שתף קטע נבחר

פקיעין ובית ג'אן: סיור קולינרי חורפי בשני כפרים דרוזיים בגליל העליון

מתכננים טיול לצפון בשבת ורוצים לשלב גם מסעדות ולא לשלם הרבה? אלה המקומות הכי טעימים באזור פקיעין ובית ג'אן שגם יגישו לכם בסוף הארוחה חשבון צנוע

 

צפו: ההמבורגרים של מר בורגר בבית ג'אן

 

הטעות הכי גדולה של מי שמגיע לאכול בכפרים דרוזיים היא לחפש עלי גפן, פיתה ולאבנה. כשתניחו בצד את הפנטזיה על ארוחה דרוזית מסורתית, תוכלו לגלות שכל מאכל שבני העדה הזו עושים, יוצא מעולה. כן, גם המבורגר וגם סלט חלומי ועראיס.

מר בורגר ()
וואסים חטיב ב"מר בורגר" בבית ג'אן
 

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

 

בכפרים, כשריח ההסקה ממלא את הרחובות בחורף, יש אוכל טעים. הכנסת האורחים לבבית, גם במסעדות הוותיקות וגם באלה המודרניות שמגישות אוכל עדכני שחדש במטבח הדרוזי. חוץ מזה זה גם משתלם ממש כי המחירים במסעדות האלה לרוב צנועים, בדיוק כמו האנשים שמכינים את האוכל.

פקיעין (צילום: יעל לרנר)
פקיעין(צילום: יעל לרנר)
 

אז הפעם הגענו לשני כפרים מיוחדים בגליל עליון, שמחוברים לכביש 864 המתפתל. בית ג׳אן הוא הכפר הגבוה ביותר בארץ, ובאזורים הגבוהים ביותר שלו, הוא חוצה את ה-1,000 מטר מעל פני הים. הפועל היוצא מכך הוא שבחורף מרגישים באזור כמו באירופה ובקיץ תמיד נעים. פקיעין נמצאת בגובה של כ-600 מטרים מעל פני הים, ומדובר בכפר שבו ארבע דתות - דרוזים, נוצרים, מוסלמים ויהודים. פעם התגוררה כאן קהילה יהודית עתיקה שהותירה אחריה לא מעט אתרים חשובים, ובהם מערת רשב"י ובית כנסת עתיק.

  

ועכשיו לאוכל: תחילה בית ג'אן ואחר כך פקיעין. תבואו רעבים, יהיה אש.

 

Mr burger

וואסים חטיב בן ה-31 פתח את ההמבורגריה שלו לפני פחות מחודשיים מעל תחנת דלק בכניסה לכפר. מבחוץ שום דבר אינו מסגיר את העובדה שמדובר על אחד המקומות המפתיעים והמדליקים שראיתם, שבו מוגש אחד ההמבורגרים השווים בארץ - שאתם עדיין לא מכירים.

 

אשתו של וואסים עיצבה את החלל ושילבה בו אלמנטים נוסטלגיים וגם את כל מה שהיום נחשב לצו האופנה במקומות הממותגים, כולל קרמיקה שחורה על הקירות. יש במקום בר ישיבה עם מטבח פתוח וגם חדר פרטי עם שולחן אבירים ונדנדת עץ.

 

וואסים גדל בפנימיה בנתניה כי חלם להיות כדורגלן, אבל עקב פציעה נאלץ לוותר על החלום. ליד אותה הפנימיה היה קיוסק שמכר המבורגר ב-10 שקלים. הוא כל כך אהב את המקום עד שהחליט יום אחד שגם לו תהיה המבורגריה. כשקריירת הכדורגל שלו נגמרה, הוא התפנה לפתיחת המקום - מר בורגר.

המבורגר של מר בורגר ()
המבורגר של מר בורגר
 

בתור הכנה לפתיחת המקום הוא עשה טיולים קולינריים בכל הארץ, למד, לדבריו, בעל פה 1500 סרטוני יו-טיוב שמדגימים הכנת המבורגרים, וחקר את נושא הסטריט פוד לעומקו. לפני כחודשיים אחרי מאבק לא קל להשגת מימון לעסק, ואחרי שקיבל סירוב מלא מעט בנקים אליהם פנה, הוא הגשים את החלום שלו, ועזב משרה מסודרת ובטוחה במכירות לטובת עסק בעל סיכון גבוה.

 

בתפריט שלו הוא מציע שני סוגים של המבורגרים: המבורגר רגיל ו"סמאש בורגר" שעשוי מכדור בקר שנמחץ על הגריל תוך כדי הצלייה. את הבשר הוא מביא מחבר שמגדל בקר בפקיעין, ובשביל הלחמניות הוא נוסע כל בוקר שעה למאפיה שאופה אותן במיוחד בשבילו.

 

תערובת הבשר ממנה עשויה הקציצה כוללת מספר נתחים מיושנים של עגל, וטעם הבשר העסיסי מעולה. יחד עם הקציצה נכנסים לתוך הלחמניה הרכה - שמצופה בגלייז מבריק ומתקתק מלמעלה - עגבניה ובצל צלויים, רטבים וממרחים, ואם תרצו גם קורנביף וגבינת צ'אדר.

 

בכל מנה מושקעים הלב והנשמה וזה מורגש בכל ביס. ארוחה עם המבורגר רגיל עולה 42 שקלים (כולל צ'יפס ולא כולל שתייה או תוספות), הסמאש הכפול במשקל 240 גרם עולה יחד עם צ'יפס 49 שקלים, וסמאש משולש במשקל 360 גרם עולה 57 שקלים. חוץ מההמבורגר הממכר יש במקום אווירה טובה, מוזיקה של בר תוסס וצוות עובדים צעיר ואדיב.

בוויז Mr.Burger בית ג'אן, 04-6496746

 

הר הארי

בנקודה הכי גבוהה בבית ג'אן, בגובה 1040 מטרים מעל פני הים, בדיוק בנקודה שבה אפשר להרגיש שעוד רגע נוגעים בשמים, תפגשו בחוות סוסים טיפולית, במסעדה, במרכז לסדנאות ובצימרים - "בקתות עץ הארי" של אולה ומג׳די.

מסעדת לב הארי ()
מסעדת הר הארי

המבנה שבו שוכנת המסעדה נבנה לפני שלוש שנים על ידי מגד׳י בעצמו, מדריך רכיבה טיפולית. במסעדה הזאת חמים ונעים בחורף: מבפנים הכל עשוי עץ ויש גם קמין. במטבח העצום פועל תנור אבן ושלוש בשלניות מבשלות את המאכלים של אולה.

 

בחלל נפרד מהמסעדה אולה מקיימת סדנאות לייצור גבינות, וגם מעבירה במקום סדנאות העצמה וחזרה אל הטבע לילדים. המסעדה פתוחה באמצע השבוע החל מ-15:00 ובסוף השבוע כבר משעות הבוקר, אבל אם תרצו להגיע מחוץ לטווח השעות האלה, רק תרימו טלפון מראש ותעדכנו שאתם בדרך.

 

אולה צמחונית והמנות הצמחוניות בתפריט שלה מיוחדות ומפתיעות - וכולן עשויות מירקות אורגניים. לא תמצאו כאן 20 סלטים לפתיחת שולחן, אבל כן תקבלו על חשבון הבית פוקאצ'ה נהדרת עם רוטב פלפלים שאולה מכינה מפלפלים שאותם היא צולה בטאבון.

מסעדת לב הארי ()
קובה ושישברק על יוגורט חם

אולה גם לא מגישה למנה ראשונה חומוס, מתוך אמונה שחומוס זו ארוחה בפני עצמה. כדאי לטעום כאן את אחד מהסלטים כמו סלט פיצוחים שמגיע עם המון עשבי תיבול, וגם סלט חלומי עם גבינת חלומי נהדרת (49-35 שקלים). גם סלט הזעתר של אולה מיוחד ומפתיע, וכמוהו גם מנה שכוללת שישברק וגם קובה ממולאת בשר, שמוגשת בצלחת עם יוגורט חם (גם את היוגורט אולה מכינה בעצמה).

בוויז: מסעדת הר הארי בית ג׳אן, 050-5753246‏

 

מקומות נוספים שווים בבית ג׳אן

לא הרחק ממסעדת "הר הארי", וכמעט באותו הגובה, פועלת מסעדת Pastoral, מסעדה עם נוף של 180 מעלות ועיצוב עדכני. היא פתוחה באמצע השבוע החל מ-15:00 ובסוף שבוע החל מ-12:00. התפריט מציע זה לצד זה סלט פאטוש (35 שקלים) וגם סטייק אנטריקוט (100 שקלים) ועוף מטוגן בסגנון קנטקי.

 

אם בעת ביקור בכפר תהיו בעניין של אוכל ואווירה של מסעדה מזרחית קלאסית, תמצאו את זה במסעדת Sendian הוותיקה, ואם תרצו לטעום מהשווארמה הכי טובה באזור תמצאו אותה בשווארמה המגד - המקום האהוב במיוחד על המקומיים.

 

יש בישוב גם אירוח דרוזי מסורתי שמתאים למי שמחפש את המטבח הדרוזי הקלאסי. למארחת קוראים אמאל דבור והיא נמנית ברשימת העסקים הנתמכים על ידי הארגון הפילנטרופי של אשת העסקים רעיה שטראוס - "אוצרות הגליל". אמאל מבשלת מנות מסורתיות עם עשבי מאכל שאותם היא מלקטת, ובהם עלי מרווה ירושלמית ממולאת בחומוס ובורגול וגם מג'דרה מבורגול, מקלובה וסנייה בטחינה.

