטה הישראלית בחברון, טען שמטרת בניית השכונה היא "להסיר מהאזור את הזהות הפלסטינית שלו, ולהגביר את האפרטהייד ואת האפליה הגזעית".

 

"ביטחון לא משיגים בהגברת החיכוך"

ביקורת נשמעה גם בצד הישראלי, ובכיר המוסד לשעבר רולי גירון, מתנועת מפקדים למען ביטחון ישראל, אמר: "ביטחון לא משיגים באמצעות הגברת החיכוך בין האוכלוסיות, אלא באמצעות יצירת מציאות של היפרדות. של חיים זה לצד זה ולא זה בתוך זה. ההחלטה של שר הביטחון בנט להכפיל את ההתיישבות היהודית בתוככי חברון, רק תביא עימה עוד חיכוך ובמקום לקדם מציאות בטוחה יותר, לישראלים וגם לפלסטינים, עלולה להיות בגדר עוד שמן למדורת העימות".

 

ב"שלום עכשיו" מתכוונים להיאבק במהלך בכל האמצעים החוקיים. "נתנגד, נגיש ערר ובמידת האפשר נגיש בג"ץ", אמרו בארגון. גם עיריית חברון הפלסטינית צפויה להגיש עתירה בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: אוהד צויגנברג
מתנחלים בחברון. ארכיון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים