שתף קטע נבחר

איראן על הניסוי בפלמחים: טיל גרעיני שמכוון אלינו

בעקבות השיגור שבדק "מערכת הנעה רקטית", תקף שר החוץ מוחמד זריף את ארה"ב והמעצמות האירופיות שלדבריו לא מגנות את הארסנל הגרעיני של ישראל. "מלאות בטענות נגד טילים קונבנציונליים", כתב בטוויטר. וגם - מהו יריחו 3? הטיל שלפי פרסומים זרים מסוגל לשאת ראשי קרב גרעיניים

 

 

שר החוץ האיראני, מוחמד זריף, אמר אמש (שישי) כי הניסוי שביצעה ישראל בפלמחים עסק בטיל גרעיני שאמור להיות מכוון לארצו.

 

  (צילום: AFP, עינב בוסליק)
מוחמד זריף והשיגור מפלמחים(צילום: AFP, עינב בוסליק)

"ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה, מעולם לא התלוננו על הארסנל הגרעיני היחיד במערב אסיה, שמכיל טילים שפותחו מלכתחילה לנשיאת ראשי קרב גרעיניים, אך היא מלאה בטענות כלפי הטילים הקונבנציונליים שלנו שנועדו לצורכי הגנה", תקף זריף בטוויטר.

 

שיגור מפלמחים הבוקר (צילום: ירון ברנר )
(צילום: ירון ברנר )

מסלול הטיסות שהוסתו צפונה  ()
מרחב הטיסה שנסגר בעקבות הניסוי

שיגור מפלמחים הבוקר (צילום: חיים לוק)
(צילום: חיים לוק)

על פי פרסומים זרים סביב ניסויים קודמים, מערכת הנעה רקטית שכזו יכולה לשמש לשיגור טילים ארוכי טווח כמו "יריחו" או "חץ" וכן לשיגור לוויינים לחלל. הניסוי נערך בתקופה מתוחה שבה ישראל נערכת לאפשרות שאיראן תשגר טילי שיוט או מל"טי נפץ לעבר ישראל מעיראק, סוריה ותימן. מערכת הביטחון ניסתה מערכות הנעה רקטיות כמה פעמים בשנים האחרונות וגם הבוקר נראה שובל לבן בשמיים ונשמע הד פיצוץ.

 

יריחו 3: יכולת גרעינית וטווח של אלפי קילומטרים

לפי המרכז למדעי המדינה ואסטרטגיה, מכון מחקר אמריקני היושב בוושינגטון, הטיל יריחו 3 הוא טיל בליסטי לטווח בינוני שהוגדר מבצעי כבר ב-2011. יריחו 3 מסוגל להגיע למרחקים של בין 6,500-4,800 ק"מ. אורכו של הטיל הוא 16-15.5 מטר, וקוטרו כמטר וחצי. ה"ביזנס אינסיידר" דיווח כי הטיל הישראלי הוא אחד מארבעת טילי הקרקע-קרקע בעלי הטווח הארוך ביותר - לצד המיניטמן האמריקני, הרובז' הרוסי והדונגפנג הסיני.

 

הטיל, לפי נתוני המכון, שוקל בעת השיגור 29 טונות ומסוגל לשאת מטען ייעודי של 1,300-1,000 ק"ג. כמו כן, לטיל ישנה יכולת נשיאת ראשי נפץ גרעיניים וכימיים שמונחים בעזרת מכ"מ. ראש הנפץ הגרעיני שניתן להרכיב על הטיל יכול להגיע ל-750 ק"ג עם 400-150 קילוטון (יחידת מדידה לעוצמת פצצות גרעיניות).

 

  ()

לפי דיווחים זרים, הטיל נבדק לראשונה בינואר 2008 בפלמחים, ושני ניסויים נוספים – שמעולם לא קיבלו אישור רשמי - נערכו בשנת 2011. באתר המרכז נכתב כי ליריחו 3 יש טווח גדול יותר מקודמו, ומשמעות כניסתו לשירות מבצעי ב-2011 היא ככל הנראה שטילי יריחו 2 יוחלפו בשנים הקרובות. עוד פורסם כי ניסויים נוספים שנערכו ביולי 2013 עשויים להצביע על קיומו של הטיל יריחו 3A שככל הנראה מכיל מנוע חדש.

 

פרשננו רון בן ישי ציין כי ניתן להעריך שמשמעות הניסוי היא חיזוק כושר ההרתעה האסטרטגי של ישראל בעיקר מול איראן. מדובר בטילים שנדרשים לכוח דחף רב כדי לצאת אל מחוץ לאטמוספירה ולשאת ראש קרב גדול. מלשון הודעת משרד הביטחון, ניתן להעריך שהניסוי הצליח. היה הכרח לפרסם את דבר הניסוי כי השיגור נראה למרחק של קילומטרים רבים.

 

שלשום פורסם ב"ניו יורק טיימס" כי לפי גורמי מודיעין וצבא אמריקניים, איראן מעבירה לעיראק בחשאי טילים שיכולים לפגוע בישראל ובסעודיה. לפי הגורמים, איראן ניצלה את הכאוס בעיראק כדי לבנות לעצמה מאגר סודי של טילים בליסטיים לטווח-קצר. טהרן משתמשת במיליציות שיעיות עיראקיות כדי להזיז את הטילים ממקום למקום ולהסתיר אותם.

  

בחודשים האחרונים מזהירים גורמים בישראל ובמערב שאיראן נעשית נועזת יותר ויותר בפעולותיה ומותחת את הגבולות עוד ועוד, והעדות המובהקת ביותר לכך הייתה מתקפת הטילים על מתקני הנפט בסעודיה בספטמבר.

  

ערוץ הטלוויזיה "אל-חורה", שמשדר מארצות הברית, דיווח אתמול בבוקר על אופן העברת טילים בליסטיים מאיראן לעיראק. מקור ביטחוני בכיר בעיראק סיפר כי הטילים מועברים באמצעות כלי רכב ששייכים לגוף צבאי הקשור למשרד הפנים בבגדד. לדבריו, "כלי רכב של המשטרה הפדרלית בעיראק, שמאוישים בגורמי ביטחון עיראקים ואנשי מיליציה הקשורה לאיראן, מעבירים את הטילים האיראניים למחוז דיאלא - ומשם למחסני אמל"ח ששייכים למיליציה עיראקית".


פורסם לראשונה 06/12/2019 21:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עינב בוסליק
השיגור מפלמחים
צילום: עינב בוסליק
מומלצים