 

מחיר הארוחה 100 שקלים לסועד כולל קינוח. מלבד הארוחות אמאל גם מעבירה סדנאות ליקוט עשבים ומלמדת להכין פאטאייר (300 שקלים לסדנה). ליצירת קשר עם אמאל: 077-9964557.

 

 

Caramel caffe

קרמל קפה היא מסעדה קטנה וצבעונית בעלת מראה צעיר ומעוצב, השייכת לבני הזוג סאמר ויסמין עמר, שהמוטו שלהם הוא: "עובדים בכיף ומבשלים באהבה". שניהם עדיין לא הגיעו לגיל 30, אבל כבר שש שנים מבשלים יחד.

מסעדת קרמל ()
מסעדת קרמל

הכל התחיל מבית קפה קטן שפתחו בלב הכפר רק עבור נשים, ובו הציעו קינוחים מושחתים. הביקוש היה גדול מהמצופה והם עברו למיקום הנוכחי. האוכל שסאמר ויסמין מכינים עולה על כל הציפיות, ומלבד הקינוחים המושחתים יש בתפריט גם ארוחת בוקר (50 שקלים ליחיד או 100 שקלים לזוג) שיכולה להגיע בגרסה הקלאסית או בגרסה הדרוזית (עם חומוס).

 

את כל מרכיבי הארוחה יסמין מניחה על מגש ענקי שכוללת ממרח חצילים כבושים, ממרח זיתים, ממרח שום שמיר, ממרח חלבה תוצרת בית וגבינות נהדרות שמכינה אימא של יסמין, ספאא, שמעבירה סדנאות הכנת גבינה לנשים.

 

יש במגש הזה גם סמבוסקים מיניאטוריים ממולאים בזעתר וליד המגש מגיע ג'בטה ופיתה דרוזית חמה. בתפריט תמצאו גם מנת עראיס מופלאה שמוגשת יחד עם טחינה עמבה. העראיס הזה אמנם לא דומה לעראיס שאתם מכירים, אבל מורגשת בו יד מיומנת של בשלנים ותיקים שיודעים מה הם עושים: מדובר על מנה שבה פיתות פתוחות שנצלות עם שמן זית יחד עם בשר עגל עם קצת שומן כבש.

 

בתפריט יש גם המבורגר נהדר שעשוי מבשל עגל וליה, שמעליו שמים גבינת צ'אדר ובצל מטוגן. המקום פועל לאורך כל השבוע משעות הבוקר עד הערב, וסגור ביום שלישי.

בוויז: קרמל - בית קפה מסעדה פקיעין, 04-8424616

 

864 מסעדה ובית קפה

המסעדה הזו קרויה על שם הכביש שעליו היא ממוקמת. בכניסה שלה יש חלל שמעוצב כולו בצבעי פסטל, אבל הדבר שבשבילו הכי כדאי להגיע לכאן הוא הנוף הנשקף מהמרפסת הסגורה, שבנויה מעץ.

 

כשנכנסים למרפסת הזו מרגישים בין שמים לארץ, תלויים באוויר ומסביב גבהות והרים ירוקים. המקום הזה הוא נקודת מפגש של אנשי הכפר, אותה הם מכנים "הסלון של פקיעין". המקום שייך לאמג׳ד חיר, בחור בן 28, שבסיום השירות הצבאי החליט שהוא רוצה ללמוד לשלב את הטעמים המסורתיים של האוכל של אימא שלו עם אוכל עדכני. 

 

מנת הדגל במקום היא דג סלמון ברוטב שום לימון (78 שקלים) ויש בתפריט גם חומוס עם פטריות פורטבלו ובשר על האש כמו מנה המשלבת בין שיפוד כבש וצלע כבש (88 שקלים).

בוויז: בית קפה ומסעדה 864 פקיעין, 04-6475355‏

 

עץ התות

מסעדת עץ התות במעיין נחשבת לאחד המקומות המזוהים ביותר עם פקיעין וגם היא נכללת עם העסקים שנתמחים על ידי מיזם "אוצרות הגליל". המקום פשוט, הישיבה בחוץ על כיסאות פלסטיק, והוא שייך לנביל וסאלח. בתו של נביל, נזהה, מכינה במקום מנסף, מג׳דרה, עלי גפן ובשר על האש, ויש כמובן גם פיתה דרוזית. בעלה של נזהה אחראי על החומוס, הנחשב לשם דבר באזור. המקום פתוח במהלך כל השבוע בשעות 21:00-9:00.

ליצירת קשר: 077-9964509

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה אוכלים בפקיעין ובית ג'אן?
מומלצים