שתף קטע נבחר

באוצר מצאו נקודת אור: "בחירות נוספות יקטינו את הגירעון"

להליכה לבחירות נוספות יש צד חיובי: הממשלה תצטרך להדק חגורות ולהסתפק בתקציב המשכי שזהה לאשתקד - ללא התאמות לגידול האוכלוסייה. החיסכון: 3 מיליארד שקל עד האביב, אז יש לקוות שיגובש תקציב ע"י הממשלה החדשה

יש מי שיהיו מרוצים מהמצב הפוליטי שנוצר, ומוביל את ישראל למערכת בחירות שלישית לכנסת בתוך שנה. בכירים במשרד האוצר אמרו ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet כי אמנם אי הקמת ממשלה היא דבר רע לכלכלה, אולם בתחום אחד בחירות נוספות יהיו טובות: הקטנה משמעותית בגירעון בקופת המדינה.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הגירעון השנתי באוקטובר נותר גבוה: עמד על 3.7% מהתמ"ג

הערכות במשק: הגירעון יגדל לכ-4% עד סוף השנה

האבטלה בשפל? שהשמחה של כחלון וכהן לא תהפוך לאופוריה

 

הכרזה על בחירות חדשות תסייע בעיקר בשלושה תחומים, מסביר גורם בכיר באוצר: המשך התקציב מאשתקד ללא הגידול הנדרש בשל הגידול באוכלוסייה, אי הקצבת כספים להסכמים קואלציוניים, ודחיית ההוצאות הרבות שדורשת ממשלת אחדות.

משה כחלון בישיבת הנהלה במשרד האוצר (צילום: רפי קוץ)
שר האוצר, משה כחלון(צילום: רפי קוץ)

 

חוסכים עד האביב

החל מחודש ינואר הקרוב לא ניתן יהיה להוציא במסגרת התקציב יותר כסף מאשר בחודש ינואר שעבר, לפי הנוסחה של אחד חלקי 12 מתקציב השנה הקודמת. התוצאה: לא יחול גידול אפילו של 2% בתקציב, הנדרש בשל שיעור הגידול השנתי באוכלוסייה.

 

החיסכון השנתי מוערך בכשישה מיליארד שקל בתקציב ההוצאות של משרדי הממשלה. בחצי שנה, עד לגיבוש תקציב מדינה חדש (אם אכן תוקם ממשלה באביב), מדובר בשלושה מיליארד שקל חיסכון, סכום השווה לנזק הכלכלי למדינה מקיום בחירות חוזרות. כמו כן, לא יהיה צורך בהקצבה מיידית של כ-15 מיליארד שקלים להסכמים קואליציוניים, הסכום שדרשו המפלגות לקראת הקמת הממשלה בבחירות שהיו באביב האחרון.

 

 

הקמת ממשלת אחדות תחייב הקמת ממשלה גדולה, עם יותר משרדים ממשלתיים ויותר "ג'ובים", שעולים ממון רב לקופת המדינה. לפי שעה, הוצאה כזאת תידחה לפחות עד לסוף האביב וייתכן שהדרישות אף יקטנו במערכת בחירות שלישית.

 

תוכניות נטו יוארכו?

בכל מקרה, יתקיימו בימים הקרובים דיונים במשרד האוצר בעניין ההשלכות של המשך קיומה של ממשלת מעבר בשנת 2020, כאשר לראשונה אין כעת גם תקציב מאושר. בשתי מערכות הבחירות הקודמות היה תקציב מאושר עד לסוף שנת 2019.

 

באוצר יתקבלו החלטות בעניין המשך, או אי המשך, של הוראות שעה כמו תוכניות הנטו השונות, המסתיימות ב-31 בדצמבר השנה, ושגורעות 1.8 מיליארד שקל מגביית המיסים. כמו כן, החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו, יוציא הוראות ברורות למשרדי הממשלה כמה מותר יהיה להם להוציא בחודשים הראשונים של השנה, באין תקציב מאושר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שר האוצר, משה כחלון
צילום: ירון ברנר
מומלצים